Impactul fondurilor UE in Romania/ Sindicatele: POSDRU, efecte importante pe zona de calificare vs. birocratie si nereguli

Reprezentantii structurilor sindicale spun ca programul Dezvoltarea Resurselor Umane a adus fonduri „deloc neglijabile” de care a beneficiat piata muncii, efectul fiind mult diminuat de „birocratia cumplita” a programului si nereguli precum schimbarea regulilor in timpul jocului. In ce priveste dialogul social, inclusiv cel pe fonduri europene, sindicalistii considera ca este in declin total incepand din 2011.

Aceasta, in conditiile in care Comisia Europeana insista pe rolul esential al consultarilor cu partenerii sociali in elaborarea documentelor si implementarea programelor 2014-2020. Sindicalistii au raspuns intrebarilor EurActiv.ro in cadrul conferintei „Provocari politice si economice: raspunsuri pentru Europa” organizata de Institutul European din Romania.
Adrian Marin (Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania) a spus ca prin Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) „au participat la cursuri de formare cateva zeci de mii de persoane in ultimii ani. A fost benefic pentru cei care ca nu au avut calificare, iar altii au dobandit spre exemplu o a doua calificare. Programul a fost important pentru cresterea competenetlor profesionale. Partea proasta este birocratia. Mai ales nereguli precum modificari neprevazute in Ghidul solicitantului, aspecte pe care le-am semnalat Guvernului la ultimele intalniri. Un alt aspect care ne-a incurcat foarte mult a fost blocarea finantarii, in anul 2012, care pur si simplu a pus pe butuci foarte multe organizatii”.

Bogdan Hossu, Cartel Alfa a explicat, legat de consultarile cu autoritatile de resort ca „dialogul este la perete”:

Spre exemplu, in aceasta dimineata (11 decembrie, n.r.) era programata o intalnire cu comisia de dialog social la ora 9 la Ministerul de Finante iar documentele au fost trimise tot in aceasta dimineata, la ora 3. Este o abordare originala de tip comunist asupra dialogului social se propaga inclusiv pe zona programelor europene”

Comisia Europeana, prin Corina Cretu – noul comisar pentru politica regionala – a insistat pe necesitatea consultarilor cu partenerii sociali si mediul privat in toate etapele elaborarii si implementarii programelor 2014-2020.

Declaratiile Corinei Cretu in interviul acordat EurActiv.ro, in luna octombrie:

„Corina Cretu: Pentru perioada 2014-2020 este absolut necesara consultarea partenerilor la nivel local in toate etapele, de la realizarea programelor si pana la implementare si evaluare.

Vreau sa subliniez ca este foarte important sa fie acordat un rol mai mare autoritatilor locale si regionale care trebuie implicate dupa parerea mea mult mai mult in toate etapele decizionale, ele ar trebui sa stie mult mai bine care sunt nevoile cu care se confrunta populatia si care sunt solutiile.

Trebuie sa invatam, fiindca sunt tari care nu au aceasta cultura a dialogului

Corina Cretu: Unele tari au o mai mare experienta in a implica societatea civila, ONG-urile, Universitatile, mediul academic, altele au o mai mica experienta. Probabil vom lansa cateva instrumente pentru schimbul de bune practici.”

Citeste interviul integral aici

Un raspuns la Impactul fondurilor UE in Romania/ Sindicatele: POSDRU, efecte importante pe zona de calificare vs. birocratie si nereguli

  1. Iulia 14 decembrie 2014 la 13:11 #

    Programul privind dezvoltarea resurselor umane a fost unul dintre cele mai importante dintre cele derulate in ultimii ani, mai ales prin prisma suprapunerii lui cu binecunoscuta criza economica ce a lasat pe drumuri o multime de oameni calificati si care prin acest program au avut sansa unei noi orientari profesionale.

Lasă un răspuns