DUPLEX LIVE VIDEO București- Strasbourg: Comisia Europeană a fost validată cu 423 voturi pentru; duplexul s-a incheiat


transmisie PE fotoComisia Juncker a fost votată miercuri, 22 octombrie, de plenul Parlamentului European.

În direct, începând cu ora 17.00, din Strasbourg au dezbatut online: MEP Adina Vălean – Vicepreşedinte al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), MEP Victor Boştinaru – Vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) și MEP Norica Nicolai – Vicepreședinte al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

Din Bucuresti au discutat, în duplex, Luciana Ghica, conferenţiar la Universitatea din Bucureşti şi Dan Cărbunaru – director caleaeuropeana.ro. 

Dezbaterea a fost moderată de Cristian Pantazi, redactor şef HotNews.ro.

Notă: am înregistrat astfel şi o premieră tehnică: duplexul a fost realizat între Parlamentul European, Strasbourg – studioul din Bucureşti al EurActiv România.

Duplexul Strasbourg – Bucureşti  s-a incheiat. Înregistrarea transmisiei:

   Partea a II-a, continuarea dezbaterii în studioul de la Bucureşti


Broadcast live streaming video on Ustrea

Parlamentul European a votat miercuri, 22 octombrie, componenţa viitoarei Comisii Europene. Obiectivul dezbaterii a fost de a sublinia continuitatea și rezultatul procesului democratic reprezentat de alegerile europene din mai 2014, prin alegerea președintelui Comisii Europene și definirea direcției politice a Comisii Europene prin votul Parlamentului European pentru colegiul comisarilor.

Relevanța pentru România:

În viitorul Executiv european, România este reprezentată de Corina Crețu, nominalizată Comisar pentru Politici Regionale, un portofoliu de importanță majoră la nivelul Uniunii, care constă în principal în gestionarea Fondurilor Structurale și de Investiții pentru perioada 2014-2020.

Duplex LIVE Bucuresti Strasbourg

 

 

 

 

 

 

Invitaţii la dezbaterea DUPLEX – LIVE Strasbourg București:

 Din Strasbourg:

Din Bucureşti:

Luciana_Alexandra

 •  Conf. univ. dr. Luciana Ghica – Facultatea de Științe Politice,   Universitatea Bucureşti

  Scurtă biografie:

Conf.univ.dr. Luciana Alexandra GHICA (Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti) este un politolog român specializat în analiza proceselor de cooperare internaţională, acţiunea externă a Uniunii Europene, precum şi politicile de dezvoltare internaţională ale UE şi ale statelor membre. Editor coordonator al primei enciclopedii româneşti a Uniunii Europene (c2005, ediţia a 2-a 2006, ed. a 3-a 2007, ediţia a 4-a în lucru), co-editor (cu M.Zulean) al primului manual românesc de studii de securitate (2007; distincţia Cartea lunii, Ministerul Afacerilor Externe) şi autor al unei monografii a relaţiilor dintre România şi Uniunea Europeană (2006), a studiat ştiinţele politice şi relaţiile internaţionale la Universitatea din Bucureşti, Universitatea Central Europeană din Budapesta (CEU, Ungaria) şi Universitatea din Oxford (Marea Britanie).

În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB) unde predă din 2004 a creat primul program de profesionalizare în domeniul relaţiilor internaţionale şi studii europene dedicat studenţilor şi absolvenţilor de ştiinţe politice (ProRISE, 2009), cunoscut publicului larg în special prin organizarea seriilor româneşti ale prestigioaselor conferinţe dedicate dezvoltării internaţionale Ryszard Kapuscinki, realizate cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi al Comisiei Europene. În jurul acestui program a fondat în 2013 primul centru românesc de studii în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale (IDC). Actualmente coordonează academic programul de licenţă unic în România Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în limba engleză al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

 

dan carbunaru (1)

 •  Dan Cărbunaru, Director CaleaEuropeana.ro

 Scurtă biografie:

Dan Cărbunaru a lansat în 2006 proiectul Calea Europeană, o emisiune  realizată în cadrul postului B1 TV. Săptămânal, timp de sase ani, au fost  abordate, de atunci, în fiecare luni, teme de relevanţă naţională şi  europeană, în contextul aparteneţei României la arhitectura Uniunii  Europene. Invitaţi de marcă, printre care miniştri, parlamentari, eurodeputaţi, oameni de cultură, jurnalişti, profesori universitari, diplomaţi, academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, experţi şi analişti apeciaţi au avut ocazia de a prezenta publicului interesat informaţii şi analize relevante privind aspectele integrării europene.

Emisiunea a fost difuzată şi pe TVR1, în perioada octombrie 2013-februarie 2014, cu acelaşi scop de informare a publicului în legatură cu importanţa valorilor europene şi euro-atlantice.

Din 2009, portalul multi-media de afaceri europene CaleaEuropeana.ro funcţionează neîntrerupt, devenind un reper important pentru promovarea informaţiilor şi valorilor de relevanţă europeană pentru România, ca stat membru UE.

 

Important: Comentariile care conţin atacuri la persoană, injurii și cele care nu conțin întrebări la temă, nu vor fi validate. Vă rugăm să postați întrebările dvs. cu privire la validarea Comisiei Juncker de către Parlamentul European.

11 raspunsuri la DUPLEX LIVE VIDEO București- Strasbourg: Comisia Europeană a fost validată cu 423 voturi pentru; duplexul s-a incheiat

 1. Alexandru Jecu 22 octombrie 2014 la 10:14 #

  Uniunea Europeana pare deocamdata o lucrare menita a domoli demonii care au macinat Europa si mai putin un instrument pentru realizarea unui proiect. E din ce in ce mai limpede ca se configureaza o noua categorie politica care surclaseaza statul, ceva ce gestioneaza existenta mai multor popoare, intr-o alta paradigma decat cea imperiala. Ceva absolut nou.Daca este adevarat ceea ce spun, prestatia parlamentarilor romani, dar si a altor natii, este, in aceasta perspectiva, una a mizelor meschine, cu ciupeli, concesii, aranjamente bizantine! Vreau sa fiu contrazis! Vreau sa vad viziune, grandoare, maretie!

 2. Adriana 22 octombrie 2014 la 14:31 #

  Buna ziua, va rugam sa explicati care este importanta declaratiei de astazi a lui Jean-Claude Juncker pe tema TTIP / ISDS? Ce semnifica exact?

  • Ioana Morovan
   Ioana Morovan 7 noiembrie 2014 la 10:15 #

   Raspuns Adina Valean: „Declaratia arata, in contextul intregului proiect al domnului Juncker, ca, in ceea ce priveste TTIP si ISDS doreste sa fie precaut pentru a trece prin filtrul echipei sale unde s-ar putea situa un interes european in raport cu acest subiect.”

  • Ioana Morovan
   Ioana Morovan 14 noiembrie 2014 la 10:10 #

   Raspuns VICTOR BOSTINARU: În mesajul său adresat Parlamentului European, Jean Claude Juncker a reiterat angajamentul său împotriva unor abuzuri din partea unor instanţe arbitrare, care pot submina, dacă vreţi, procesul juridic dintr-un stat membru TTIP. Trebuie să explicăm mai întâi ce este ISDS (Investor-State Dispute Settlement/Protecţia investiţiilor şi soluţionarea litigiilor între investitori şi stat) pentru a înţelege ramificaţiile aceste prevederi. ISDS se vrea un mecanism de protejare a investiţiilor străine prin conferirea dreptului acestor companii străine de a apela la o curte de arbitraj atunci când măsuri adoptate de un stat aduc atingere activităţii lor, măsurile reparatorii constând de cele mai multe ori în compensaţii. Aceste compensaţii ating cifre imense. După dezastrul de la Fukushima, spre exemplu din anul 2011, guvernul federal german a decis să-şi închidă centralele nucleare. Compania Vattenfall, chiar dacă e deţinută integral de guvernul suedez, a cerut compensaţii în valoare de 3,7 miliarde de euro din partea Germaniei în baza unor clauze ISDS privind investiţiile în domeniul energiei.

   Aceste clauze pot fi exploatate de companii şi chiar să devină o afacere în sine. Dacă prevederile din TTIP nu vor fi îndeajuns de clare, riscăm să ajungem în situaţia în care o companie străină cumpără efectiv „drepturi litigioase” sub acoperirea domeniului său de activitate, iar prin acest tribunal arbitrar suprastatal se asigură ca va avea întotdeauna câştig de cauză. În această ecuaţie trebuie să ţinem cont şi de faptul că o clauză ISDS permite doar investitorului să aducă statul în faţa acestei curţi de arbitraj. Statul, chiar şi atunci când are câştig de cauză, scapă doar de plata compensaţiilor, însă, nu va putea aduce niciodată din voinţa proprie, justificată şi legitimă, o companie în faţa acestei curţi de arbitraj. Ori ceea ce Juncker a subliniat atât acum în octombrie, dar şi în vara acestui an, este că noua Comisie nu va accepta ca jurisdicția instanţelor din statele membre să fie limitată de regimul ISDS. Mai mult decât atât, angajamentul preşedintelui Comisiei Europene este că nu va transmite spre aprobarea Parlamentului European un acord internaţional de investiţii cu elemente care limitează accesul părţilor la instanţele naţionale sau care permit unor instanţe secrete să aibă ultimul cuvânt în litigiile dintre investitori şi state. Si este bine că este aşa, pentru că, Parlamentul European nu va adopta un acord cu astfel de prevederi. Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii este un proiect ambiţios care poate aduce foarte multe beneficii Europei şi Statelor Unite. Dar, negocierile care vor duce la adoptarea acestui parteneriat trebuie să se desfăşoare în cea mai mare transparenţă pentru a împiedica abuzurile atât din partea statelor dar şi din partea companiilor străine. În acest sens, însuşi Parlamentul European, prin Tratatul de la Lisabona, adaugă un filtru extraordinar pentru protejarea principiilor şi legilor Uniunii noastre.

