Teodorovici: Linia de finantare pentru intreprinderi sociale va fi lansata pana la finalul lunii iunie

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat lansarea finantarilor pentru economie sociala – prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 pana finalul acestei luni. Fondurile disponibile, care nu au fost utilizate inca din bugetul 2007-2013 si vor fi realocate in acest an insumeaza aproximativ 1 miliard de euro pe POSDRU si circa 130 milioane euro pe POS CCE. Anumite fonduri vor fi realocate si in cadrul Programului Operational Regional. Toate liniile de finantare vor fi lansate pana la finalul lunii iulie.

„Legat de intreprinderile sociale, vrem sa ne indreptam si catre zona rurala, este vorba despre intreprinderi care pot fi infiintate si locuri de munca ce pot fi create; mergem pe ideea de a dezvolta si initiative comune intre primarii si mediul privat; iar taxele si impozitele care vor fi datorate de catre aceste afaceri sa ramana la bugetele locale”.

Legat de Programul Operationa Regional, in urma Comitetului de Monitorizare intrunit ieri, 19 iunie, a fost anuntata finantarea de noi proiecte din economiile identificate, insa Ministerul nu a mentionat nici o suma.

„CMPOR a aprobat ca sumele ramase disponibile la nivelul regiunilor sa fie utilizate pentru finantarea unor noi proiecte. Sumele disponibile provin din economii rezultate din implementarea proiectelor deja finalizate (valoare efectiva de implementare mai mica decat valoarea estimata initial), din creante bugetare si din rezilierea unor contracte de finantare.”

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a transmis, printr-un comunicat de presa: „Se are in vedere contractarea proiectelor care pot fi identificate si implementate pana la 31 decembrie 2015, in cadrul axelor prioritare de la nivelul tuturor regiunilor. Aceasta ar putea avea ca rezultat ajustarea alocarilor regionale. Cadrul legal existent permite statelor membre aceasta flexibilitate in utilizarea resurselor alocate, in asa fel incat, fara a fi necesara aprobarea Comisiei Europene, cel mult 10 procente din fonduri sa le putem realoca altor axe prioritare din cadrul POR, cu conditia respectarii sumei maxime din FEDR aprobate prin decizia Comisiei Europene”.

Tot ieri, CMPOR a aprobat Raportul Anual de Implementare al programului pe anul 2013, au fost prezentate rezultatele actuale ale pogramului.

Anul 2013 a fost unul caracterizat de o intensificare a procesului de finalizare fizica si financiara a proiectelor din POR. Am ajuns la un grad de absorbtie, la sfarsitul lunii mai 2014, de peste 52%, iar cu cererile de plata care sunt in lucru putem ajunge la 54%. Trebuie, insa, sa ne uitam cu atentie la celelalte categorii de intarzieri la nivelul proiectelor. De aceea, vreau sa se puna accent foarte mult pe o modalitate prin care si Autoritatea de Management, dar si personalul de la Agentiile de Dezvoltare Regionala sa mearga, in perioada imediat urmatoare, direct pe teren, la fiecare beneficiar cu intarzieri, sa vada care sunt cauzele si cum putem sa ii sprijinim. Am cerut si colegilor din minister, nu are rost sa stam in birouri in aceasta perioada. Trebuie sa intervenim cu orice masura legala, sau daca e nevoie sa modificam vreo procedura, pentru ca tinta noastra de absorbtie de 100% la finalul lui 2015 sa fie atinsa.”, a declarat Liviu Dragnea  prin comunicatul de presa citat.

* * *

Programul Operational Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si are un buget total de 4,84 de miliarde de euro, din care 3,96 de miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, diferenta fiind contributia nationala (de la bugetul de stat si bugetele locale). Pana in prezent, in cadrul POR au fost incheiate contracte de finantare pentru 3.815 proiecte, in valoare de 4,26 de miliarde de euro, reprezentand 106,1% fata de alocarea POR, dintre care peste 1.100 in perioada mai 2012-mai 2014. Dintre acestea, 2.312 de proiecte POR sunt deja finalizate.

2 raspunsuri la Teodorovici: Linia de finantare pentru intreprinderi sociale va fi lansata pana la finalul lunii iunie

  1. Emil-Anton COMȘA 24 iunie 2014 la 09:53 #

    ANTREC România susţine încă de la înfiinţare dezvoltarea rurală durabilă. Apartenenţa la familia Europeană EUROGÎTES ne-a permis promovarea standardelor de dezvoltare la nivelul ţărilor membre. IMM-urile din ruralul românesc sunt de abia la început şi trebuie susţinute şi prin măsuri integrate/parteneriate între public şi privat. Despre ANTREC pe http://www.antrec.ro, http://www.antrecalba.ro, http://www.antrec-se.ro

  2. Ivan Mirela 7 iulie 2014 la 08:57 #

    Suntem in 7 iulie…… la ce folosesc aceste newsletter-uri daca informatiile transmise sunt la foarte mare distanta de situatia reala? Deci, unde este faimosul ghid, dle Ministru?

    De fapt, ceea ce transmiteti sunt doar AMAGIRI, DEZAMAGIRI, MINCIUNI….pacat de tara asta minunata si de acei oameni de buna credinta …..

Lasă un răspuns