Ce probleme noi a sesizat Comisia Europeana in Romania/ Ce probleme vechi sunt nerezolvate

Leonard Orban, fost comisar european, a explicat pentru EurActiv care este semnificatia recomandarilor de tara publicate de Comisia Europeana luni, 2 iunie si ce noutati se remarca in diagnosticul pentru Romania. Intre acestea, evaziunea fiscala si „platile informale” din sanatate.

„Trebuie precizat, inainte de toate, ca Recomandarile de tara sunt parte a unui proces anual care are loc la nivel european. Recomandari sunt formulate pentru toate statele membre de Comisie si sunt supuse dezabterii Consiliului European. Ulterior, Comisia urmareste in mod activ modul in care recomandarile au fost transpuse.” a declarat pentru EurActiv Leonard Orban, fost comisar european, fost ministru al afacerilor europene.

Procesul face parte din „semestrul european”, un mecanism prin care statele membre transmit anual Comisiei Europene documente pe baza carora Executivul formuleaza recomandari si monitorizeaza evolutia din fiecare stat membru.

Pentru Romania, explica Leonard Orban, punctele care fac obiectul recomandarilor sunt, in mare masura, aceleasi ca si in anii anteriori.

Totusi, au aparut o serie de probleme noi, spre exemplu – evaziunea fiscala si frauda in domeniul TVA.

„Ceea ce se poate constata este ca se insista foarte mult pe domenii care nu sunt acoperite de legislatia europeana, precum: sanatate, educatie, incluziune sociala, saracie. Acestea sunt zone de competenta nationala, unde prevaleaza legislatia nationala. In mod normal interventia UE nu ar trebui sa existe dar in contextul semestrului european s-a convenit sa existe o colaborare si un dialog cu Bruxelles-ul si pe aceste zone”, a explicat Leonard Orban.

De remarcat, mai ales, observatiile in domeniul sanatatii: „din punct de vedere al Comisiei Europene situatia este in continuare necorespunzatoare; formulele utilizate sunt dure, se spune ca sunt utilizate ineficient resursele si gestionate defectuos; in plus, apare sintagma de „plati informale” – si aceasta o noutate. Ceea ce este important: aceste concluzii vizeaza niste probleme de sistem”, mai subliniaza Orban.

Pe domeniul educatiei, a mai spus acesta, „plecand de la cifrele actuale se poate constata ca exista o criza majora: este o criza a sistemului in pregatirea specialistilor in domeniul tehnic; in plus, in privinta ratei de parasire timpurie a scolii, fata de 2010 se observa o crestere, in special pe zona minoritatii roma dar nu numai. Mai sunt si alte zone problematice: necorelarea sistemului de educatie cu cerintele pietei muncii, somajul in randul tinerilor.”

In ceea ce priveste alte recomandari care erau prezente in rapoartele anterioare, multe se repeta, ca de exemplu lupta impotriva coruptiei si capacitatea administrativa.

Este evident ca ramane problematica  rezistenta la masurile de integritate, inca puternica, unde au fost obtinute si rezultate dar totusi problema ramane.

„Nu numai cele 8 recomandari dar si analiza unor sectoare importante, inclusa in documentul publicat ieri, constituie o radiografie a modului in care este guvernata Romania.  Documentul merita o analiza detaliata nu numai la nivelul autoritatilor, dar merita organizate dezbateri publice, pentru ca ar trebui sa intereseze si alte categorii, mai ales societatea civila”, a mai spus Leonard Orban.

Vezi aici detalii
– recomandarile formulate de Comisia Europeana pentru Romania – 2014
– declaratiile reprezentantilor CE legate de recomandarile pentru toate statele membre

, , , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns