Primele linii de finantare pentru cercetare si inovare, deschise/ 7,8 miliarde de euro disponibile in 2014 la nivelul UE/ Focus: tineri cercetatori, sectoare industriale inovatoare, provocari societale

Primele cereri de proiecte in cadrul Programului de cercetare-inovare al Comisiei Europene -Orihorizonzont 2020 – au fost lansate miercuri, 1 decembrie, la Bruxelles. Circa 3,8 miliarde euro vor fi destionate tinerilor cercetatori, 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea pozitiei de lider în sectorul industrial a Europei în mai multe sectoare,  2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor sapte provocări societale vizate de programul Orizont 2020. Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiintă, Máire Geoghegan-Quinn. „Fac un apel la cercetători, la universităti, la întreprinderi, inclusiv la IMM-uri, precum si la alte entităti, să se înscrie în program!”

Puteti gasi informatii detaliate despre toate liniile de finantare deschise miercuri, 11 decembrie, aici

 

Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezintă un total de 7,8 miliarde euro, finanțarea fiind orientată cu precădere către cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020:

  • Excelența științifică: Circa 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetării pentru cercetătorii de renume și 800 de milioane pentru bursele Marie Skłodowska-Curie destinate tinerilor cercetători (a se vedea MEMO/13/1123).
  • Poziția de lider în sectorul industrial: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea poziției de lider în sectorul industrial a Europei în domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricație, robotica, biotehnologiile și spațiul.
  • Provocările societale: 2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor șapte provocări societale din cadrul programului Orizont 2020, în ansamblu: sănătate; agricultură, sectorul maritim și bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficientă a resurselor și materii prime; societăți reflexive; securitate.

 

Orizont 2020, programul de cercetare și inovare cu un buget de 80 de miliarde euro al Uniunii Europene. Finanțarea, care în primii doi ani ai programului se ridică la suma de 15 miliarde euro, este destinată stimulării economiei din Europa bazate pe cunoaștere și abordează aspecte care vor avea un impact asupra vieții cetățenilor. Aceasta include 12 domenii în care se concentra acțiunile în 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistența medicală personalizată, securitatea digitală și proiectele urbane inteligente (a se vedea MEMO/13/1122).

 

Contextul programului

Posibilitățile de finanțare în cadrul Orizont 2020 sunt stabilite în programele de lucru publicate pe portalul digital pentru finanțarea cercetării, care a fost reorganizat pentru a permite aplicarea unor proceduri mai rapide și efectuate pe suport electronic. Participanții vor beneficia, de asemenea, de o structură mai simplă a programului și a finanțării, un singur ansamblu de reguli și o reducere a sarcinii legate de controalele financiare și de audituri.

Cererile pentru 2014 – 2015 includ 500 de milioane euro pe o perioadă de doi ani destinate întreprinderilor mici și medii (IMM) inovatoare, prin intermediul unui nou instrument pentru IMM-uri. Se preconizează includerea în majoritatea proiectelor a aspectelor legate de gen; de asemenea, există fonduri pentru stimularea în continuare a dezbaterilor privind rolul științei în societate. În plus, există noi reguli pentru a transforma „accesul liber” într-o cerință a programului Orizont 2020, astfel încât rezultatele privind proiectele să fie accesibile în mod liber publicului larg.

Citeste comunicatul de presa al Comisiei Europene aici

Vezi website-ul dedicat al programului Orizont 2020

Manualul online pentru pregatirea dosarelor de finantare prin Orizont 2020

Lista persoanelor de contact, la nivel national, pe diferite sub-domenii vizate de program

 

, , ,

Un raspuns la Primele linii de finantare pentru cercetare si inovare, deschise/ 7,8 miliarde de euro disponibile in 2014 la nivelul UE/ Focus: tineri cercetatori, sectoare industriale inovatoare, provocari societale

  1. iulian 27 decembrie 2013 la 15:36 #

    salut!!vreau sa incep si eu o afacere…ce trebuie sa fac ca sa pot obtine fonduri pentru a incepe afacerea?

Lasă un răspuns