LIVE TEXT – Dezbatere: autoritatile locale, fata in fata cu Ministerul Fondurilor Europene – perspectiva proiectelor pe fonduri UE in urmatorii 7 ani

Dezbatere IPP
Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, Gabriel Friptu, directorul directiei fonduri europene – Minister
ul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, reprezentanti ai peste 20 de autoritati centrale si locale au dezbatut luni, 24 martie, problematica proiectelor si domeniilor prioritare cu impact asupra dezvoltarii locale, finantabile din fonduri structurale in urmatorii 7 ani, in cadrul unui eveniment organizat de Institutul de Politici Publice. Uelive.ro a transmis LIVE TEXT acest eveniment.

Lista participantilor la dezbatere poate fi consultata aici: IPP_lista participanti dezbatere

 • Prima întâlnire faţă în faţă între Ministrul Eugen Teodorovici şi conducerea structurilor asociative ale Autorităţilor Administraţiei Publice Locale pe marginea celei mai recente versiuni a Acordului de Parteneriat pentru fondurile europene structurale și de investiții aferente exerciţiului financiar 2014 – 2020
 • Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene reacţionează pentru prima dată de la publicarea acestor importante documente, iar Ministrul Eugen Teodorovici şi Directorul Direcţiei Generale Programe Europene din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Gabriel Friptu, răspund întrebărilor reprezentanţilor administraţiei publice locale.

–––––––

LIVE TEXT

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene:

 • Vrem in aceasta saptamana sa trasmitem documentul consolidat (Acordul de Parteneriat) Uniunii Europene.
 • Este bine sa incepem dialogul formal cu reprezentantii CE, care are ca durata aproximativ trei luni.
 • Statele Membre care au transmis documtnul formal, nu foarte multe, care au inceput sa primeasca observatii formale.
 • au fost de multe ori si aprecieri nedrepte la adresa documentelor.
 • primeaza calitatea acestor documente
 • in 2007 Romania a fost printre primele tari care au transmis documentele la UE; atunci era CSNR; documentul de astazi este mult mai complicat
 • pe de o parte e important sa programam cu mare atentie ce vom finanta , pe de alta parte este foarte important si sistemul de implementare
 • ati putut vedea detaliile acestui document si drafturile de programe operationale.
 • Estimarea noastra este final de aprilie – inceput de mai pentru trimiterea documentelor formale de Programe Operationale la UE
 • Ar fi fost ideal ca Romania sa aiba acel document major de strategie la nivel national din care o parte sa se finanteze acest Acord de Parteneriat, dar din pacate Acordul este strategia nationala a Romaniei.
 • Mai sunt strategii sectoriale in curs de elaborare: transporturi, santate, dar nu conditioneaza elaborarea Acordului de Parteneriat.
 • Exista planuri de actiune pe fiecare conditionalitate ex-ante astfel incat tot ceea ce este de facut este clar; si sa stie si Comisia ca toate aceste angajamente sa fie duse la bun sfarsit.
 • Este posibil ca Bruxelles-ul sa mai faca unele comentarii, inclusiv pe alocarile financiare; de exemplu pe zona de mediu, unde ne-am luat anumite angajamente si daca nu primim finantarea necesara ne putem atrage penalizari de la Comisia Europeana.
 • Au fost o serie de intalniri si cu mediul privat fata de care am explicat care este orientarea noastra pentru 2014-2020; am intalnit o abordare rezervata. Ne uitam tot timpul la trecut. Este important sa ne uitam la ceea ce putem face de acum incolo.
 • Este important sa avem alaturi de noi partenerii care vor implementa.
 • de multe ori s-a stat si s-a discutat mult pe o anumita solutie in loc sa o implementam.
 • acei beneficiari care au prins in acest an cheltuieli si care vom constata ca si-au respectat obligatiile ce tin de legislatia nationala si europeana si se gasesc ca prioritati in documentele de finantare
 • intentionam sa avem un grad de abosrbtie ridicat chiar din primul an
 • pe finalul anului vom avea ghidurile
 • mergem pe ideea de simplificare fundamentala

Gabriel Friptu, Directorul Directiei fonduri europene, Ministerul Dezvoltarii

– Incepand de saptamana viitoare vom avea intalniri cu reprezentantii Agentiilor de Dezvoltare Regionala.

– Proiectele vor trebui sa asigure atingerea indicatorilor de program, in POR toate proiectele vor fi selectate competitiv

Elena Tudose, Institutul pentru Politici Publice:

Un studiu realizat de IPP pe documentele de programare/- Studiul integral poate fi consultat aici: IPP_24 martie 2014_Perspectiva administrației locale privind proiectele și domeniile prioritare 

 • alocarile financiare pe domenii – este un element de noutate;
 • cea mai mare alocare financiara – pe transportul durabil – 7 mld euro.
 • comparatia alocarilor pe Programe – se pastreaza in cea mai mare parte distributia, PNDR are 27%. Nu mai avem PO Transport si Mediu, avem Infrastructura mare si componenta de energie.
 • Evolutia alocarilor financiare – PNDR ramane cam la fel, creste putin Capacitatea Administrativa; cresterea cea mai spectaculoasa este pe PO infrastructura mare ; apropiata de suma celor 2 prg din exercitiul anterior.
 • Am incercat sa facem un bilant sintetic al principalelor idei de proiecte pe care le are administratia locala. Informatiile sunt cele prelcrate pe baza datelor primite. Am primit raspunsuri de la toate autoritatile catre care am transmis solicitari, avem 100% rata de raspuns.
 • Principalul domeniu de interes – infrastructura stradala; urmate de proiectele din patrimoniul cultural si istoric; avem lista acestor proiecte – ele sunt deja identificate cu orizont de timp si bugete estimate.
 • Volumul financiar pe acest portofoliu de proiecte se ridica la peste 5 miliarde euro; un portofoliu pentru Bucuresti-Ilfov care ajunge la peste 2 miliarde de euro, un necesar de 10 ori mai mare decat alocarea initiala.

Daniel Stefan Dragulin, Primar Calarasi:

Am fost invitat in Polonia inainte de aderare si se intrebau cum am putut accesa fondurile de preaderare; apoi s-a intors roata.

Daca am fi mai uniti, cum sunt polonezii, si nu doar MFE cui si celelalte institutii; care sa ne sprijine/

– cand apare un ghid al solicitantului – cu cat este mai simplu, mai usor de aplicat pentru toata lumea.

– de multe ori clarificarile pe SEAP sunt asteptate cu saptamanile

– Trebuie sa existe o flexibilitate marita a tututor celor care suntem implicati in accesarea fondurilor.

– Din fondurile de asistenta tehnica trebuie investit in pregatirea personalului din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, mai ales cei responsabili cu achizitiile publice, astfel incat sa evitam corectiile financiare.

Teodorovici

Polonia este mult mai pragmatica; noi avem solutii dar le discutam intre noi, in loc sa le aplicam.

– Achizitii publice – o sa propun urmatorul lucru – lucram la modificarea legislatiei; fara nicio problema se poate stabili o singura entitate la nivel de judet care sa fie autoritate contractanta;

TVA- ul ; sunt de principiul ca trebuie aplicata taxarea inversa ; vom lua in discutie pentru Ministerul de Finante

Cand eram auditor am propus, dar nu m-au ascultat; de multe ori erau necesare recomandari, fara corectii financiare.

Emilian Oprea, primar Chitila

Orasele mici au fost scoase din schema si la prima alocare de ofnduri pentru eficientizare energetica a blocurilor ; – Raspuns Teodorovici: sunt incluse!

Centrele de afaceri vor fi eligibile? Conceptul de Smart city va fi finantat? Parteneriatul public privat poate primi finantare?

Primar Arad – Gheorghe Falca

Am avut absorbtie pe Phare fiindca era simplu si descentralizat. Cand am intrat in UE si am centralizat proiectele, le-am simplificat. Noi lucram si pe prg transfrontaliere, lucram simplu pe legislatia maghiara, lucram simplu si fara complicatii. Ne tot uitam ce simplu se lucreaza.

POR a functionat mult mai bine decat toate celelalte programe. Am avut probleme foarte mari la POSDRU; il mentineti in continuare la cote enorme.

Eu va spun lucruri chiar de viziune; nu vom consuma tot POSDRU dar pompam in continuare in el; in schimb avem o armata de administratie locala, de motoare mici care pot pune in miscare si nu sunt suficiente fonduri.

Sectorul administrativ a pierdut din calitate; trebuie investit mult in asistenta tehnica. O suma importanta /

Nu am inteles de ce nu avem nevoie noi de banii de cadastru. ma bucur ca primarii si presedintii de CJ /

Chirita – Asociatia Oraselor :

Noi avem semnale de la dl Dragnea ca institutiile sa raspunda pana la capat.

Exista o suspiciune ca aceste corectii sunt date cam ciudat, te duci la contesti, castigi si nu se intampla nimic; atunci corectia a fost anulata dar oamenii aceia au fost chinuiti.

Am avut o intalnire cu MDRAP si prima data suntem luati in seama si conceptul – Orasul – centru de dezvoltare zonala s fost preluat de Minister ; iar micile municipii vor beneficia de POR>

Viziunea pe care am vazut-o la minister ne multumeste si ne da sperante.

Guvernul sa isi aduca aminte ca infrastructura pe spitale a fost data oraselor, ca enevoie de o infrastructura sociala; speram sa gasesc o axa in Programul Capacitate Administrativa pentru ONG-uri.

Teodorovici

 • la POSDRU avem niste economii si dorim sa le alocam in principal acolo unde ndicatorii nu au fost atinsi; vom lansa un sistem de vouchere intre sindicat, patronat si cei care aplica pe program;
 • speram sa lansam niste call-uri dedicate pentru cateva categorii de exemplu tinerii din anii terminali care sa fie luati de IMM-uri noi platim 1 an acel post iar compania sa fie obligata sa mentina postul inca 6 luni de zile;
 • plus call-uri pe alte categorii vulnerabile.
 • Proiecte retrospective pe Mediu si Transporturi -Min Dezvoltarii va centraliza toate proiectele care respecta toate standardele de mediu si sa fie decontate pentru a nu pierde banii/
 • CE sa deconteze in limita de 85%

Falca: ne-ati convins ca POSDRU are prea multi bani

Gabriel Friptu: 

Daca nu putem sa reducem cota de Fond Social European, ca este stabilita prin regulament, incercam sa gasim niste domenii unde ar fi mai interesant sa fie cheltuite. De exemplu, Start-up-urile se finanteaza din FSE; Zona de investitii sociale – se va finanta din FSE, nu din FEDER.

 Sursa foto: Institutul pentru Politici Publice 

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns