Pregatiri pentru 2014-2020 in statele UE – Raport al Parlamentului European / Studii de caz: Polonia si Germania au publicat variante ale Programelor Operationale; Romania – deocamdata nimic

Votul buget 2014-2020 in PEPolonia si Germania, doua exemple de tari UE in care pregatirile pentru fondurile europene 2014-2020 sunt in stadiu avansat: o analiza in reteaua EurActiv. In Romania, niciun semn legat de Programele Operationale. Un raport recent al Parlamentului European arata ca demararea timpurie a consultarilor (chiar incepand din 2010) si realizarea evaluarilor ex-ante in faze incipiente au influentat stadiul pregatirilor in statele membre.

Sursa foto: Parlamentul European

Statele membre se afla in diferite stadii de pregatire a documentelor privind fondurile UE 2014-2020. In timp ce unele au facut progrese semnficative si au transmis variantele de lucru ale Programelor Operationale, altele sunt intarziate in acest proces, arata un raport de rezolutie a Parlamentului European, adoptat de Comisia pentru dezvoltare Regionala in data de 7 ianuarie.

In acelasi raport se mentioneaza o serie de factori care au influentat performantele statelor membre, intre care:
– pregatirile in stadiu avansat depind de capacitatea autoritatilor si organizatiilor relevante de a investi timp si resurse financiare in pregatiri si de a pune suficient personal la dispozitie intr-un stadiu incipient;
– tarile care au progresat sunt cele care au transmis variante de lucru ale Acordului de Parteneriat
si Programelor la Bruxelles in vara acestui an;
– per ansamblu, noile state membre (UE12), care au beneficiat partial de experienta programelor in perioada 2000-2006 si de intreaga perioada 2007-2013 sunt avansate in pregatiri, comparativ cu unele dintre vechile state membre (UE15)
– multe dintre statele membre care au performanta buna au inceput procesul de pregatire chiar din anul 2010, invitand partile interesate relevante sa contribuie la consultari prin formularea necesitatilor si prioritatilor ; Parlamentul European saluta eforturile de a incepe procesul de cat mai devreme si crede ca acest lucru incurajeaza o mai buna pregatire

De asemenea, prin rezolutia propusa, Parlamentul European face un apel catre Comisia Europeana pentru a publica stadiul pregatirilor statelor membre pentru Acordul de Parteneriat, de exemplu rezumate pe fiecare tara cu informatii despre stadiul pregatirilor, continutul propus si consultarile cu partile interesate relevante astfel incat alte state membre si autoritati sa invete din bunele practici si abordari ale celorlalte.

Raportul original aprobat in Comisia Dezvoltare Regionala a PE poate fi consultat aici

Studii de caz – contributii ale partenerilor din reteaua EurActiv:

Polonia – 15 Programe Operationale Regionale, 6 Programe nationale, variantele de lucru – publicate

Polonia va primi, in perioada 2014-2020, 82,3 miliarde euro din Fondul de Coeziune si 8,2 miliarde euro pentru dezvoltare rurala.  Autoritatile poloneze au finalizat Acordul de Parteneriat in data de 23 octombrie, in acest moment avand loc negocieri cu Comisia Europeana, ar caror rezultat este asteptat in curand. Vor exista 15 Programe Operationale regionale si 6 nationale, variantele draft au fost deja publicate ( acestea pot fi gasite aici – in limba poloneza)
(Corespondenta EurActiv.pl )

Germania: Acordul de Parteneriat in negociere cu Comisia Europeana, Programele Operationale ale unor provincii – publicate

Germania a transmis prima varianta a Acordului de Parteneriat Comisiei Europene la inceputul lunii august, iar dupa trei luni au inceput negocierile informale. Guvernul isi planifica sa transmita varianta finala in prima parte a anului 2014. Documentul, impreuna cu Programele Operationale sunt in curs de finalizare, la nivelul Ministerului German al Economiei si Energiei. Autoritatile federale lucreaza pe documente impreuna cu autoritatile la nivelul provinciilor si cu mediul privat. Programele Operationale au fost publicate pentru anumite provincii, din continutul acestora se poate remrca faptul ca pentru multe zone din Germania inovarea, tehnologia, cercetarea si dezvoltarea sunt centrul prioritatilor pentru finantare europeana. In zonele din estul tarii, imbunatatirea oportunitatilor de ocupare continua sa fie o preocupare centrala.

Germania va primi 26,3 miliarde euro pentru dezvoltare la nivelul regiunilor (fonduri structurale si de coeziune) si 8,2 miliarde euro pentru dezvoltare rurala.
(Corespondenta EurActiv.de)

Si alte state membre au publicat variante de lucru ale documentelor, spre exemplu Ungaria – Draft final al Acordului de Parteneriat – publicat in iulie 2013; sau Letonia – care a publicat pana acum patru versiuni intermediare ale Acordului de Parteneriat 2014-2020, din care ultima publicata in 18.12.2013 – in limba letona, in limba engleza fiind disponibila numai versiunea nr.2 .

In Romania se gaseste pentru consultare, deocamdata, numai versiunea Acordului de Parteneriat din data de 1 octombrie si nicio informatie legata de variantele de lucru ale Programelor Operationale.

 

, , , , ,

2 raspunsuri la Pregatiri pentru 2014-2020 in statele UE – Raport al Parlamentului European / Studii de caz: Polonia si Germania au publicat variante ale Programelor Operationale; Romania – deocamdata nimic

  1. Teodora Gheorghevici 22 februarie 2014 la 19:28 #

    Pentru exercitiul 2014-2020 va fi necesara in Romania deschiderea ANUALA tuturor DMI-urilor/liniilor de finantare, exact cum procedeaza Comisia Europeana. In acest fel se va asigura un flux financiar corect, constant si usor de gestionat dinspre autoritati spre beneficiari. Este inutil sa vorbim orice fel de vorba, atat timp cat se va continua ca intr-un exercitiu de 7 ani sa se faca un singur apel sau doua pe o linie de finantare. Asta inseamna un flux financiar imposibil de gestionat la nivel de tara, s-a dovedit. Este vorba de un efort constant si de profesionalism din partea ministerului de resort, al AM-urilor si OIR-urilor, este vorba de dosare aprobate pe criterii strict legate de evaluare. Va spun sincer ca putin imi pasa ca autoritatile au personal insuficient si ca la instruiri ei nu inteleg nici jumatate din ce sunt invatati. Nu este normal sa stam cu totii pe loc si daca e seceta sa ne rugam sa ploua, ca pe vremea lui Decebal, pentru ca scumpii nostri functionari si politicieni nu au chef sa deschida anual apelurile, sa faca alocari financiare anuale si sa angajeze oameni care sa munceasca in mod constant pentru evaluari si monitorizari implementare. E imposibil sa acceptam ca oameni pusi in functii in care ar trebui sa decida, nu gandesc global. Atat timp cat nu vom respecta regula alocarii graduale anuale a fondurilor, nu vad cum vom iesi din starea in care suntem, nici in perioada 2014-2020.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Viitorul nu suna bine: despre regionalizare si fonduri europene | România curată - 7 iulie 2014

    […] încă din septembrie 2013 planul de investiții alocat fondurilor de coeziune pentru 2014-2016. Autoritățile poloneze au finalizat Acordul de Parteneriat în data de 23 octombrie în curând având acceptul pentru cele 15 Programe […]

Lasă un răspuns