VIDEO Interviu Marian Jean Marinescu, despre accesarea fondurilor UE post-2014

Fondurile alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020 vor putea fi accesate cel mai devreme, in opinia europarlamentarului Marian Jean Marinescu, la sfarsitul anului viitor. Aceasta din cauza intarzierii autoritatilor nationale in pregatirea documentelor, in special Acordul de Parteneriat. Marinescu a explicat pentru uelive.ro ca din cele doua surse, cumulat (perioada 2007-2013 si 2014-2020) Romania va avea disponibile circa 10 miliarde de euro in fiecare din anii 2014 si 2015, dar, crede acesta, se pare ca nu vor putea fi cheltuiti.

In ceea ce priveste evolutia discutiilor pe cadrul de reglementare la nivelul UE, Parlamentul European va vota bugetul 2014-2020 numai daca Consiliul va accepta rectificarea bugetara pentru 2013, si aceasta, in interesul statelor membre, inclusiv Romania, a explicat Marinescu pentru uelive.ro.


Despre Acordul de Parteneriat:

„In Acordul de Parteneriat trebuie sa existe clar o viziune a statului membru asupra directiei in care va merge pana in 2020, ce vrea sa dezvolte acest stat, cum face sa existe o sinergie intre bugetul european si bugetul national, directiile de dezvoltare in economie, in sanatate, in industrie, in transporturi, peste tot. Din pacate propunerea de Acord pe care Romania a facut-o pana acum a fost refuzata, cred, de trei ori. […] Vorbim despre nepricepere, pur si simplu. Sau [reprezentantii Guvernului, n.r.] nu sunt interesati ca acest Acord sa fie semnat si sa primim banii cat de repede.”

Pana la 10 miliarde de euro pe an, pentru Romania, in 2014-2015

„Noi incercam acum sa punem in aplicare cat mai curand ceea ce s-a decis in Consiliul European, regula n+3 pentru 2007-2013. pentru a avea posibilitatea de a cheltui pana in 2015 banii pe care altfel ii pierdeam. Asta inseamna ca in 2014-2015 vor fi bani din 2 surse: din exercitiul 2007-2013 si cei din noul exercitiu financial, 2014-2020. Acest lucru ar insemna, in total, circa 10 miliarde de euro pe an. Ar fi o minune pentru Romania. Din pacate ce se intampla acum ma face sa cred in mod optimist vorbind ca vom avea disponibile fondurile UE la sfarsitul anului 2014.  Iar acesta este un scenariu foarte optimist . In acest moment nu exista Acordul de Parteneriat.
Este adevarat, nu sunt incheiate negocierile intre PE si Consiliu privind Cadrul financiar la nivelul UE, dar aceasta scuza nu este valabila. Va fi votul final in octombrie daca sunt indeplinite anumite conditii solicitate de Parlament, in principal rectificarea bugetara pentru 2013 pentru inca 4 miliarde de euro pentru a se putea achita cererile de rambursare pentru 2013 si imediat dupa aceea se pot pune in aplicare toate regulamentele pentru toate politicile orizontale, care sunt pregatite, deci lucrurile se vor derula foarte repede.

Miza referitoare la cresterea procentului cu 10% este incheiata de saptamana trecuta (vezi informatii de background aici). Legat de regula n+3, se va vota saptamana viitoare (incepand cu 23 septembrie, n.r.) in comisia Regi acest raport.”

, , , , ,

2 raspunsuri la VIDEO Interviu Marian Jean Marinescu, despre accesarea fondurilor UE post-2014

  1. Ionut 23 septembrie 2013 la 14:12 #

    Experienţele acumulate în perioada 2007-2013 ne arată că România face de ruşine chiar şi scenariile de un pesimism bolnăvicios. Nu există voinţă reală şi nici sancţiuni suficient de consistente, susceptibile de a fi aplicate „pe bune” pentru ca „decizionalii” să se poarte diferit acum, din 2014. Două exemple: proiectul de gestiune a deşeurilor din judeţul Brăila, gata de doi ani şi jumătate, dar nesupus aprobării Comisiei, din motive obscur de meschine şi al doilea exemplu: nici acum nu e la închisoare şeful unei agenţii de evaluare a proiectelor care nu a vrut să deconteze o dubiţă de transport produse de panificaţie, pe motiv de neeligibilitate, deşi cu doar o lună înainte aprobase una identică unui alt beneficiar. O diferenţă exista totuşi, materializată în comision.
    În rest, să fim optimişti, că nu ne costă.

  2. popescu emilian 23 septembrie 2013 la 15:38 #

    Constatarea este facuta si este certa.Administratiacentrala si locala este incapabila sa rezolve cu certitudine un proiect-program de desvoltare a Romaniei in primul rand pentru a se asigura locuri de munca,pentru desvoltare si eficentizare a siustemului economic,invatamant,cultura,administratie si de educatie a popultiei

Lasă un răspuns