Ultimii la fonduri UE, primii la optimismul guvernamental

România ocupă ultimul loc în UE în privinţa absorbţiei fondurilor europene, dar această statistică nu diminuează optimismul ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, care consideră acest rezultat o performanţă şi estimează o situare a ţării noastre în topul european, la sfârşitul lui 2015.

Potrivit datelor furnizate de CE, pentru Europunkt, clasamentul absorbţiei fondurilor europene situează România pe ultimul loc, ţara noastră lăsând în urmă doar noul stat membru Croaţia, care mai are timp de cheltuit banii europeni până la sfârşitul lui 2016.

În tot acest timp, semnalul transmis de autorităţile române este unul extrem de optimist, încă de la sfârşitul anului trecut ministrul de resort anunţând, pe diferite canale de informare publică, performanţa României în cheltuirea banului european.

„Anul 2014 a confirmat că România obţine performanţe. Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, în condiţiile în care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfârşitul anului 2015”, declara Teodorovici la sfârşitul anului trecut.

Dacă ne uităm pe clasamentul european, ţara noastră ocupă ultimul loc, cu un grad de absorbţie de doar 56,3%. Rezultate slabe în absorbţia fondurilor europene au mai fost obţinute de state precum Slovacia (60,1%), Republica Cehă (63,2 %), Italia (63,3%) şi Bulgaria (65,5%).

În fruntea clasamentului, regăsim state precum Lituania (93,7%), Portugalia (92,6%) sau Estonia (92,3 %). De fapt, 16 state membre au înregistrat, până în prezent, un grad de absorbţie de peste 80%, acesta fiind şi ţinta anunţată de autorităţi române pentru sfârşitul anului 2015.

În acest context, pare de neînţeles declaraţia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, care estimează o poziţionare a României în prima parte a clasamentului european, la sfârşitul acestui an.

“Cred cu tărie că România poate fi în 2015 în prima parte a clasamentului european din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene. La sfârşitul anului 2014, rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a fost de aproximativ 52%. Am depăşit deja pragul minim, de 50%, asumat prin Programul de Guvernare pentru sfârşitul anului 2015. Ţinta mea este ca România să ajungă la finalul acestui an la o rată de absorbţie de aproximativ 80%!

Atragerea sumelor alocate de Uniunea Europeană reprezintă una dintre priorităţile naţionale ale României, pentru care trebuie să ajungem la un consens naţional: noi, toţi românii, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a atrage cât mai mult din suma alocată pentru actualul cadru financiar, 2007 – 2013. De asemenea, utilizarea fondurilor europene ar trebui să fie un obiectiv în faţa căruia să pălească toate interesele şi disputele politice!”, a declarat, joi, ministrul Teodorovici pe pagina de Facebook.

Chiar dacă ar fi atinsă ţinta de 80% asumată de autorităţi, iar restul statelor membre nu am mai cheltui niciun euro în acest an, România tot nu ar avea cum să se situeze în fruntea clasamentului european, din simplu motiv că puţine sunt statele membre care să realizeze un grad de absorbţie atât de mic.

Este drept, responsabilitatea unui rezultat aproape mediocru nu-i aparţine în totalitate ministrului Teodorovici, dimpotrivă, chiar sunt de remarcat progresele înregistrate de domnia sa. Însă de la a recupera anumite întârzieri în gestionarea fondurilor UE, la a prezenta ca o performanţă o ultimă poziţie în rândul statelor membre, este o cale mult prea lungă. Care nu se opreşte aici, ci continuă în a estima că România se va afla, la sfârţitul lui 2015, în fruntea UE la absorbţia fondurilor europene!

, , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns