Finanţare UE : pachet personalizat pentru tinerii şomeri, sprijin până la 25.000 de euro

Tinerii şomeri, cu vârsta de până în 25 de ani, pot beneficia de o serie de măsuri de finanţare din fonduri europene, inclusiv de sprijin de 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri, potrivit ghidului Măsuri pentru tinerii inactivi, aflat în consultare publică până la data de 15 ianuarie 2015.

Măsura face parte din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi este destinată tinerilor (15-24 de ani) care nu au un loc de muncă şi nici nu urmează un program de educaţie şi formare (NEETs) şi pentru a facilita tranziţia către piaţa muncii.

Cei care intenţionează să acceseze fonduri europene în cadrul acestei măsuri, trebuie să propună proiecte care să cuprindă pachete personalizate, respectiv:

  • realizarea profilului individual al tinerilor NEETs;
  • informare, orientare și consiliere în funcție de nivelul educațional și profesional al fiecărui tânăr.

Pe lângă măsurile de mai sus, pachetul poate include și alte măsuri în funcție de șansele de angajare ale fiecărui tânăr.

De exemplu, dacă tânărul a finalizat studiile universitare, poate să participe la un stagiu în vederea dobândirii de experiență la locul de muncă sau poate să primească sprijin în găsirea unui loc de muncă/ plasare pe piața muncii.

De asemenea, este vizată încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin:

  • acordarea unui sprijin financiar de 25.000 de euro pentru înfiinţarea de întreprinderi;
  • consiliere şi formare pentru tinerii NEETs şomeri în domeniul antreprenoriatului în vederea creării de întreprinderi, precum şi programe de tutorat/mentorat pentru creşterea afacerilor.

În cadrul acestei sesiuni, solicitanții eligibili sunt:

  • Entități relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare şi certificare a competenţelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizații de tineret etc.) în parteneriat cu angajatori/ Angajatori;
  • SPO (inclusiv unităţile cu personalitate juridică din subordinea sa) în parteneriat cu entități relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare şi certificare a competenţelor, sindicate,patronate, ONG-uri/ organizații de tineret etc);
  • Entităţile selectate/ desemnate pentru implementare a schemelor de grant global în domeniul antreprenoriatului.

Ghidul se află în consultare publică până la data de 15 ianuarie 2015 şi este disponibil aici:

http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2014/ghid1.pdf

, , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns