Comisarul european Johannes Hahn: „Trebuie să admit că în România trebuie să investim în infrastructură și în viitor, însă trebuie să mutăm puțin accentul”

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat, in cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul român al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, ca Acordul de Parteneriat pentru noua perioadă de programare va trebui să țină cont de schimbarea de accent din politica de coeziune pentru următoarea perioadă de programare, orientată mai mult spre susținerea IMM-urilor, finanțarea creării de locuri de muncă pe termen lung și dezvoltării sustenabile. – transmite Agerpres, citata de fonduri-ue.ro

„Există o mișcare în statele membre, de la orientarea spre infrastructură spre sprijinirea IMM-urilor. Dar trebuie să admit că în România trebuie să investim în infrastructură și în viitor, însă trebuie să mutăm puțin accentul. România a ținut cont de această nouă orientare și sunt mulțumit de direcția spre care se îndreaptă”, a mai spus comisarul european.

Înaltul oficial european a făcut aceste afirmații în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul român al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, cu care a avut o întrevedere la Comisia Europeană.

Alte declaratii de la briefingul comun – potrivit surselor citate:

„Știu că în unele state membre, 10-12, fondurile structurale joacă un rol important în dezbaterea politică și există agitație în privința unora dintre comentariilor noastre, ceea ce nu este în intenția noastră, pentru că asta face parte din schimburile noastre regulate și de aceea am făcut acest exercițiu anul trecut, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când se va ajunge la finalizarea unui acord de parteneriat în 2014. Am cerut tuturor statelor noastre membre să depună drafturi și am avut consultări interne între servicii și cred că din 28 de state membre 24 au folosit această oportunitate”, a declarat Johannes Hahn.

El a subliniat că nu a fost vorba niciodată, așa cum s-a relatat în media românești, despre respingerea vreunui draft din partea autorităților române.

„Am făcut comentariile noastre, ca în cazul multor statele membre, și trebuie să admitem că multe dintre ele au dificultăți în a ține cont de această nouă abordare privind realizarea de strategii sau condiționalități ex-ante. Este într-adevăr un exercițiu foarte solicitant pentru multe state membre, dar este unul extrem util, pentru că le ajută să aibă o imagine foarte clară despre locurile spre care investițiile ar trebui îndreptate într-un anumit stat, de exemplu România”, a mai afirmat Hahn.

El a mai precizat că momentul semnării Acordului de Parteneriat cu România depinde doar de calitatea propunerii trimise de autoritățile de la București.

„Nu este o cursă, nu trebuie să fii primul sau să-l adopți cât mai repede, ceea ce contează este calitatea. Este un document de calitate pentru că este vorba despre o perspectivă de zece ani și sigur am dori să-l avem cât mai repede și facem totul pentru a asigura acest lucru. Dacă documentul are calitatea necesară, și nu există indicii că nu ar fi cazul, atunci ar putea fi destul de repede. În general, pot să spun că obiectivul este să avem toate acordurile de parteneriat semnate înainte de finalul lui iunie”, a spus Johannes Hahn.

Surse: Agerpres, www.fonduri-ue.ro

 

 

 

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns