Intalnire decisiva de conciliere pe bugetul UE 2014-2020/ Analiza EurActiv.com: Cheltuirea eficienta a banilor, principiul cheie pentru urmatorii sapte ani

comisia bugLuni, 11 noiembrie, se va desfasura intalnirea finala de conciliere intre delegatia Parlamentului European si ministrii pentru buget din cele 28 de state membre, pe tema bugetului UE 2014-2020. EurActiv.com a publicat un amplu „special report” in care sunt subliniate principiile care transpar din toate documentele si declaratiile recente pe acest subiect: eficienta si orientarea spre obiective si rezultate clare, in urmatorul cadru financiar multianual.

Analiza citata reia, in acest context, observatiile din raportul anual al Curtii de Conturi Europene (despre care EurActiv.ro a scris pe larg aici si aici), si anume ca factorii de decizie europeni au ratat o serie de oportunitati de a clarifica obiectivele, simplifica programele si schemele de finantare, a corela mai strans platile de rezultate, a face sistemele de control mai orientate spre rezultate si a intari monitorizarea si evaluarea.

De asemenea, sunt mentionate declaratiile facute de Vitor Caldeira, presedintele Curtii Europene de Conturi: „Este necesara o concentrare mai consistenta pe rezultate, pentru a indeplini obiectivele UE de cheltuire a fondurilor si pentru un management financiar sanatos. Totusi, nu exista inca o viziune consistenta despre care sunt exact aceste obiective, la nivelul UE si la nivel national”.

Criticile legate de cheltuirea fondurilor pot fi coroborate cu teama ca bugetul restrictiv de 960 miliarde euro pentru urmatoarea perioada financiara 2014-2020 nu va putea sa pune Europa pe linia de plutire. O parte prea mica din acest buget este, potrivit analizei EurActiv.com, indreptata catre masuri de investitie „orientate catre viitor”. In negocierile indelungate si complicate privind Cadrul Financiar Multianual, multe din capitolele considerate esentiale pentru a da un impuls de dezvoltare Uniunii au fost eliminate sau au fost reduse drastic – ca sume alocate.

Acesta a fost cazul masurii privind suportul digital al Facilitatii Europene de Conectare, a carei finantare a fost redusa de la 9 milialrde la numai 1 miliard. De asemenea, Initiativa de Ocupare in randul tinerilor a primit numai 0,06% din buget, intr-o perioada in care 23% din tineri la nivelul UE sunt someri.

Expertii sugereaza o revizuire a autoritatii, la nivelul Uniunii.

„Uitandu-ne la toate prioritatile, poate ar trebui sa revizuim principiul subsidiaritatii acum cand intram intr-o perioada bugetara multianuala pentru urmatorii sapte ani, pentru a delimita mai clar care politici sunt gestionate mai bine la nivel comunitar”, a declarat Mercedes Sanchez Varela, partener KPMG – biroul la nivelul UE, in Bruxelles.

Mutarea accentului de pe absorbtia fondurilor pe impactul cheltuirii acestora este o mare reusita a factorilor de decizie, a mai spus aceasta si a subliniat beneficiile unui buget mai flexibil.

In urmatorul cadru financiar, mai exact, fondurile care nu sunt cheltuite vor fi redirectionate catre alte programe si nu vor fi returnate statelor membre.

Finantare inovativa

Sanchez Varela a spus ca schemele inovative de finantare utilizate in cadrul programelor din diverse politici si domenii sunt solutii posibile care vor primi sustinere.  Potrivit sefului biroului KPMG la nivelul UE, s-a desprins concluzia ca imprumuturile si schemele inovative de finantare au avut s-au dovedit a fi mai eficiente decat granturile.

Spre exemplu, schemele utilizate de Banca Europeana de Investitii care pot creste impactul finantarilor.

Ultima runda de negocieri pentru ajungerea la un acord pe bugetul 2014-2020

Luni, 11 noiembrie, cei 28 de ministri pentru bugete din statele membre si reprezentantii Parlamentului European se intalnesc pentru runda finala de discutii.

Alain Lamassoure, seful comisiei de Bugete din Parlamentul European a transmis vineri, 8 noiembrie o declaratie prin care explica faptul ca deja, in celelalte intalniri de „conciliere” desfasurate in aceasta saptamana, Parlamentul European a salvat Uniunea de la a ramane in incapacitate de a-si plati facturile.

„Sunt asigurate acum conditiile pentru a incheia anul 2013 onorand toate angajamentele legale pe acest an”, a declarat Lamassoure.

Citeste comunicatul de presa integral pe acest subiect aici

Concluziile finale, dupa intalnirea de luni.

Citeste SPECIAL REPORT – Tight EU budgets usher in new era of efficient spending, innovative finance, pe EurActiv.com

 

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns