Beneficiarii fondurilor UE 2007-2013, luptă finală cu birocraţia; mai puţin de două luni pentru depunerea rambursărilor

Autoritățile de management au stabilit sfârșitul lunii februarie 2016 termen limită până la care beneficiarii să depună cererile de rambursare, în contextul în care ultima declaraţie de plată intermediară trebuie transmisă la Comisie până la data de 30 iunie 2016, potrivit datelor furnizate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), pentru Europunkt.

Comisia Europeană rambursează cheltuielile declarate până la data de 31 martie 2017 de către statele membre, dată la care fiecare Stat membru are obligația transmiterii la Comisie a documentelor ce formează „pachetul de închidere”, care include și declarația finală de cheltuieli.

“Potrivit orientărilor Comisiei din ghidul de închidere a programelor operaționale 2007-2013, ultima declarație de plată intermediară (care va cuprinde declarațiile de cheltuieli transmise de Autoritățile de management pe baza cererilor de rambursare a plăților efectuate de beneficiari până la 31 decembrie 2015) trebuie transmisă la Comisie până la 30 iunie 2016”, precizează MFE.

În aceste condiții, autoritățile de management au stabilit sfârșitul lunii februarie 2016 ca termen limită până la care beneficiarii să depună cererile de rambursare, se arată în răspunsul MFE pentru Europunkt.

Până la sfârşitul anului 2015, autorităţile de management au efectuat plăţi de 75% din contribuţia UE în totalul alocării pentru perioada 2007-2013.

Ce spune MFE:

Plățile către beneficiari nu echivalează cu sumele solicitate CE la rambursare, în raport de care se calculează absorbția curentă.

Rata de absorbție se referă strict la sumele rambursate de Comisia Europeană și a existat întotdeauna un decalaj în timp între rata de absorbție curentă (sumele solicitate CE) și absorbția efectivă (sumele primite de la CE).

Până la sfârşitul anului trecut, România a ajuns la o absorbţie de 59,6 %. Rămâne de văzut câţi beneficiari vor putea respecta termenul privind depunerea cererilor de rambursare şi cât vor conta plăţile făcute în luna decembrie în absorbţia finală.

E important de reamintit că sumele cheltuite pentru finalizarea proiectelor după data de 31 decembrie 2015 sunt suportate de beneficiari.

, ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns