Fonduri UE pentru proiecte din sectoarele culturale si creative/ 170 de milioane de euro disponibile în 2014/ Ghidurile au fost publicate

captura creative eurPrimele documente pentru solicitarea de finantare prin noul program la nivelul UE – „Europa creativă” au fost publicate pe website-ul dedicat al Comisiei Europene. Pot solicita finantare organizatii si companii din sectoarele culturale si creative, care includ: arhitectura, arhive si biblioteci, mestesuguri artistice, audiovizual (film, televiziune, jocuri video, multimedia), patrimoniu cultural, design, festivaluri, muzica, spectacole, editare, radio si arte vizuale.

Primele detalii privind posibilitătile de finantare („cereri de propuneri”) sunt disponibile aici. Pentru a ajuta organizatiile să îsi pregătească solicitările, ghidul noului program „Europa creativă” contine numeroase informatii privind procesul de finantare. Aproape 170 de milioane de euro sunt disponibile în cadrul primelor cereri ale programului pentru 2014.

Definitia sectoarelor culturale si creative precum si a operatorilor in domeniu (potentialii beneficiari) pot fi gasite aici.

In urmatorii sapte ani, programul Europa creativa va oferi finantare pentru proiecte transnationale care vor ajuta 250.000 de artisti si profesionisti din domeniul culturii sa isi prezinte realizarile unui public nou, din strainatate. De asemenea, programul va investi puternic in industria cinematografica europeana, sprijinind 2.000 de cinematografe si sute de filme.
„Autorii si editorii vor beneficia de sprijin pentru traducere si vom continua sa oferim finantare pentru capitalele europene ale culturii si pentru multe alte initiative”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. Programul „Europa creativa”, care va avea un buget total de 1,46 miliarde euro1 in urmatorii sapte ani – cu 9% mai mult decat nivelurile actuale – va sprijini artisti, profesionisti din domeniul culturii si organizatii culturale in domenii cum ar fi arta spectacolului, artele frumoase, editarea, filmele, televiziunea, muzica, jocurile video, artele interdisciplinare, patrimoniul si jocurile video, astfel incat acestia sa ajunga in alte tari si sa isi dezvolte competentele necesare in era digitala.

Prin sporirea vizibilitatii operelor culturale europene in alte tari, programul va promova, de asemenea, diversitatea culturala si lingvistica. In plus fata de subprogramele Cultura si MEDIA, „Europa creativa” va include o componenta transsectoriala pentru a sprijini cooperarea in domeniul politicilor, masuri transversale si un nou mecanism de garantie financiara, care va permite intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul culturii si cel creativ sa aiba acces la imprumuturi bancare in valoare totala de pana la 750 de milioane euro. Mecanismul va fi operational incepand cu anul 2016.

Comunicatul integral al Comisiei Europene poate fi consultat aici

Trackbacks/Pingbacks

  1. EUROPA CREATIVA – un nou program al UE ← Europe Direct Făgăraș - 18 decembrie 2013

    […] Primele documente pentru solicitarea de finanţare prin noul program la nivelul UE – «Europa creativă» au fost publicate pe website-ul dedicat al Comisiei Europene. Pot solicita finanţare organizaţii şi companii din sectoarele culturale şi creative, care includ: arhitectura, arhive şi biblioteci, meşteşuguri artistice, audiovizual (film, televiziune, jocuri video, multimedia), patrimoniu cultural, design, festivaluri, muzică, spectacole, editare, radio şi arte vizuale. Mai multe detalii puteţi afla accesând link-ul: http://uelive.ro/2013/12/fonduri-ue-pentru-proiecte-din-sectoarele-culturale-si-creative-17… […]

Lasă un răspuns