VIDEO &TEXT Corina Cretu, despre Politica Regionala

Audierea Corinei Cretu in Parlamentul European. Cele mai importante declaratii: „Comisia Europeana intentioneaza sa trimita economisti, specialisti in achizitii publice pentru a asista autoritatile nationale/ UPDATE Exista reguli care trebuie simplificate in Statele Membre, exista programe care au nevoie de 40 de semnaturi pentru a obtine un acord de investitii /Audierea a inceput la ora 10.00 (ora Romaniei) si a durat peste 3 ore/ Raspunsurile date de Corina Cretu au fost pe masura asteptarilor eurodeputatilor, primind astfel avizul favorabil din partea acestora si mergand mai departe in cursa pentru obtinerea portofoliul Politicii regionale europene pentru urmatorii 5 ani. Corespondenta din Bruxelles 

Sursa foto: Parlamentul European on Twitter


Corina Cretu il va inlocui pe actualul Comisar Johaness Hahn care va prelua la randul sau portofoliul pentru politica de vecinatate in urmatorii 5 ani.


LIVE TEXT 

 • Intrebare legata de problema calitatii Acordurilor de parteneriat ; promovarea  oraselor – care reprezinta 75% din intreaga Europa.

Raspuns: Se incearca pe cat posibil simplificarea procedurilor programelor colective. Exista deja asa numita procedura „electronic cohesion” – exista state membre unde e nevoie chiar si de 40 de semnaturi pentru un acord de investitii, motiv pentru care trebuie gasit un echilibru optim intre reglementari si legislatia nationala.Pana in prezent  s-au semnat 17 acorduri de parteneriat iar comisarul Hahn intentioneaza sa incheie pana la sfarsitul lunii octombrie toate Acordurile. Ramane in sarcina noastra sa le punem in practica si sa ne asiguram ca vor fi incheiate.

 • Intrebare legata de stabilirea unei strategii nationale a Muntilor Carpati. Ar trebui sa fie o prioritate pe ordinea de zi?

Raspuns: Sigur ca macroregiunile sunt importante; In prezent sunt 2 macroregiuni de succes: macroregiunea Baltica si cea a Dunarii. S-a dat startul la cea Ionica si Adriatica. Cea Carpatica este desigur foarte aproape de sufletul meu insa autoritatile locale si partenerii locali trebuie sa se implice/ Este importanta valoarea adaugata a acestor regiuni. Trebuie sa ne concentram pe regiunile mai putin dezvoltate sau a celor in tranzitie, care trebuie ajutate. Cretu a declarat ca strategia macroregiunilor este extem de vizibila si ea mobilizeaza toate resursele. Initiativa trebuie insa sa vina de la cel mai inalt nivel. „Va reamintesc ca strategia Dunarii a pornit de la o scrisoare comuna a premierilor din Romania si Austria care a fost adresata Consiliului, la care s-au raliat toate celelalte tari, si practic acum avem o strategie care functioneaza foarte bine”. CE faciliteaza relatia intre statele membre insa acestea trebuie sa aiba initiativa. Rolul nostru este de a ajuta statele sa absoarba fondurile europene nu de a le penaliza.

 • Intrebare legata de posibilitatea extinderii perioadei de finantare 2007-2013 pana dupa anul 2015

Raspuns: Stiu ca exista solicitarea de extindere a perioadei de implementare a fondurilor 2007-2013 pana dupa 2015. 
Cred ca trebuie sa facem efortul de a ajuta statele membre care nu au cheltuit suficient, cele care au in jur de 50% sau sub 50% absorbtie, sa gaseasca modalitatile cele mai eficiente de a cheltui acesti bani.
Calitatea programelor nu trebuie sacrificata de dragul absorbtiei / Nu facem absorbtie de dragul absorbtiei.
Ma ingrijoreaza acest criteriu de viteza, de a lasa deoparte criteriul calitatii numai pentru a putea cheltui repede banii.
Cred ca trebuie implicata Comisia, Consiliul European; stiu ca este si o solicitare a Presedintiei italiene; dar trebuie sa facem maximum posibil de a folosi eficient resursele pana in 2015. 
Trebuie sa ne concentram pentru ca Programele Operationale sa fie cat mai repede puse in practica pentru perioada 2014-2020. 

 •  Intrebare legata de Facilitatea de conectare europeana Victor Bostinaru:Cum considerati ca trebuie sa actioneze Statele Membre pentru ca acele tari care au dificultati sa poata beneficia la maxim de aceasta facilitate

RaspunsFacilitatea de conectare europeana completeaza verigile lipsa din Programele Operationale.
Voi ajuta statele membre sa depuna proiecte de calitate pana la sfarsitul lui 2016 si le vom incuraja sa foloseasca toate instrumentele precum programul JASPARS, aceste proiecte sunt strategice si trebuie sa se inscrie intr-o abordare strategica. Este datoria noastra sa ne asiguram ca avand resurse financiare limitate acestea merg in directia unor proiecte care sa valorifice aceasta facilitate.

 

 • Iuliu Winkler: Pentru PPE una din prioritati este abordarea integrata; avem un cadrul de reglementari comun pentru 2014-2020. In Acordurile de Parteneriat abordarea integrata este acoperita de niste aspecte care nu tin de competentele Comisiei, cum veti proceda.

Raspuns: Cred ca este natural de a gasi in mine un partener, stiu cata importanta au membrii acestei Comisii si ne vom consulta/ Este evident ca Dezv Regionala are impact asupra multor domenii deci este important pentru noi sa cooperam cu toate componentele celorlalte Politici europene pentru a asigura aceasta coordonare; vom colabora cu vicepresedintii si cu alti comisari pentru atingerea obiectivului nostru comun– programul prezentat de Jean-Claude Juncker.

 • Intrebare legata de planul de 300 miliarde euro pentru crestere si locuri de munca prezentat de Juncker, cum se va aplica daca este deja stabilit Cadrul Financiar Multianual?

Raspuns: Cred ca avem suficient spatiu de manevra in interiorul regulamentului pentru a contribui la aceasta ambitioasa agenda a Presedintelui Juncker/ Dansul spunea ca vor fi mobilizate resurse private si trebuie sa ne schimbam limbajul pe care il folosim astfel incat mediul privat sa aiba incredere si sa investeasca. Sa folosim parghii financiare cu efect de multiplicare/ 
Numai din ce numim inovare putem aduce un aport de peste 100 milioane de euro in urmatorul an/ Incurajarea IMM-urilor este critieriul de baza care va sta la atingerea acestui obiectiv.

 • Intrebare: Mi-ar fi placut sa vad de la dv. mai multa creativitate, mai multa initiativa/ Ce propuneti legat de o lista neagra a celor care au fraudat fondurile europene

Raspuns: Imi pare rau ca nu v-am convins, probabil aveti un nivel ridicat de exigenta legat de creativitate/ Nu stiu cat de creativa as putea fi, eu nu pot veni cu institutii noi si legi noi; Dumneavoastra ati adoptat aceasta legislatie in mandatul anterior. / Legat de intrebare, sigur ca ma preocupa foarte tare aceasta chestiune legata de erori in general si de fraudarea fondurilor europene in special; dar OLAF si serviciile UE arata ca din totalul activ doar 7% au reprezentat erori din care numai 1% au fost fraude, de aceea am insistat pe capacitatea administrativa, pentru a ajuta statele membre sa faca achizitii publice de calitate, sa faca programe care sa evite erorile/ Nu este numai Comsia, este OLAF, sunt si alte institutii care vegheaza. 

 • Intrebare: Regiunile periferice si Conditionalitatea macroeconomica: nu credeti ca ar trebui promovata mai multa flexibilitate? Veti transmite mesajul colegiului comisarilor, in conditile in care politica de coeziune trebuie luata in calcul la conditiile din Pactul de stabilitate si crestere?

R: Una din propunerile mele principale va fi organizarea unui grup de lucru impreuna cu comisarul Katainen si cu guvernatorii regiunilor periferice/ In noiembrie se va lua in considerare propunerea presedintiei italiene dar nu cred ca noi utilizam suficienmt de mult flexibilitatile existente deja in interiorul Pactului/ Trebuie sa ne gandim la integrarea regiunilor periferice in macroregiounile din care fac parte ; exista acest handicap al departarii/ 

 • Intrebare legata de Codul de Conduita legat de Guvernanta multi-nivel, prin acesta, autoritatile publice locale, ONG-urile, partenerii sociali vor putea fi implicati in pregatirea dar si punerea in aplicare a Acordurilor de Parteneriat (AP). Ati raspuns: voi avea grija la codul de conduita pentru AP fiindca Politica Regionala functioneaza bine in urma unei implicari extinse/ Va fi bine daca va fi pus in aplicare. Cum va verifica Comisia Concret daca acest principiu se aplica? Ce se intampla daca un stat membru nu indeplineste aceasta obligatie?

Parteneriatul de calitate in cadrul Fondurilor Europene Structurale si de Investitii si felicit Comisia REGI pentru ca s-a luptat pentru introducerea acestui aspect care va obliga Guvernele sa ia in considerare parerile partenerilor sociali in toate etapele legate de atragerea fondurilor. Aplicarea acestui criteriu va fi foarte important in aprobarea si negocierea AP; dar va fi un criteriu important si in Programele Operationale. Sunt tari in care acest principiu al parteneriatului este de la sine inteles; sunt alte tari care nu au aceasta cultura; Vom asista statele membre pe parcursul negocierii Programelor si sa ne asiguram ca aceastea au fost agreate si discutate si cu partenerii de la nivel local, aceasta este garantia ca programele raspund nevoilor imediate ale cetatenilor; pentru ca au fost cazuri in care nu au raspuns nevoilor imediate, sunt regiuni in care nu ne permitem luxuri foarte mari; pe parcursul negocierilor voi colabora cu dumneavoastra; in ce masura se aplica acest principiu. Comitetul regiunilor este un factor care ne poate oferi informatii; poate mobiliza mediul de afaceri, mediul academic.

 • Intrebare: Partidul verzilor – orasele joaca un rol important in politica de coeziune. Nu sunt doar motoare de crestere economica ci pun in aplicare si aceasta politica. Ne puteti vorbi despre investitile in acest domeniu, care pana acum nu au fost suficiente?

R: Orasele sunt un „partener natural”. Pot oferi noi posibilitati de dezvoltare, fiind una din cel 11 teme prioritare ale politicii de coeziune. 5,2 miliarde de euro sunt alocati pentru serviciile publice de baza: locuinte, sporirea accesului la sanatate, locuinte sociale etc. Liberalizarea privatizarilor se va aface prin efortul comun al statelor membre.
Intrebata de un europarlamentar britanic daca poate justifica atribuirea fondurilor europene pentru un centru de fitness, Corina Cretu a declarat ca stie ca majoritatea britanicilor au prejudecati in ceea ce priveste administrarea fondurilor europene, atragand atentia acestuia ca provine dintr-o regiune care a beneficiat de astfel de programe. Aceasta a mai subliniat totodata nevoia stringenta de a sprijini statele in curs de dezvoltare, care se confrunta cu situatii mult mai grave decat lipsa salilor de fitness. La sfarsitul interventiei sale eurodeputatul roman a fost aplaudata de toti colegii prezenti.

 • Intrebare legata de integra rea romilor

R: Sigur, incluziunea roma este unul din obiectivele fondului social european/ Dar trebuie sa va spun un lucru/ Provin dintr-o tara care are o importanta comunitate roma; pe de alta parte am vazut in Italia eforturile autoritatilor pentru a integra minoritatea roma; am vazut autobuze care stau in fiecare dimineata goale iar fondurile publice erau astfel risipite pentru ca nu se urcau copii romi in ele pentru a merge la scoala/ Oamenii din comunitatea locala aveau nemultumiri/ Trebuie sa lucram cu liderii comunitatii rome sa ii facem sa inteleaga ce important este accesul la educatie, trebuie sa facem un efort impreuna; fiindca nu este bine atunci cand banii comunitatii locale se risipesc pentru ca nu sunt folositi intr-o maniera utila. Este o problema de care trebuie sa scapam, sa ridicam nivelul de educatie al acesti comunitati si sa gasim o abordare integrata. 

 • Viorica Dancila: Ce aveti in vedere pentru a reduce procentul erorilor la nivelul PO care au reprezentat o problema in perioada 2007-2013?

Erorile din Programele Operationale au reprezentat 7% ceea ce inseamna foarte mult si este datoria noastra sa reducem aceasta rata, din acestea 1% au reprezentat fraude. In privinta fraudelor, masurile sunt foarte clare, se merge pana la suspendarea fondurilor. Cele mai multe erori sunt administrative care pornesc din necunoasterea regulamentelor, neaplicarea lor adecvata. In regiunea noastra stim ca au fost probleme legate de achizitiile publice si CE intentioneaza sa trimita economisti finantati de Comisie pentru a asista autoritatile nationale / dar sa nu excludem efortul regiunilor si al statelor membre.

 • Intrebare – follow-up legat de obiectivele programelor cu fonduri europene./ Comisia trebuie sa puna mai multa presiune pe Statele Membre

R: A fost o problema in ultimii ani si s-au inregistrat progrese/ Noi, CE am adoptat regulamente dar statele membre trebuie sa fie mai constiente/ nu as merge pe ideea vitezei, trebuie sa avem Programe de calitate. Astfel incat utilizarea resurselor sa se faca eficient. De pilda in cadrul FEDER cheltuielile vor fi axate pe investiti in inovare, cercetare, Agenda Digitala, IMM, economie cu emisii reduse de CO2; Pe de alta parte; capacitatea dministrativa este un element cheie; mai important decat banii – deficientele structurale trebuie sa ne adresam in primul rand; sunt optimista ca vom reus sa impulsionam SM sa cheltuiasca cat mai mult din fondurile acestei perioade de programare.

Detalii de atmosfera: (reporter Claudiu Zamfir, HotNews.ro)

Dupa un expozeu in limba engleza, Corina Cretu a inceput sa raspunda in limba romana  intrebarilor din partea europarlamentarilor.

Intrebarile europarlametarilor sunt repetitive, de cele mai multe ori, axandu-se pe necesitatea cresterii absortiei fondurilor europene in noua perioada de programare, iar comisarul European desemnat pentru politica regionala raspunde calm, dar de cele mai multe ori depaseste cele doua minute care ii sunt alocate pentru fiecare raspuns.

„Imi pare foarte rau”, se scuza Corina Cretu din cand in cand. „Accept scuzele dumneavoastra, dar sa stiti ca trebuie sa respectam timpul alocat”, insista presedinta Comisiei REGI, Iskra Mihaylova (ALDE/Bulgaria).

In comisia REGI a Parlementului European, PSD, partidul Corinei Cretu, are doi membri „plini”, pe Victor Bostinaru si Viorica Dancila, la care se adauga Dan Nica (PSD), membru supleant. Dar la Comisia REGI au venit sa o sustina pe Cretu si europarlamentari PSD si PC care nu fac parte din comisia de specialitate: Daciana Sarbu, Doru Frunzulica, Catalin Ivan, Ioan Mircea Pascu, Maria Grapini.

Din cand in cand, europarlamentarii PSD mai aplauda din bancile lor, dupa raspunsurile Corinei Cretu, insa galeria PSD-ista a suporterilor ramane stinghera in sala de sedinta.

De la populari-europeni, Romania are doar un membru supleant, pe Iuliu Winkler, de la UDMR, partid care se afla la guvernare alaturi de PSD.


BACKGROUND AUDIERE
Pe parcursul interviului, comisia Dezvoltare Regionala a evaluat atat competentele generale ale Corinei Cretu cat si pe cele care tin strict de specificul portofoliului atribuit. Comisia a luat astfel in calcul angajamentul european si independenta personala a acesteia, deja afirmate si intarite de Cretu in raspunsurile formulate pe 26 septembrie. 

Mai multe detalii despre provocarile si capcanele audierii, aici

Fata de alti comisari europeni desemnati, precum germanul Gunther Oettinger care a fost audiat de membrii a 5 comisii de specialitate diferite, Corina Cretu a trebuit sa convinga doar o singura comisie, primind astfel un aviz favorabil din partea parlamentarilor europeni, existand asadar posibilitatea sa gestioneze, la sefia politicii regionale un buget de peste 350 de miliarde de euro alocati pentru urmatorii 5 ani.

Intreaga echipa Juncker va primi insa votul decisiv al plenului PE pe 22 octombrie. In incheierea discursului sau Corina Cretu a declarat ca audietile de azi au fost o experienta emotionanta pentru ea: „Sunt de opt ani aici. Am ajuns ca observator prima oara, cu un an inainte de aderarea Romaniei la UE. Imi amintesc ca si cum ar fi fost ieri prima zi aici. Fara experienta acestor ani insa mi-ar fi fost mult mai greu sa ma prezint aici astazi. Nu ma voi schimba. Unii dintre voi ma cunoasteti deja. Consider ca este necesar sa lucram impreuna in interesul cetatenilor si intregii Europe. Imi va face mereu placere sa ma intorc aici, desigur, dupa ce imi veti decide dvs.soarta.” 

Trackbacks/Pingbacks

 1. Runda suplimentara de audieri in Parlamentul European/ Votul final, realizabil pe 22 octombrie | Întâlnirile Euractiv - 17 octombrie 2014

  […] Audierea Corinei Cretu – postul de Comisar european pentru Politica Regionala […]

Lasă un răspuns