SPECIAL REPORT Oportunități de finanțare pentru IMM-uri 2014-2020

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a detaliat la București concluziile principale ale bilanțului celor 40 de ani de existență a Fondului European de Dezvoltare Regională

După consultarea specialiștilor din cadrul Comisiei, Corina Crețu a împărtășit experiența statelor membre, în cadrul Conferinței Internaționale „Oportunități de finanțare pentru IMM-uri 2014-2020”, care a avut loc în 12 martie.

„Este important să punem accentul pe întreprinderi cu mare potențial de creștere, cele care sporesc productivitatea, dezvoltarea, bunăstarea oamenilor și locurile de muncă. Apoi, sunt recomandate serviciile de dezvoltare care țintesc IMM-urile, incubatoarele și centrele de transfer tehnologic, a spus Comisarul european.

Este important să ne concentrăm pe asimilarea de tehnologii informatice și de comunicare moderne și pe dezvoltarea internațională a IMM-urilor. Conform experienței noastre, acestea sunt elementele principale care pot duce la schimbare

Sprijinul Comisiei este necesar, dar nu și suficient, a mai subliniat Corina Crețu. „Încurajez guvernul României să suplimenteze aceste măsuri cu reglementări care să vină în întâmpinarea mediului de afaceri. Aspecte precum normele care reglementează insolvențele, permisele de construcție, registrele de proprietate, furnizarea de electricitate sunt extrem de importante pentru a ușura activitatea antreprenorilor”, a mai declarat Corina Crețu.

În cadrul prezentării susținute la București, coordonatoarea politicii regionale europene a amintit că IMM-urile sunt actori principali în procesul de creare de locuri de muncă în UE și că este vital ca ele să beneficieze de sprijin, mai ales într-o perioadă atât de dificilă economic și financiar. Un alt subiect important abordat de Comisarul european, s-a referit la utilizarea instrumentelor financiare.

„Președintele Juncker are un obiectiv precis de a dubla folosirea instrumentelor financiare în următorii șapte ani. Programele FEDER au oferit tradițional granturi. În acest mod, banii sunt folosiți și epuizați, fiecare euro este folosit o singură dată. În schimb, dacă sprijinul ia forma garanțiilor, fondurilor de capital sau de investiții, fiecare euro poate fi folosit, dar și investit de mai multe ori”.

Special Report (pdf)

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns