VIDEO In curand, noi linii de finantare pe POS DRU si POS CCE

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca incepand cu luna mai se vor deschide noi linii de finantare pe doua Programe Operationale (din perioada 2007-2013) cu sumele ramase in urma unor economii din derularea programelor si corectiilor aplicate la solicitarea Comisiei Europene, sume care trebuie re-introduse la finantare pentru a nu fi pierdute.

In principiu, aceste noi call-uri de finantare vor viza componentele programelor unde exista riscul sa nu fie atinsi indicatorii de program anuntati oficial Comisiei Europene (de exemplu, numarul de someri instruiti pe un domeniu anume).

Potrivit lui Teodorovici, la finalul lunii aprilie se va sti exact care sunt sumele ramase pe POS DRU si POS CCE si care sunt domeniile/ componentele unde este necesar sa fie lansate aceste noi call-uri.

Urmareste explicatiile integrale – VIDEO

Declaratiile lui Eugen Teodorovici – transcriere:

 • Este clar ca suma de 43 mld euro nu acopera nici pe departe nevoile Romaniei de aceea se insista sa concentram banii pe zonele cu adevarat de impact in economie.
 • Nu vom mai finanta astfel de proiecte, gen parcuri, sau fara niciun fel de utilitate si finalitate; clar nu vom mai finanta.
 • Banii trebuie dusi catre zone cu adevarat cu impact in economie. Nu vom mai finanta orice tip de afacere privata, de exemplu acele florarii, sau alte proiecte asemenetoare; trebuie duse fondurile catre zona de productie.

Referitor la realocarile din economii si corectii oprite pe diferite componente ale programelor 2007-2013 :

 • Situatia trebuie facuta pe toate componentele ale Programelor Operationale, dar ca principiu, aceste economii si corectiile care au fost date – care trebuie reintroduse in sistem pentru a evita pierderea de bani europeni – se vor realoca cu precadere catre zonele unde indicatorii din Programele Operationale inca nu s-au atins.
 • Este foarte important, Comisia a subliniat acest lucru, ca in situatia in care indicatorii nu s-au atins sa fie posibila aplicarea unei corectii financiare.
 • Acestea sunt principalele zone de orientare a economiilor identificate ; un exemplu de indicator – numarul de oameni pregatiti pe Capital Uman intr-un anumit domeniu; un indicator propus tot de noi in program, nu altcineva l-a impus.
 • La final de aprilie vom termina semnarea contractelor de finantare pe Posdru si pe POScce, contractele restante. Atunci va fi momentul in care vom sti care sunt economiile ramase in aceste doua programe operationale cel putin.
 • Prima prioritate o au componentele unde exista riscul neatingerii indicatorilor.
 • Apoi, vom vedea lista proiectelor aprobate, dar pentru care nu a mai existat buget disponibil, dar dat fiind ca timpul este foarte scurt, pana la finalul lui 2015, nu putem lansa call-uri de foarte lunga durata si cu implementare lunga a proiectelor.
 • Vom lansa totusi pe Capital Uman niste call-uri pilot prin care vom aduce o noua abordare, un sistem de vouchere care presupune o asociere intre sindicate, patronate, formatorii pe respectivul proiect, beneficiarii de formare – un sistem foarte facil care se aplica in alte state membre de multi ani.
 • De asemenea vor fi anumite call-uri lansate in aprilie cel tarziu mai – IMM-urile care vor angaja din anumiote gr tinta pe care le vom identifica impreuna cu Ministerul de resort vor avea pentru 1 an subventionate tota ecosturile care tin de salariul mnimim pe economie si cu obligatia sa pastreze postul pentru o perioada de inca 6 luni.

Declaratiile au fost facute cu ocazia seminarului „Perspectiva administrației locale privind proiectele și domeniile prioritare cu impact asupra dezvoltării locale, finanțabile din fonduri structurale în următorii 7 ani”, organizat de Institutul pentru Politici Publice in data de 24 martie. 

N.r. „Sistemul de vouchere” se afla in lucru de aproape un an in cadrul Ministerului Muncii (pana de curand, responsabil cu Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane). Astfel, Daniela Manuc, director general adjunct Autoritatea de Management POSDRU a mentionat, in cadrul unui dialog cu cititorii Uelive.ro, ca in Planul de masuri pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a POSDRU se gaseste: „infiintarea unui grup tehnic de lucru responsabil cu utilizarea sistemului de tichete de instruire (training voucher)”

Vezi interviul integral – aici: Daniela Manuc, Director General Adjunct POS DRU: interviu cu raspunsuri la intrebarile cititorilor

, , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns