INTERVIU Corina Cretu: „Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene”

Noul Comisar european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat in cadrul unui interviu acordat EurActiv.ro ca principalul criteriu dupa care vor fi evaluate Programele Operationale propuse de statele membre pentru fondurile 2014-2020 va fi crerea de locuri de munca. O alta prioritate subliniata: consultarile cu mediul privat si autoritatile locale, necesare in toate etapele gestionarii fondurilor. In plus, Cretu a spus ca va fi initiata asistenta tehnica pentru a salva in 2015 finantarile neabsorbite inca pe actualul exercitiu financiar (2007-2013). 

EurActiv.ro: Cum comentati rezultatul votului asupra Comisiei Juncker, in Parlamentul European? Cum ar putea afecta atitudinea euroscepticilor colaborarea dv. pe viitor cu europarlamentarii? 

Corina Cretu: A fost un rezultat foarte bun, cele 423 voturi „pentru” sunt importante mai ales pentru structura de acum a Parlamentului European (PE) unde peste 150 de oameni sunt eurosceptici si fac parte din partide politice care sunt cumva impotriva Uniunii Europene. Ceea ce m-a surprins a fost votul Verzilor. In plus, cu o seara inainte au existat si critici acute ale liberalilor dar care, pana la urma, au votat „pentru”. Grupul Verzilor, in schimb, a avut o pozitie stranie, si legata de portofoliul colegului nostru ungar, si legat de obiectivele lor. Totusi, nu cred ca va afecta pana la urma colaborarea cu Parlamentul, din punctul meu de vedere, cel putin. Asa cum am spus si in cadrul audierilor voi lucra cu toate partidele politice si chiar intentionez, in toate regiunile unde voi merge, sa-i informez pe cei care reprezinta acele regiuni in PE, daca vor sa faca parte din delegatii, sa participe. Este foarte importanta aceasta comunicare cu PE care este intr-un beneficiu reciproc. Cel putin in Comisia Dezvoltare Regionala sunt foarte multi membri noi care au lucrat in administratie, care stiu problemele de pe teren, deci pentru mine aceasta colaborare cu toate grupurile politice este foarte importanta. In concluzie, este un rezultat important si pentru prima oara in ultimii 15 ani Comisia isi va incepe mandatul la timp – lucru extrem de asteptat fiindca sunt foarte multe chestiuni care treneaza, sunt marile dosare care nu au mai fost abordate in ultima vreme si vom avea foarte mult de lucru inca din prima saptamana.

EurActiv.ro: Care sunt concret activitatile pe care le veti face inca de la inceput, in primele saptamani?
Corina Cretu: Suntem in faza de incheiere a Acordurilor de Parteneriat pentru atragerea Fondurilor Europene si de Investitii 2014-2020. Comisarul Johannes Hahn isi propunea sa le incheie pe toate pana la finalul lunii octombrie, nu stiu daca va reusi, in orice caz, noi vom incepe negocierea Programelor Operationale (PO) – un proces foarte important, pentru ca fiecare tara va trebui prin PO sa raspunda noii legislatii. Din punctul meu de vedere, vrea sa declar ca obiectivul nr 1 este sa cream locuri de munca, sa raspundem nevoilor cetatenilor deci vom analiza fiecare Program in parte si vom urmari acest criteriu. Vor fi peste 300 de programe de analizat in aceasta perioada si imi propun sa finalizam in jur de 150 pana la sfarsitul anului. Aceasta depinde si de statele membre, in ce masura vin cu programe de calitate.

EurActiv.ro: Ce intentionati sa faceti pentru a mai salva absorbtia fondurilor UE 2007-2013, in ultimul an in care se mai pot atrage finantari?
Corina Cretu: Exista 5 state membre, intre care si Romania, care au absorbit mai putin de 50% din fondurile alocate pentru 2007-2013. Imi propun sa organizam un grup de lucru pentru a ajuta acest tari. Fiecare stat are proiecte ambitioase, la noi – stiu ca domnul Teodorovici vorbeste de absobtie de 80%. Este adevarat, s-au facut progrese foarte mari din 2011 pana la nivelul de acum, de 40% absorbtie, dar nu stiu daca intr-un an aceste state vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani. In orice caz, din punctul meu de vedere, noi, Comisia Europeana si serviciile Directoratului General Politica Regionala (DG Regio) incercam sa lansam niste instrumente de ajutorare, de asistenta tehnica, inclusiv sa trimitem economisti in acesta tari, pentru ca sunt bani importanti care altfel se pierd. Este important ca fondurile sa se cheltuie in aceste tari care sunt mai putini dezvoltate. Provin dintr-o tara in care sapte din opt regiuni sunt dintre cele mai putin dezvoltate, deci pentru mine consider ca este o obligatie morala sa ma axez asupra acestor tari care au cea mai mare nevoie de fonduri europene. Dar fara a face niciun fel de rabat de la calitate.

„Nu voi pune niciodata criteriul vitezei inainte de cel al calitatii”

Corina Cretu: Important este ca aceste fonduri sa aduca valoare adaugata, sa creeze locuri de munca. Cred ca avem nevoie sa lansam si un program de comunicare mai activ, sunt convinsa ca nu toti beneficiarii sau potentialii beneficiari stiu foarte bine regulile care acum sunt mai clare si procedurile mai simplificate – ma refer la noile reguli adoptate cu un an in urma.

Una din prioritatile mele este ca atat la nivelul Comisiei cat si al Statelor Membre sa imbunatatim comunicarea in privinta rolului si a beneficiilor pe care le aduce Politica Regionala in viata fiecarui cetatean. Trebuie sa impulsionam Statele sa ia masuri si sa foloseasca toate instrumentele: asistenta tehnica, cursuri de formare, cunoasterea instrumentelor financiare puse la dispozitie de catre BEI, una din prioritati va fi impulsionarea IMM: foarte multe au retineri in accesarea fondurilor. Dar exista o serie de instrumente precum Jaspers, Jasmine; se va lucra cu Banca Europeana de Investitii pe instrumente financiare si as vrea sa dezvoltam si un program de comunicare.

EurActiv.ro: Care sunt recomandarile principale pentru statele membre, la momentul de start al noului cadru financiar 2014-2020?

Corina Cretu: Noile regulamente aduc, pe de o parte, presiunea simplificarii, dar pe de alta parte controlul este foarte important. Ceea ce trebuie sa imbunatatim mai mult este capacitatea administrativa. In perioada 2007-2013 au fost semnalate 7% nereguli din care numai 1% sunt fraude, celelalte sunt erori care provin din slaba capacitate administrativa. Asadar, statele membre trebuie sa fie constiente ca aceasta este o slabiciune. Ceea ce as vrea sa precizez este ca rolul CE si implicit al meu nu il consider ca fiind acela de a sanctiona, noi suntem facilitatori, trebuie sa acordam asistenta tehnica necesara. Cu toate acestea, raspunderea punerii in practica a strategiilor este a statelor membre.

EurActiv.ro: Legat de consultarea mediului privat, a partenerilor sociali si autoritatilor locale, pana acum au existat plangeri despre cum a fost realizata in Romania. Ce se poate face pentru a imbunatati acest cadru consultativ?

Corina Cretu: Pentru perioada 2014-2020 este absolut necesara consultarea partenerilor la nivel local in toate etapele, de la realizarea programelor si pana la implementare si evaluare.

Vreau sa subliniez ca este foarte important sa fie acordat un rol mai mare autoritatilor locale si regionale care trebuie implicate dupa parerea mea mult mai mult in toate etapele decizionale, ele ar trebui sa stie mult mai bine care sunt nevoile cu care se confrunta populatia si care sunt solutiile.

Trebuie sa invatam, fiindca sunt tari care nu au aceasta cultura a dialogului”

Corina Cretu: Unele tari au o mai mare experienta in a implica societatea civila, ONG-urile, Universitatile, mediul academic, altele au o mai mica experienta. Probabil vom lansa cateva instrumente pentru schimbul de bune practici.
In acest sens, eu imi propun sa vizitez cat mai multe din cele 270 de regiuni ale UE si prima vizita va fi in Polonia, tara care este cel mai mare beneficiar de fonduri, dupa care probabil Romania. Voi merge si in Franta, care va lansa in noiembrie Programele Operationale spre dezbatere publica.

EurActiv.ro: Ati afirmat ca este importanta calitatea, mai mult decat viteza in atragerea fondurilor. Ce inseamna concret acest lucru?
Corina Cretu: Dupa cum stiti, exista cele 11 obiective tematice dupa care trebuie orientate prioritatile de investitii. Vom evalua, in cadrul Programelor Operationale propuse, obiectivele tematice si cum se va realiza crestere si creare de locuri de munca in contextul acestor obiective. Trebuie sa acordam atentia necesara fiecarui domeniu si mai ales celor care genereaza locuri de munca. Mai sunt apoi conditionalitatile ex-ante, la nivel national; exista deci mai multe criterii de calitate.

„Intentia mea, ca om politic social-democrat este sa renuntam la acele proiecte care implica investitii de lux ce nu sunt neaparat necesare”

Au existat si in alte tari sali de fitness, spa-uri finantate cu bani europeni. Totusi, vom analiza de la caz la caz oportunitatea proiectelor. De exemplu, in Polonia, intr-un sat abandonat, au renovat un castel si au facut un centru spa, iar aceasta investitie a revigorat localitatea. Insa, ca principiu trebuie sa renuntam la investitiile de lux. Nu vreau sa critic pe nimeni, dar acum nu ne mai putem permite, legislatia nu mai lasa statele membre sa risipeasca banii. Luam ca reper necesitatile cele mai mari si faptul ca exista milioane de someri; trebuie sa ne gandim la cercetare, inovare, sprijinirea IMM.

EurActiv.ro: Cum veti colabora exact cu colegii din Comisie in cadrul acestei noi arhitecturi propusa de Presedintele Jean-Claude Juncker?
Corina Cretu: Este pentru prima data cand exista aceasta formula care implica vicepresedinti. Exista 7 matrici de lucru, iar eu fac parte din 5 dintre acestea; va trebui sa colaborez cu vicepresedintii pe crestere economica si uniune energetica dar si cu mai multi Comisari.
In plus, am inceput deja sa lucrez cu serviciile din DG Regio pentru a ne aduce aportul la acest proiect ambitios al dlui Juncker de a a duce 300 miliarde de euro in 3 luni de zile la care noi, in cadrul politicii regionale, vom avea o contributie importanta. In principal, se va realiza cu ajutorul instrumentelor financiare si a politicii de inovare.
Ca idee generala, domnul Juncker a venit cu multe inovatii care isi vor dovedi eficienta numai in timp. Dar, in orice caz, Comisia este o coalitie politica, poate cea mai politica formula de pana acum, de fapt – o cerinta a Parlamentului European si cerinta expresa a dlui Juncker. Sper sa functioneze.

7 raspunsuri la INTERVIU Corina Cretu: „Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene”

 1. Iulia 19 noiembrie 2014 la 21:42 #

  Nu putem decat sa-i tinem pumnii si sa reuseasca sa iasa cu bine din aceasta provocare, nu e un portofoliu usor. Bine, niciunul nu este usor. Dar cresterea Europei se bazeaza intr-o masura destul de mare pe aceste fonduri europene. Si de aici vor fi o multime de probleme dar si de oportunitati.

Trackbacks/Pingbacks

 1. CrisPres INTERVIU Corina Cretu: Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene - CrisPres - 24 octombrie 2014

  […] Extrase din interviu (varianta integrala – pe uelive.ro): […]

 2. Ziarul PROFIT INTERVIU Corina Cretu: Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene - Ziarul PROFIT - 24 octombrie 2014

  […] Extrase din interviu (varianta integrala – pe uelive.ro): […]

 3. INTERVIU Corina Cretu: Obiectivul nr.1 este crearea de locuri de munca. Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene” | caleaeuropeana.ro - 24 octombrie 2014

  […] Interviul integral, disponibil AICI. […]

 4. ​Corina Cretu nu crede in absorbtia de 80% a fondurilor UE anuntata de Teodorovici | Presa Online - 31 octombrie 2014

  […] In primul sau interviu in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala (insemnand in principa…, Corina Cretu si-a exprimat indoiala ca Romania poate ajunge la absorbtia de 80% despre care vorbeste ministrul Eugen Teodorovici “desi au fost facute progrese foarte mari in ultimii ani”. Teodorovici a declarat acest obiectiv inca de la preluarea mandatului, la finalul anului 2012 si l-a reluat in mod repetat in ultima perioada, logica fiind ca, daca se pastreaza dinamica cresterii ratei de absorbtie, tinta este realizabila. Citeste articolul integral Hot News […]

 5. Ziarul PROFIT Intelegere Teodorovici-Cretu: Din 2015, functionarii fara performante in absorbtia fondurilor UE nu vor mai primi majorarea salariala europeana. Unde l-a contrazis ministrul pe comisarul european - Ziarul PROFIT - 4 noiembrie 2014

  […] vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani”, a spus Corina Cretu, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, in 24 […]

 6. CrisPres Intelegere Teodorovici-Cretu: Din 2015, functionarii fara performante in absorbtia fondurilor UE nu vor mai primi majorarea salariala europeana. Unde l-a contrazis ministrul pe comisarul european - CrisPres - 4 noiembrie 2014

  […] vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani”, a spus Corina Cretu, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, in 24 […]

Lasă un răspuns