 3. Marian Radu 22 octombrie 2014 la 14:43 #

  Este un avantaj din punctul dv. ca europarlamentari romani faptul ca Romania este reprezentata de doamna Cretu si ca a primit portofoliul Politicii Regionale? Din punct de vedere al colaborarii cu Comisia Europeana, poate al sustinerii unor initiative. Va multumesc anticipat

  • Ioana Morovan
   Ioana Morovan 14 noiembrie 2014 la 10:11 #

   Raspuns VICTOR BOSTINARU: Prin acest portofoliu, România a obţinut un succes reputat. Mă bucur pentru reuşita României şi mă bucur că acest portofoliu este coordonat de către un social-democrat, pentru că, Politica de Coeziune a Uniunii Europene este expresia imuabilă a solidarităţii dintre statele membre. Atenţie însă, cetăţenia unui Comisar nu aduce niciun beneficiu direct ţării menţionate în paşaport. În ceea ce mă priveşte, ca eurodeputat, am activat şi mă implic în continuare în acest domeniu. Am fost raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul Fondului de Coeziune în perioada 2014-2020 şi am satisfacţia că voi putea avea discuţii şi negocieri cu viitorul Comisar pe aceeaşi limbă, şi la propriu şi la figurat. Doamna Comisar Corina Creţu cunoaşte problemele cu care se confruntă ţările din Europa Centrală şi de Est şi România în special. Acest lucru o va ajuta foarte mult în a asigura tratamentul egal al tuturor statelor din Politica de Coeziune şi convenirea împreună cu statele membre a măsurilor necesare pentru ca exerciţiul 2014-2020 să nu însemne doar o absorbţie mai bună în termeni cantitativi, dar şi calitativi, prin instrumentele fondurilor de investiţii şi structurale.

 4. Dana Voicu 22 octombrie 2014 la 15:32 #

  Ma intereseaza detalii despre politica comuna de aparare a comisiei Junker si opiniile parlamentarilor romani despre aceasta

  • Ioana Morovan
   Ioana Morovan 14 noiembrie 2014 la 10:13 #

   Raspuns Victor Bostinaru: Împărtăşesc opinia lui Jean-Claude Juncker cu privire la faptul că Uniunea Europeană nu trebuie să concureze sau să devină o alternativă la NATO. Vă recomand, dacă nu aţi făcut-o deja, să urmăriţi audierea şi luările de cuvânt al noului Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, care, pe bună dreptate, este purtătorul de mesaj pentru ceea ce vă interesează. Rezumând însă principalele idei, vom avea o Uniune mult mai prezentă în zonele fierbinţi, o Uniune care îşi va reduce semnificativ dependenţa energetică faţă de Est – o vulnerabilitate pentru securitate – şi nu în ultimul rând, o Uniune cu viziune şi obiective comune asupra securităţii sale. Comisia Juncker are de gestionat una dintre cele mai grave crize internaţionale din lume, situaţia din Ucraina. Cheia înţelegerii politicii comune de apărare stă în modul în care Bruxelles-ul va reuşi să impună o poziţie fermă şi clară cu privire la situaţia din estul Ucrainei, pentru că, o atitudine pasivă va avea consecinţe inacceptabile. Ori, prima întâlnire bilaterală a lui Jean-Claude Juncker, în calitatea sa de Preşedinte al Comisiei Europene, va fi cu Petro Poroşenko. În limbaj diplomatic, mesajul transmis este clar. „Vom face tot ce putem ca Înaltul Reprezentant să nu mai fie direcţionat de miniştrii de externe” sunt cuvintele lui Juncker, iar sensul nu trebuie căutat într-o tentativă de subminare a Consiliului. Nu, de prea multe ori, înţelegerile bilaterale, deciziile controversate ale unor şefi de state membre au sabotat interesul mai larg al Uniunii pentru câştiguri politice de moment

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ziarul PROFIT DUPLEX LIVE VIDEO Bucuresti- Strasbourg: Zi decisiva pentru noua Comisie Europeana - dezbatere cu europarlamentari si experti - Ziarul PROFIT - 21 octombrie 2014

  […] Vezi mai multe detalii si urmareste dezbaterea miercuri pe uelive.ro […]

 2. Duplex LIVE VIDEO Strasbourg – Bucuresti | Întâlnirile Euractiv - 21 octombrie 2014

  […] Detalii aici […]

 3. DUPLEX Bucureşti- Strasbourg: Zi decisivă pentru noua Comisie Europeană – dezbatere cu europarlamentari şi experţi | caleaeuropeana.ro - 22 octombrie 2014

  […] DEZBATEREA LIVE va putea fi urmărită AICI. […]

Lasă un răspuns