Teodorovici: Liniile de finantare prin noile Programe 2014-2020, vor fi lansate „in forta” in a doua jumatate a anului

Programele Operationale 2014-2020 vor fi  transmise Comisiei Europene la inceputul lunii iulie. In zilele urmatoare se va transmite la Bruxelles versiunea revizuita a Acordului de Parteneriat pentru fonduri UE 2014-2020 pana la finalul lunii va fi publicat un prim proiect de Ghid al solicitantului continand conditii generale, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene vineri, 20 iunie in cadrul conferintei Mediafax Talks. Shirin Wheeler, purtător de cuvânt al comisarului pentru dezvoltare regională, Johannes Hah a declarat ieri, 19 iunie, pentru Agerpres ca Acordul de Parteneriat cu România ar putea fi adoptat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie.

„Vrem sa uniformizam Ghidurile; sa existe conditii generale comune pentru solicitanti, , urmand ca inainte de lansarea fiecarei linii de finantare sa fie publicate conditii specifice. In a doua parte a anului vor fi lansate in forta call-uri pe toate Programele Operationale”, a explicat Teodorovici. ”

Acesta a mai spus ca doreste sa elimine dialogul direct intre autoritatile publice si beneficiari, pentru a nu mai exista suspiciuni. Practic, se intentioneaza infiintarea unui call center pentru intrebarile solicitantilor; unde va exista o stricta monitorizare a intrebarilor si raspunsurilor. Se va schimba abordarea si pe partea de implementare, potrivit acestuia.

Reluand ideea prezentata in premiera in luna martie,  ministrul a mentionat ca vor putea fi finantate proiecte din bugetul fondurilor structurale si de investitii 2014-2020 si iniante de aprobarea oficiala de catre Comisia Europeana a acestui document. In primul rand, proiectele aprobate si trecute pe lista de rezerva vor putea fi incluse pe noul buget. O a doua varianta – proiecte demarate care respecta regulile de achizitii si sunt potrivite cu obiectivele programelor.

Potrivit lui Teodorovici, saptamana aceasta s-a discutat in Guvern asupra modului in care se va raspunde observatiilor transmise de Comisia Europeana pe Acordul de Parteneriat iar in zilele urmatoare se va transmite versiune revizuita la Bruxelles.

Legat de fondurile care vor fi disponibile pentru sectorul IMM, acesta a mentionat sprijinirea infiintarii de intreprinderi care va fi disponibila prin Programul Capital Uman si alte linii de finantare prin Programul Operational Regional.

„Vor exista aproximativ 2,3 mld euro – suma direct acordata acestui sector; asadar fonduri vor fi;  important este sa le aducem cat mai repede in economie”, a mai spus Teodorovici.

Shirin Wheeler, purtător de cuvânt al comisarului pentru dezvoltare regională, Johannes Hah a declarat ieri, 19 iunie, pentru Agerpres ca Acordul de Parteneriat cu România ar putea fi adoptat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie. 

Potrivit Agerpres, Shirin Wheeler a spus că nu este niciun pericol în privința adoptării Acordului de Parteneriat cu România, că nu există niciun risc de suspendare a fondurilor, că dialogul dintre țara noastră și CE nu s-a bazat niciodată pe critici, ci pe sugestii, manieră de lucru ce demonstrează buna cooperare dintre miniștrii români și reprezentanții de la Bruxelles. Aceasta a atras atenția că nu doar actualul guvern trebuie să ducă greul acestui proiect național de o deosebită importanță pentru cetățenii români, ci toate partidele politice.

„Așteptăm să primim răspunsul autorităților române în aceste zile cu însușirea observațiilor Comisiei și, așa cum am făcut și până acum, toate compartimentele Comisiei vor studia aceste răspunsuri. Este posibil să facem unele sugestii în continuare, nu critici, ci sugestii minore. Adoptarea acordului de parteneriat este posibilă la sfârșitul verii sau la începutul toamnei”, a declarat Shirin Wheeler pentru AGERPRES.

Aceasta a negat că ar exista vreun risc de suspendare a fondurilor. „Nu, în România nu există în acest moment nicio întrerupere, nu avem întreruperi sau suspendări de programe sau plăți. Acesta este un lucru bun, nimic nu poate opri banii să curgă și, chiar dacă au fost întreruperi în trecut, aceasta nu înseamnă că România a pierdut acei bani. În concluzie, nu există întreruperi și nici suspendări ale programelor în această perioadă și aceasta arată că sistemul funcționează bine”, a subliniat Shirin Wheeler.

Ea a precizat că nu există un termen limită pentru finalizarea acordului de parteneriat, calitatea fiind importantă, nu viteza de finalizare a documentului.

Citeste stirea integrala legata de declaratiile reprezentantei Comisiei Europene aici 

Cu o saptamana in urma, Ministrul a discutat la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene pe marginea recomandărilor din propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020.

Principalele aspecte discutate au vizat majorarea alocării financiare pentru proiectele de mediu, inclusiv biodiversitate. Pentru a mări numărul de proiecte de mediu care vor putea fi implementate, partea română a propus creşterea nivelului cofinanţării asigurate de la bugetul de stat, de la 13% la 28%, în condiţiile menţinerii contribuţiei beneficiarilor la 2%. Alt subiect de pe agendă a reprezentat modul în care unele strategii sectoriale vor fi reflectate în Acordul de Parteneriat. Recomandările Comisiei vor fi integrate rapid în document pentru a grăbi semnarea Acordului. Subliniez că primirea unor comentarii de la CE pe marginea documentelor de programare este o etapă firească a procesului de negociere, etapă pe care o parcurg toate statele membre. Vom trimite propunerea actualizată de Acord de Parteneriat până la sfârşitul acestei luni şi estimăm că îl vom semna în această vară”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Alte discuţii au vizat primele versiuni ale programelor operaţionale prin care România va atrage fondurile europene structurale şi de investiţii în viitoarea perioadă de programare.

Totodată, în cadrul întrevederilor cu reprezentanţii Comisiei Europene au fost abordate şi subiecte precum sistemul de achiziţii publice, în condiţiile în care România trebuie să actualizeze legislaţia naţională.

“România urmează să transpună prevederile directivelor în materie cât mai repede, dar şi să implementeze alte măsuri de eficientizare a sistemului de achiziţii publice pentru a remedia o parte din deficienţele care mai sunt în prezent, dar şi în vederea simplificării structurii instituţionale. În cadrul discuţiilor a fost pus accent pe identificarea de soluţii pentru combaterea “sportului naţional” din România în acest domeniu: depunerea unui număr mare contestaţii. Totodată, am discutat şi despre condiţionalităţile ex-ante, care trebuie îndeplinite de statele membre, inclusiv de România, până la finalul anului 2016”, a adăugat ministrul Teodorovici, citat intr-un comunicat de presa din data de 13 iunie.

2 raspunsuri la Teodorovici: Liniile de finantare prin noile Programe 2014-2020, vor fi lansate „in forta” in a doua jumatate a anului

 1. ionita 20 iunie 2014 la 16:18 #

  Despre programe si povesti cu va fi odata ca niciodata ni-ii podul plin ,nu mai avem loc de povesti !!!.
  Minciuni ,manipulari,dovezi de diletantism,dovezi de incompetenta,dovezi de infantilism sunt servite romanilor de 25 de ani si mai cu sirg ,mai cu insistenta in ultimii doi ani.
  Cind UE cere trebuie sa-i pui pe masa programele si nu povestile,or aberatii ,EU nu zvirle cu bani dupa voi !!!,UE are deja programele ei ,iar Romania ca parte integranta trebuie sa vina cu partea ei in completarea programelor .Lipsa de coerenta ,lipsa capetelor luminate care sa priceapa odata ca intrind in UE trebuie sa te integrezi in ritmul in modul de gindire european si sa-ti abandonezi naravurile balcanice,naravurile comuniste,caracterizeaza clasa de politruci aparuti de pe maidane or de pe bulevarde.
  Din cozi de ciine nu faci sita de matase si nici din panarme,circari or derbedei oameni responsabili.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pe scurt din ultima săptămână – public sector | Mihail Petcu - 22 iunie 2014

  […] Acordul de Parteneriat cu România ar putea fi adoptat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie. Call-uri și ghiduri uniformizate în a doua parte a anului. Să reținem aceste informații, pentru că vom avea nevoie de ele, probabil, prin luna decembrie. Detalii. […]

Lasă un răspuns