MULTIMEDIA/ Ministerul Fondurilor Europene se angajeaza sa finanteze proiectele demarate in 2014 (de entitati publice sau private)/ Vezi reactia primarilor/ Sinteza: stadiul pregatirii proiectelor, in tara

Teodorovici dezbatere IPP1Ministrul Eugen Teodorovici anunta o initiativa menita sa previna riscul pierderii unui intreg an, 2014, din punct de vedere al atragerii finantarilor UE (DECLARATII VIDEO&TEXT). Autoritatile publice si beneficiarii privati ar putea sa demareze proiectele pe baza programelor operationale intocmite, chiar daca ne-lansate oficial, care vor fi decontate ulterior/ Ministerul ar urma sa sustina chiar cu imprumuturi primariile si companiile cu forta financiara redusa/ Primarii din tara explica pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ce probleme si ce perspective au in atragerea fondurilor UE . Plus- DOCUMENT&FOTO: analiza Institutul pentru Politici Publice: Proiecte de peste 11 miliarde euro, in pregatire, in tara.

VIDEO: Declaratii Eugen Teodorovici legate de mecanismul financiar propus pentru finantarea proiectelor astfel incat sa nu fie pierdut anul 2014, plus reactia primarilor.

Declaratii Eugen Teodorovici (text):

 • Propunerea legata de acest mecanism de decontare a cheltuielilor facute in 2014 se refera si la beneficiarii publici si la cei privati.
 • In primul rand, este vorba despre cei care au sume necesare pentru a derula proiecte din fonduri proprii si care la final de an, in urma unei analize, constatam ca au respectat regulile de achizitie publica, de impact de mediu. Si daca proiectul se regaseste in prioritatile de finantare ale Programelor Operationale, atunci vom putea rambursa cheltuielile.
 • Este o abordare care este perfect permisa de regulamentele fondurilor structurale, pe care am discutat-o si cu Comisarul European – Johannes Hahn care a spus ca poate fi implementata fara niciun fel de problema. Este inca in faza incipienta dar va fi facuta si pentru privati si pentru publici.
 • Pentru primariile mici vom veni cu o propunere astfel incat acei care doresc sa inceapa astfel de proiecte sa fie sprijiniti, vom gasi un mecanism de finantare sau noi vom lua un imprumut pentru unitatile administrativ-teritoriale (UAT) care intra in acest mecanism si dupa aceea sa-l sub-imprumutam, este o abordare mai simpla si duce la un cost mai mic de finantare pentru UAT. Dupa verificare, la final de an, vom transmite aceste cheltuieli pentru a fi rambursate de ComisiaEuropeana astfel incat sa nu ramana pe bugetul de stat.
 • Putem avea si pe POS CCE aceeasi abordare, si pe Capital Uman, astfel incat statul sa avanseze sprijinul financiar pentru acei beneficiari care intra in acest mecanism, fie publici, fie privati, astfel incat sa avem chiar din primul an un nivel de absorbtie satisfacator.

Problemele ridicate de primari, legate de accesul la fondurile europene (text- cele mai importante idei prezentate in video:)

Romeo Stavarache, primarul Municipiului Bacau:

 • – sunt foarte multe autoritati de control, sunt foarte multe autoritati care desi isi pun viza pe documentatii ulterior nu raspund- ma refer la ANRMAP, UCVAP, Curtea de Conturi, Auditul Curtii de Conturi si asa mai departe.
 • – Eu cred ca odata ce o documentatie a respectat intorcmai indicatiile din ghid plus indicatiile autoritatilor, acestea autoritati trebuie sa aiba raspundere pe ceea ce isi pun viza. Sau sa existe o singura autoritate de control si atunci lucrurile se simplifica foarte mult.
 • – Sunt convins ca se va tine cont de acest lucru, daca nu, cu siguranta termenele de implementare a acestor roiecte vpor fi foarte lungi fiindca exista multe contestatii si in instanta se ajunge chiar la doi ani.

Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, Bucuresti:

 • Am primit o veste buna, ca acele proiecte care indeplinesc conditiile de eligibilitate pot fi finantate la sfarsitul acestui an sau anul viitor daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.
 • Deci autoritatile locale vor putea sa porneasca roiectele. Avem si cateva proiecte pregatite, in domeniul infrastructurii educationale si sociale/
 • Avem pregatite proiecte de circa zece milioane de euro.

Declaratiile au fost facute cu ocazia dezbaterii organizata de Institutul pentru Politici Publice, in data de 24 martie – vezi aici:  „Autoritatile locale, fata in fata cu Ministerul Fondurilor Europene – perspectiva proiectelor pe fonduri UE in urmatorii 7 ani, transmisa LIVE TEXT pe uelive.ro. 

In cadrul acestei dezbateri, au mai luat cuvantul si alte autoritati locale din tara – spre exemplu Gheorghe Falca, primarul municipiul Arad, care a punctat:

 • Am avut absorbtie pe Phare fiindca era un program simplu si descentralizat.
 • Cand am intrat in Uniunea Europeana si am centralizat proiectele, le-am complicat.
 • Noi lucram si pe pogramele transfrontaliere, cu Ungaria; lucram simplu pe legislatia maghiara, simplu si fara complicatii. Ne tot uitam ce simplu se lucreaza.
 • POR a functionat mult mai bine decat toate celelalte programe. Am avut probleme foarte mari la POSDRU; observam ca il mentineti in continuare la cote enorme.
 • Eu va spun lucruri chiar de viziune; nu vom consuma tot POSDRU dar pompam in continuare in el; in schimb avem o armata de administratie locala, de motoare mici care pot pune in miscare si nu sunt suficiente fonduri.

Proiecte de peste 11 miliarde de euro, pregatite pentru a atrage fonduri europene, la nivelul administratiei publice locale 

In cadrul evenimentului, Institutul pentru Politici Publice a prezentat un document – analiza in care sunt sintetizate observatii legate de pregatirea la nivel national a Programelor Operationale si rezultatele unui sondaj efectuat in randul a peste 20 de primarii si Consilii Judetene din tara.

Grafic IPP - portofoliu proiecteAstfel, rezultatele arata ca volumul financiar estimat pentru portofoliul de proiecte deja existent la nivelul municipiilor se ridica la 5,05 miliarde euro (inclusiv portofoliul proiectelor din Municipiul Bucureşti în valoare de 2,08 miliarde euro).

In plus, Volumul financiar estimat pentru portofoliul de proiecte deja existent la nivelul judetelor se ridica la : 6,53 miliarde euro

Documentul integral elaborat de IPP poate fi consultat aici: IPP_24 martie 2014_Perspectiva administrației locale privind proiectele și domeniile prioritare

 

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns