VIDEO Teodorovici: Din toamna, corespondenta pe documente a beneficiarilor POSDRU cu autoritatile, exclusiv electronic

Absolut tot ce tine de documentele unui proiect POSDRU se va transmite electronic catre autoritati, incepand din toamna, odata cu dezvoltarea modulului ActionWeb, a declarat pentru EurActiv Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, in cadrul unui video-interviu.

„Pentru viitor, anul acesta vom demara o licitatie pentru a creea un nou sistem informatic, nu se va merge pe actualul sistem – este si o recomandare a Comisiei Europene, care a emis o comunicare pentru toate statele membre legata de ce va trebui sa contina noul sistem informatic. Vom pleca de la niste cerinte minime, de exemplu existenta unei baze de date care sa evite fraudele”, a mai spus Teodorovici. Asadar, incepand cu 2015 vom avea acest sistem in functiune.

Vor fi chiar si formate tip de documente care sa fie completate de beneficiar,  dar unele vor fi scanate si vor fi introduse in sistem, vom renunta la stampile si semnaturi pe fiecare pagina, vom avea semnatura electronica pe care ne vom baza.

Legat de problemele cu sistemele electronice implicate in procesul de gestionare a fondurilor europene, Ministrul a explicat care au fost concret solicitarile Comisiei Europene si ce s-a rezolvat la nivel national, pana in prezent.

„De la preluarea Autoritatii de Management POSDRU am inceput o campanie agresiva de a curata tot sistemul. Sa nu uitam ca anul viitor la final, cand se incheie perioada actuala de programare, va trebui ca totul sa fie foarte curat in sistem. Am inceput sa reverificam absolut tot. CE a ridicat doua probleme: legatura dintre cele doua sisteme informatice cu care se lucreaza la POSDRU, adica SMIS (N.R: sistemul electronic de comunicare intre autoritati) si ActionWeb (cel in care beneficiarii incarca cererea de finantare), care este complet functional; apoi – datele istorice din sistem, care trebuie reverificate pentru a ne asigura ca totul este corect”.

Raportul Curtii Europene de Conturi arata ca, pe anul trecut, au fost circa 1,28% corectii in domeniul POSDRU, fata de 40% cat era in 2012. Acum, suntem intre statele cu cele mai putine erori identificate.

Potrivit acestuia, sistemul este in curs de finalizare, Comisia Europeana va veni undeva in a doua jumatate a lunii august pentru a constata ca ceea ce noi am facut corespunde cerintelor. In acest moment, a mai explicat Ministrul, sunt in derulare contracte cu experti externi, pentru recalibrarea sistemului.  Vezi aici care sunt firmele cu care MFE are contracte pentru ActionWeb.

Aceste reverificari au legatura si cu aplicatia de 15 milioane de euro care a fost retrasa de la solicitarea de decontare catre Comisia Europeana.

Citeste mai multe despre ce au constatat misiunile de audit ale Comisiei Europene pana acum, miza si implicatiile auditului asteptat in august​ – in analiza realizata de HotNews.ro

 

 

, , , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns