Cum ne pregatim pentru urmatoarele programe cu fonduri UE / Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a discutat online despre miza votului final la nivel european

Acordul final, la nivel european, privind viitorul cadru financiar 2014-2020 depinde de o serie de detalii cu impact semnificativ in Romania. Intre timp, la Bucuresti, Guvernul pregateste o noua varianta de lucru a documentului national (Acordul de Parteneriat) pe baza caruia se vor aloca fondurile. Despre cum „arata” pregatirile pentru finantarile post-2014, fata de cele din alte state europene si care este miza deciziei finale de la Bruxelles a discutat online europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

Vezi intrebarile si raspunsurile publicate la finalul articolului-  rubrica de comentarii.

Context :
Votul final asupra cadrului financiar 2014-2020, in Parlamentul European, este conditionat de o serie de aspecte, intre care doua prevederi cu impact direct asupra Romaniei: extinderea regulii n+3 de utilizare a fondurilor din perioada anterioara (2007-2013) si posibilitatea cresterii cu 10 procente a cofinantarii europene pentru anumite state.

Ramane de vazut cat de mult „cantareste” punctul de vedere al europarlamentarilor in deciziile finale care se vor lua legate de fondurile UE 2014-2020, sau, altfel spus, cum pot influenta, indirect, europarlamentarii, detaliile legate de alocarea fondurilor UE in urmatorii 7 ani.

Marian Jean Marinescu a avut recent, in plenul PE, o interventie pe tema cadrului financiar multianual, in data de 2 iulie 2013

, ,

25 raspunsuri la Cum ne pregatim pentru urmatoarele programe cu fonduri UE / Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a discutat online despre miza votului final la nivel european

 1. A M Ichim 19 septembrie 2013 la 11:23 #

  Ce facilitati sunt oferite proiectelor culturale si care sunt prioritatile pentru Romania?

  Care este planul pentru implementarea acestor fonduri, tinand cont ca sistemul de aplicatie pentru ele este extrem de complicat si aproape inaccesibil omului obisnuit, dovada rata de absorbtie foarte mica?

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:23 #

   In primul rand bine v-am gasit si multumesc pentru intrebarile adresate deja. Tema fondurilor 2014-2020 este extrem de interesanta si de importanta pentru Romania, este de actualitate si derularea evenimentelor ma face sa cred ca in afara platilor directe pentru agricultura Romania nu va putea incepe accesarea fondurilor europene la 1 ianuarie 2014. Totul depinde de modul in care Guvernul actual trateaza acest subiect si din pacate ceea ce s-a facut pana acum arata ca este incapabil sa elaboreze primul document necesar, Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeana. Din nefericire nu este o opinie personala, este o apreciere facuta de Comisia Europeana. Este foarte simplu sa verificati aceasta afirmatie daca intrati pe site-urile Comisiei Europene, cititi cadrul elaborat de Comisia Europeana pentru Acordul de Parteneriat si luati la cunostinta de ce trebuie sa faca Romania pentru a incheia acest acord. Pasul urmator, mergeti pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene si gasiti ultima propunere din partea Romaniei (trebuie sa cunoasteti limba engleza fiindca documentul este publicat numai in engleza) si puteti compara foarte simplu ce se cere si ce a redactat Ministerul. De exemplu, nu exista Strategie pe Agricultura, Mastre Plan pe transport, strategie pe sanatate, in general nu exista o viziune clara asupra a ceea ce vrea Romania sa faca pana in 2020. S-a discutat foarte mult, in ultima perioada, despre utilizarea eficienta a banilor europeni, stiti cat de greu s-a ajuns la un acord privind cuantumul bugetului pe urmatorii 7 ani. Noile reguli asigura o valoare adaugata a unui euro investit de la Bruxelles, adica asigura investirea fondurilor intr-o directie coerenta pe care si-o stabileste fiecare stat membru si asigura in acelasi timp o sinergie cu bugetele nationale. Adica banii europeni trebuie investiti pentru a creea crestere economica si locuri de munca – acesta este scopul final al Acordului de Parteneriat.

   Ca raspuns la intrebarea dv, pentru cultura va exista in perioada 2014-2020 programul „Cultura creativa”, cu 1,3 miliarde euro alocate de catre Comisia Europeana. Este un program de finantare administrat direct de la Bruxelles, va include diferite activitati culturale inclusiv cele dedicate capitalei europene din fiecare an.

 2. HDD 19 septembrie 2013 la 11:49 #

  Degeaba ne da UE bani ca nu suntem capabili sa-i cheltuim.
  Am studiat graficele de implementare din SF ale mai multor investitii majore cu cofinantare europeana. La toate contractele procesul de licitare-contractare ar trebui sa dureze 3 luni. In realitate media e de un an – un an si doua luni. Apoi procesul de autorizare este asimilat cu executia. Rau, deoarece toate informatiile din certificatele de urbanism pe baza carora s-a construit aplicatia de finantare se dovedesc a fi incomplete sau chiar gresite, ceea ce conduce la intarzieri enorme in executie care nu tin de antreprenori. De exemplu aprobarea unui nou PUZ. Si in al treilea rand nici contractorii nu se omoara cu munca. Doar motive inventeaza ca sa li se extinda timpul (si lucrari suplimentare). Asa ca pt urmatorul cadru financiar ar trebui sa se aplice regula N+10 sau N+15 ca-i mai aproape de realitate.

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:30 #

   Parte din ce spuneti este adevarat. Remedierea acestor deficiente nu se poate face decat de o administratie competenta. Deocamdata, noi ne straduim sa obtinem regula n+3 si pentru exercitiul financiar 2007-2013 si saptamana viitoare va fi un vot important in comisia pentru dezvoltare regionala (REGI). Este evident ca trebuie sa avem functionari competenti, persoane care sa stie sa scrie, sa implementeze proiecte. Este adevarat ca spunem acest lucru de multa vreme, dar atata timp cat n-am reusit pana acum, aceasta nevoie ramane valabila. Romania, astazi, in exercitiul 2007-2013, este codasa la absorbtie si campioana europeana la contractare. Daca intrati pe site-ul oficial fonduri-ue.ro o sa constatati ca gradul de contractare este aproape 80%. Daca intrebati pe cei care vor sa depuna un proiect vor raspunde ca nu se poate pentru ca nu mai sunt bani. De fapt, noi avem o mare problema de implementare a proiectelor. De licitare a proiectelor si de punere in practica. As fi foarte curios sa vad public o lista – unde sunt aceste contracte, cine este beneficiarul si care sunt problemele care impiedica implementarea lor.

 3. Damien 19 septembrie 2013 la 18:37 #

  Care sunt sumele orientative pentru programele Posdru, Poscce si Por? Cum mediu bancar va interveni in implementare proiectelor? Cand vor fi lansat primele linii de finantare? Va multumesc.

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:37 #

   Puteti vedea pe site-ul http://www.fonduri-ue.ro o propunere, din pacate facuta fara niciun fel de consultare publica, de alocari pentru toate aceste Programe Operationale. La POSDRU sunt 2,18 miliarde, la POS CCE 1,35 mld euro si la POR – 6,99 mld euro. Mediul bancar ar putea interveni in implementarea proiectelor prin propuneri de produse financiare care sa poata facilita finantarea proiectelor. Nu am vazut o implicare foarte bogata pana acum, chiar daca in alte state membre ea se manifesta. Lansarea primelor linii de finantare – este foarte greu de prevazut, nu as vrea sa fiu pesimist dar cred ca ar fi o mare „victorie” daca ar fi undeva pe la sfarsitul lui 2014.

 4. tibicarom 19 septembrie 2013 la 21:47 #

  la finantarea dezvoltarii agriculturii noastre unda din conditii este refacerea cartilor funciare si cadastrului. institutia centrala a acestor documente raspuns mai multor cereri de documentare ca nu poseda registrele agricole, nici planurile aerofotogrametrice din anii 1952-4 comandate de Min,Agriculturii care prezentau situatia
  terenelor cultivate de atunci. Fara punerea la dispozitie a acestor planuri refacerea situatiei cadastrale pare insolubila. Cum vede dl EP Marinescu solutionarea?

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:39 #

   Cadastrul reprezinta o conditie pentru eligibilitate si apoi pentru implementare la foarte multe proiecte. Din pacate, Guvernul actual a sistat un program care fusese incheiat cu Banca Mondiala pentru realizarea cadastrului general intr-un numar de localitati din Romania. Exista, din informatiile aparute in mass-media, negocieri intre Romania si CE sa se accepte utilizarea banilor europeni pentru cadastru. Romania trebuie sa explice foarte bine de ce este nevoie de cadastru si acest lucru se poate face doar intr-o strategie coerenta de dezvoltare pe urmatorii 7 ani. Aceasta strategie nu exista, pentru moment.

 5. john 20 septembrie 2013 la 08:04 #

  Bine punctat HDD, confirm cele spuse, lucrez in domeniu, mai mult am ajuns la concluzia ca suntem o tara de mimi, doar mimam munca, concurenta, democratia si altele…….de fapt se fac proiecte pentru ca exista fondurile europene si nu ca ar exista vreo dorinta de a rezolva niscaiva probleme…..bleah

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:41 #

   Din ce am spus pana acum, ati inteles ca intre 2014-2020 nu se va mai putea intampla acest lucru, banii europeni vor fi investiti numai cu conditia cresterii locurilor de munca si dezvoltarii.

 6. AlexandraM 20 septembrie 2013 la 08:24 #

  In afara de cele doua aspecte deja cunoscute, ce raspunsuri mai trebuie sa dea Consiliul Parlamentului pe urmatorul cadru financiar? Ne puteti da si alte exemple ? Multumesc

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:45 #

   Referitor la n+3 pentru 2007-2013, votul va fi in comisia REGI saptamana viitoare; referitor la cresterea cotei de cofinantare, saptamana aceasta s-a ajuns la un text care cred ca este convenabil Romaniei – in negocierile dintre Parlament si Consiliu. Daca ne referim la intreg cadrul financiar mulatianual, Consiliul European trebuie, in urmatoarea perioada, sa ajunga la un acord politic pentru a doua transa de 3,2 miliarde – rectificare bugetara pentru 2013. Daca nu se intampla acest lucru, PE nu va vota propunerea de buget 2014-2020. Daca nu se aproba aceasta rectificare, Comisia nu va putea plati cererile de rambursare depuse de statele membre, inclusiv Romania, in acest an.

 7. Andrei Mihaescu 20 septembrie 2013 la 08:43 #

  Ce rol are obtinerea conditiilor solicitate de europarlamentari din partea Consiliului in jocul pentru euro-alegerile din 2014? va fi considerata un succes al actualului mandat?

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:48 #

   De unii, da. De unii, nu. PE a obtinut niste conditii bune pentru toate statele membre: flexibilitatea totala a bugetului, rectificarea obligatorie – si, probabil, acestea vor fi clamate ca succese ale actualului mandat. Reamintesc ca este pentru prima oara cand se aplica procedura bugetara din Tratatul de la Lisabona pentru MFF, in care Parlamentul are putere de codecizie asupra tuturor politicilor orizontale. Punctul meu de vedere este ca nu am utlizat aceasta putere, s-a cedat foarte usor in negocieri si s-a acceptat propunerea Consiliului European referitoare la anvelopa bugetara 2014-2020 care de fapt a fost propunerea unui numkar foarte restrans de state membre. In procedura de aprobare MFF Parlamentul nu poate spune decat DA sau NU, pe cand la celelalte politici orizontale – agricola, transport, coeziune, Parlamentul are putere egala cu consiliul.

 8. Constantin Popa 20 septembrie 2013 la 08:47 #

  cum se vede de la Bruxelles (mai ales de la PPE) ceea ce se intampla la MFE cu Acordul de Parteneriat? ce parere aveti?

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:54 #

   Dezastruos, mi-am exprimat punctul de vedere mai sus.

 9. Mariana Rizescu 20 septembrie 2013 la 08:56 #

  ce se intampla in alte tari cu pregatirea documentelor? sunt mai avansate decat noi? am vrea sa vedem un draft al programelor operationale dar tot intarzie.

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 14:56 #

   Nu am informatii publice in acest sens, din discutiile cu colegii mei, am constatat ca sunt unele state care doar asteapta decizia finala privind MFF si au acordurile elaborate si negociate.

 10. Dan C. Badea 20 septembrie 2013 la 11:34 #

  Va rog sa comentati punctul de vedere de mai jos:
  În vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale destinate, este necesară reconsiderarea modului în care sunt organizate echipele de management ale proiectelor din cadrul programelor, care sunt coordonate de diverse ministere. Ca efect al restricţiilor bugetare şi al măsurilor guvernamentale, managementul acestor proiecte a fost unul defectuos, prin aceea că nu s-a asigurat personalul necesar competent, s-au luat unele măsuri abuzive de modificare administrativă a aplicării unor clauze contractuale, care se refereau la tarifele orare alocate salariilor experţilor, la graficul de realizare a implementării proiectelor, ajungându-se chiar la oprirea nejustificată a unor proiecte – pe intervale de timp mergând până la cinci sau şase luni şi la întârzieri ale plăţilor cererilor de rambursare de peste un an de zile. În plus, sub efectul unor asemenea măsuri s-a creat în ministere o atmosferă nelucrativă, bazată pe ameninţări, pe tensiuni inutile şi pe decizii abuzive.
  Între toate aceste priorităţi, prioritatea zero a unei noi orientari trebuie să fie deschiderea pentru dialogul cu societatea civilă, deoarece aceasta este singura cale pentru asigurarea calităţii, stabilităţii şi predictibilităţii societătii din România.
  În cadrul acestui dialog, se pot prefigura nu numai corecţiile necesare a prevederilor din legile existente şi din legislaţia secundară, dar se poate configura agenda intelectuală a guvernelor care vor fi investite în anii următori, în scopul scoaterii României de sub pericolul degradării continue.

 11. Pavel 20 septembrie 2013 la 11:49 #

  Programul Operational Regional-POR-ul este in pregatire in teritoriu avand la abaza actualele Regiuni de dezvoltare-ADR-uri. Ce se intampla in eventualitatea unei alte „regionalizari”? Va multumesc

 12. dana eugenia moinescu 20 septembrie 2013 la 11:56 #

  CCT ITC mai exista ? si care sunt livrabilele sale ?
  s-a decis problema regionalizarii, conform legilor existente – sau vom cere derogare si pana la urma o facem ? care va fi impactul schimbarii NUTS asupra bugetelor viitoarelor PO ?

 13. Adriana 20 septembrie 2013 la 13:13 #

  Se poate vorbi despre o intarziere in aprobarea documentelor legate de cadrul financiar multianual la nivel european? Cum va afecta aceasta intarziere momentul lansarii programelor si, implicit, a cheltuirii fondurilor?
  Multumesc!

 14. George Mihaescu 20 septembrie 2013 la 13:16 #

  Buna ziua,

  Care considerai ca este este cea mai importanta realizare a dv, ca europarlamentar? veti candida si in 2014?
  Va multumesc!

  • Marian Jean Marinescu
   Marian Jean Marinescu 20 septembrie 2013 la 15:04 #

   Este dificil sa aleg dintre ele, dar fara a ierarhiza neaparat, am condus delegatia PE in Moldova cand alegerile au fost castigate de Alianta pentru Uniunea Europeana, am fost raportor pe initiativa „Cerul Unic European si pe alte cateva rapoarte legislative importante, am fost reales de doua ori vicepresedinte al grupului PPE, de fiecare data cu mult mai multe voturi decat inainte. Intentionez sa candidez si in 2014.

Trackbacks/Pingbacks

 1. snacknews » Cum ne pregatim pentru urmatoarele programe cu fonduri UE / Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu discuta online despre miza votului final la nivel european vineri, 20 septembrie, ora 15.00 - 19 septembrie 2013

  […] Transmiteti intrebari aici […]

Lasă un răspuns