Recomandarile de tara 2014 ale Comisiei Europene pentru Romania: Combateti munca la negru/ Reduceti povara fiscala/ Accelerati reformele din sanatate

Jose Manuel Barroso, 2 iunie

Recomandarile de tara pentru acest an, adresate Romaniei de Comisia Europeana, ating toate sectoarele majore problematice, inclusiv absorbtia fondurilor europene. Insa punctul cel mai sensibil subliniat de Excutivul de la Bruxelles in documentul publicat luni, 2 iunie, se refera la „capacitatea administrativa slaba de a dezvolta si implementa politici – provocarea principala pentru Romania, care pericliteaza dezvoltarea intregii tari, mediul de afaceri si capacitatea de investitii publice”. 

Legat de fondurile europene, se arata ca „in ciuda unui progres important, rata de absorbtie a fondurilor ramane una din cele mai scazute din UE. Managementul si sistemele de control, precare, in mod constant si practicile din domeniul achizitiilor publice pot avea impact negativ asupra noii generatii de programe. Legislatia in domeniul achizitiilor publice sufera de lipsa stabilitatii si a coerentei”.

Documentul care contine concluziile referitoare la performanta tarii noastre pe toate segmentele majore economice, plus opt recomandari de actiuni concrete pentru urmatoarea perioada, a fost publicat luni, 2 iunie de Comisia Europeana.

Citeste documentul original aici (in limba engleza)

Intre concluzii, se numara constatari legate de performanta macroeconomica si evolutia asteptata pentru urmatorul an: ”

„In concordanta cu previziunile Comisiei, in ciuda undie mici deteriorari a balantei structurale in 2014, Romania este in conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere in 2014, luand in considerare devierea temporara aprobata pentru proiectele finantate. In 2015 , exista un risc de deviere semnificativa de la ajustarile structurale solicitate. luand in considerare compensatiile necesare pentru devierea temporara din 2014. Se prognozeaza ca Romania va devia de la plafonul privind cheltuielile, in 2015. Consiliul este de parere ca programul prezinta risc semnificativ de deviere de la conditiile solicitate pe componenta preventiva, in 2015.

Alte motiv de ingrijorare: colectarea redusa a taxelor, munca la negru

„Frauda si neplata taxelor in domeniul TVA, inhclusiv schemele cross-border, accize, contributiile sociale si impozitarea veniturilor raman o provocare majora. Progresul concret in luprta impotriva muncii nedeclarate este limitat, in timp ce eficienta strategiei de conformare fiscala este periclitata de lipsa unor masuri de implementare realistice si constrictive si focus insuficient pe preventie. O reforma a administratiei fiscale pentru a ii creste eficienta, este in crestere; cooperarea administrartiva p0este granite, in special in domeniul TVA, ramane slaba. Nivelul taxelor pentru veniturile mici si mijlocii ramane ridicata si incurajeaza munca nedeclarata si nedeclararea incasarilor. Romania se confrunta cy riscuri de sustenabilitate pe termen lung, mai ales datorita provocarii legate de cheltuielile in relatie cu varsta populatiei. Exista ingrijorari in ceea ce priveste sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii din cauza ratei scazute de contributori in campul muncii fata de persoane pensionate. Romania a facut pasi in directia egalizarii varstei de pensionare pentru fenmei si barbati pana in 2035.”

Concluziile din document mai abordeaza problema „Ineficientei utilizari a resurselor si managementul precar” din domeniul sanatatii, precum si „platile informare larg raspandite”.

Recomandarile sunt grupate pe opt categorii majore (in mod similar cu cele de anul trecut) si sunt axate in principal pe problemele mentionate mai sus. Concret, Comisia Europeana recomanda, Romaniei, intre altele: 

  • combateti munca nedeclarata
  • reduceti povara fiscala pentru veniturile mici si mijlocii, printr-o modalitate cu efecte neutre asupra bugetului
  • finalizati reforma pensiilor, inceputa in 2010
  • accelerati reformele din domeniul sanatatii
  • cresteti eforturile de a sista platile informale, printr-un management corect si sisteme de control
  • consolidati masurile active de ocupare a fortei de munca si capacitatea Agentiei Nationale de Ocupare

Citeste documentul original aici (in limba engleza)

Vezi aici declaratiile Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si ale altro trei Comisari europeni, din cadrul conferintei de presa care a marcat lansarea Recomandarilor de tara -2014.  

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns