Fructe şi produse lactate în şcoli/ UE va aloca 250 de milioane de euro din 2017

Începând cu 1 august 2017, noi norme privind distribuirea laptelui, fructelor și legumelor în școlile europene vor intra în vigoare, noua schemă vizând atât creșterea finanțării, cât și elemente educaționale privind nutriţia şi agricultura.

Potrivit Consiliului Uniunii Europene, bugetul alocat de Uniunea Europeană va ajunge la 250 de milioane de euro pe an, din care 150 de milioane pentru fructe și legume și 100 de milioane pentru distribuția de produse lactate. În prezent există două programe separate, unul pentru fructe și legume și altul pentru produse lactate. Conform noilor reguli, cele două scheme vor fi reunite într-una singură.

În majoritatea statelor europene, consumul fructelor și al legumelor de către copii a înregistrat un declin, aflând-se sub nivelul optim recomandat de medicii specialiști.

De asemenea, instituțiile UE abilitate încearcă să găsească soluții viabile pentru limitarea unui fenomen îngrijorător: creșterea obezității în rândul minorilor. În 2010, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că 1 din 3 copii între 6 și 9 ani suferă fie de supraponderabilitate, fie de obezitate. Numărul copiilor supraponderali sau obezi din Europa se ridică la 14 milioane în prezent, dar numărul lor crește anual cu 400.000.

Pe lângă reunirea celor 2 scheme de finanţare şi creşterea alocărilor bugetare, UE intenţionează prin aceste programe să contribuie la conștientizarea nevoii de adoptare a unui stil de viață sănătos la tinerele generaţii. De asemenea, în cadrul programului, elevii vor avea posibilitatea să viziteze și fermele locale.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Aceasta este o măsură importantă pentru a aduce schimbări durabile în obiceiurile alimentare ale copiilor și pentru investiția într-un stil de viață sănătos, ca răspuns la provocările cu care societatea noastră se confruntă. Este, de asemenea, o șansă de consolidare a legăturii dintre comunitățile agricole și copii, părinți și profesori. Nu în ultimul rând, creșterea bugetului pentru acest program în momentul în care resursele financiare sunt limitate și apar noi priorități, furnizează un semnal adecvat agricultorilor și piețelor care se confruntă cu probleme.”

În prezent, peste 20 de milioane de copii din UE beneficiază de produse lactate şi fructe prin intermediul celor două programe europene.

Sursa foto: foodnavigator.com

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns