Votul asupra cadrului financiar 2014-2020, amanat de Parlamentul European/ La baza, o lista de conditii care includ prevederi cu impact direct asupra Romaniei

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a decis, saptamana trecuta, sa amane votul asupra pachetului financiar UE 2014-2020, pe termen nedefinit. O serie de solicitari ale Parlamentului European, catre Consiliu, continand cifre si date concrete legate de procedurile aplicabile fondurilor UE 2014-2020 stau la baza deciziei. Theodor Stolojan, membru al Comisiei pentru Bugete a PE, a declarat pentru EurActiv.ro ca in lista de conditii se regasesc doua prevederi importante pentru Romania: extinderea regulii n+3 de utilizare a fondurilor din perioada anterioara (2007-2013) si posibilitatea cresterii cu 10 procente a cofinantarii europene pentru anumite state, intre care si Romania.

Parlamentul European a amanat votul, se arata intr-un comunicat de presa de saptamana trecuta, de la Strasbourg, deoarece conditiile stabilite in luna iulie si adresate Consiliului European inca nu au fost indeplinite.

Cele trei grupuri politice principale din PE – Partidului Popular European (EPP), Alianta progresista a socialistilor si democratilor  (S&D) si Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) au transmis un comunicat de presa comun in care arata ca nu au fost intrunite conditiile solicitate, conform rezolutiei adoptate in data de 3 iulie, pentru ca PE sa dea votul final pe cadrul financiar 2014-2020.

Citeste comunicatul integral aici


Eurodeputatul Theodor Stolojan, membru al Comisiei pentru Bugete, a explicat pentru EurActiv.ro ca solicitarile PE contin o serie de cifre si date concrete care trebuie sa se regaseasca in documentele finale privind cadrul financiar 2014-2020.

Intre acestea, doua prevederi importante cu impact in Romania.

Prima – cea legata de extinderea regulii n+3 pentru actuala perioada aflata la final (2007-2013), pe care Comisia Europeana a agreat -o pentru Romania si Slovacia.

In luna mai 2013, Comisia Europeana a elaborat o propunere pentru a extinde regula N+3 pentru Romania si Slovacia care, altfel, ar fi expirat in 2013. Ea ofera acestora o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita fonduri de la UE, reducand riscul de pierdere a fondurilor.

Stolojan a explicat ca initial statele net contributoare la bigetul UE (tarile dezvoltate, n.r.) au fost de acord initial cu aceasta prevedere. Ulterior, pe langa Romania si Slovacia, si alte tari si-ar fi exprimat prin vocea europarlamentarilor dorinta de a beneficia de aceasta facilitate, ceea ce ingreuneaza adoptarea unei decizii finale pe acest subiect si obtinerea acordului statelor contributoare.

A doua prevedere se refera la posibilitatea cresterii cofinantarii din partea UE cu 10 procente pentru statele care au probleme bugetare temporare. O astfel de masura a fost aprobata deja de Comisia Europeana  si Parlamentul European in primavara anului 2012.

Vezi mai multe informatii aici.
Vezi comunicatul Comisiei Europene aici

Theodor Stolojan a explicat : „Pentru cadrul financiar 2014-2020, a fost propusa cresterea cofinantarii UE cu zece puncte procentuale pentru statele care au in derulare acorduri de asistenta financiara. Astfel, pentru Romania, acest lucru ar insemna o crestere a cofinantarii UE de la 85% la 95%, pe fondurile structurale si de la 75% la 85%, pentru Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEADR).
Ulterior agrearii acestei conditii, au inceput sa fie introduse o serie de exceptii, intre care – excluderea din mecanism a statelor care au acorduri de tip preventiv. Adica, exact situatia Romaniei.
Acum, am solicitat Guvernului Romaniei, am sesizat Parlamentul European si Comisia Europeana pentru eliminarea acestei exceptii. Exista sustinere si la nivelul PE, si la cel al Comisiei Europene, ramane sa fie inclusa in documentele finale, de catre Consiliu”.

(Proiectul de regulament comun pentru fondurile structurale 2014-2020 poate fi consultat aici)

Cel mai devreme, votul in plen asupra cadrului financiar 2014-2020 ar putea avea loc dupa 7 octombrie, cand este programata o noua sedinta plenara a PE.
Pana atunci, europarlamentarii asteapta reactii din partea Consiliului European.

Sursa foto: stolojan.eu

, , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns