UPDATE Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 al Romaniei, aprobat oficial la Bruxelles/ Vezi sumele alocate fiecarui program si domeniu

UPDATE 6 august/ Romania, in prima jumatate a listei de tari UE pentru care Comisia Europeana a aprobat oficial Acordul de Parteneriat pentru utilizarea Fondurilor Structurale si de Investitii 2014 – 2020. Este a unsprezecea tara din cele 28 de state membre care semneaza documentul la Bruxelles. Pe toate cele 8 Programe Operationale, sumele alocate se ridica la 30,7 miliarde de euro pe urmatorii 7 ani.

Potrivit Comunicatului transmis miercuri, 6 august de Comisia Europeana, „Acordul pregătește terenul pentru investirea a 23 de miliarde de euro, sumă care reprezintă totalul finanțărilor în cadrul politicii de coeziune în perioada 2014- ­2020 (în prețuri curente, incluzând finanțarea în cadrul Cooperării teritoriale europene și alocările bugetare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor). De asemenea, România primește 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală și 168 de milioane de euro pentru sectorul pescuitului și pentru cel maritim.”

Prima tara pentru care Comisia Europeana a aprobat Acordul de Parteneriat este Danemarca, in luna mai a acestui an. Vezi lista tarilor si documentelor deja semnate, cu fiecare in parte, aici 

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a declarat: Acest Acord de parteneriat reflectă determinarea comună a Comisiei Europene și a României de a utiliza în modul cel mai eficient fondurile UE – investițiile noastre trebuie să aibă caracter strategic, conform noii politici de coeziune – care să vizeze în mod preponderent economia reală, creșterea economică sustenabilă și investițiile în oameni. Însă obiectivul major nu este viteza, ci calitatea, iar în lunile următoare suntem pe deplin dedicați să negociem cel mai bun rezultat posibil în ceea ce privește investițiile realizate din fondurile structurale și de investiții europene în perioada 2014-2020. Pentru a asigura derularea unor programe de o bună calitate este nevoie de angajament din partea tuturor părților implicate.”

Fondurile sunt alocate pe domenii si sub-domenii, in functie de cele 11 Obiective Tematice stabilite de Comisia Europeana. Aceste Obiective se vor regasi in contintulul celor 8 Programe Operationale pe care le intocmesc autoritatile nationale.

Cel mai consistent program este cel de mare infrastructura, care include mediu si transporturi, pentru care au fost alocate peste 9 miliarde de euro pe urmatorii 7 ani.

Pe scurt, alocarea fondurilor pe programe este urmatoarea:

 Programul Alocarea financiară pentru perioada 2014-2020
Programul Operaţional Infrastructură Mare 9,41 mld. euro
Programul Operaţional Regional 6,7 mld. euro
Programul Operaţional Capital Uman 4,22 mld. euro
Programul Operaţional Competitivitate 1,33 mld. euro
Programul Operaţional Capacitate Administrativă 0,55 mld. euro
Programul Operaţional Asistență Tehnică 0,21 mld. euro
Plăţi directe în agricultură 10 mld. euro
Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 8 mld. euro
Programul Operaţional Pescuit 0,17 mld. euro
Facilitatea “Connecting Europe” 1,23 mld. euro
programele de cooperare teritorială 0,45 mld. euro

 

Vezi aici Rezumatul Acordului de Parteneriat si defalcarea fondurilor pe Obiective tematice si, respectiv,  programe operationale: Rezumat_acord_parteneriat_Romania, Impartirea fondurilor

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat, printr-un comunicat de presa: „În urma acestei validări, devine de necontestat faptul că documentul trimis de România răspunde exigenţelor Comisiei. Vă reamintesc, ţara noastră a început încă din primăvara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, în cadrul dialogului informal. De atunci și până recent am avut în continuu negocieri cu reprezentanții Comisiei pentru a obține o strategie cât mai bună de folosire a banilor europeni pentru români și pentru România! Procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi mult mai facil dacă unii dintre români, în special cei care fac parte din PDL şi PNL, dar şi alţii, nu ar fi luptat împotriva intereselor naţionale, împotriva românilor, exact aşa cum au făcut şi în perioada 2009 – 2011, perioada cea mai neagră din istoria absorbţiei fondurilor europene. Sper că toţi cei care ne-au criticat în trecut pe marginea acestui document să conştientizeze interesul naţional al României şi în perioada următoare să lupte cot la cot cu actuala guvernare pentru ca ţara noastră să beneficieze cât mai repede de suma alocată pentru viitoarea perioadă de programare”.

Semnificatia aprobarii Acordului de Parteneriat; ce este de facut in continuare

Aprobarea Acordului de Parteneriat de catre Comisia Europeana in prima jumatate a listei statelor membre este un semnal pozitiv pentru Romania, care indica posibilitatea unei evolutii pozitive si pentru urmatoarele etape pana la lansarea efectiva a liniilor de finantare si, in final, a atragerii fondurilor. Absorbtia finantarilor pe urmatorii 7 ani depinde, insa, de mai multi factori cheie, intre care sistemul public de gestionare a finantarilor, procedurile si derularea efectiva a achizitiilor publice, si altele. Asculta pe acest subiect:

AUDIO Comentariu EurActiv pentru EuropaFM: Puncte cheie in directia atragerii fondurilor europene 2014-2020

Pasii urmatori pentru lansarea efectiva a liniilor de finantare si atragerea fondurilor

Romania trebuie sa transmita, in mod oficial, Comisiei Europene cele 8 Programe Operationale pentru a fi aprobate, astfel incat sa poata fi demarate cererile de proiecte.

Potrivit informatiilor publicate de Comisia Europeana, „conform noilor norme, PO ar trebui depuse de statele membre în termen de maximum 3 luni de la depunerea acordului de parteneriat.

Comisia formulează observații în termen de 3 luni și adoptă PO în maximum 6 luni de la data depunerii sale, cu condiția ca statul membru să fi ținut seama în mod corespunzător de observațiile Comisiei.”

Citeste mai multe despre proceduri in Memo- Întrebări și răspunsuri privind acordurile de parteneriat între Comisia Europeană și statele membre ale UE 

Vezi varianta oficiala a Acordului, aprobata de Comisia Europeana, aici.

Care este situatia actuala, in Romania 

Programele Operationale ale Romaniei se afla in varianta de lucru la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii.

Pana in prezent, a fost transmis oficial Comsiei Europene Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Potrivit comunicatului publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Programul  a fost transmis oficial în data de 1 iulie 2014  către Comisia Europeană în vederea aprobării. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.

Citeste comunicatul pe acest subiect aici

 

 

, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Comisia Europeana a aprobat Acordul de Parteneriat cu Austria. Au mai ramas 10 state membre | Întâlnirile Euractiv - 17 octombrie 2014

    […] Citeste detalii despre aprobarea Acordului de Parteneriat al Romaniei – aici  […]

Lasă un răspuns