Cum va functiona mecanismul creditelor de 3 miliarde de euro cu garantii europene pentru IMM-uri, in urmatorii 7 ani

Comisia Europeana, Banca Europeana pentru Investitii si Guvernul vor lansa cel mai devreme in primavara anului viitor un plan de stimulare a creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii, garantate in proportie de 80% de catre BEI prin intermediul unui fond de investitii/ O analiza HotNews.ro.

Masura este mai mult decat binevenita cata vreme bancile acuza IMM-urile de lipsa proiectelor bancabile iar IMM-urile se plang de garantiile prea mari pe care le cer bancherii. “Ceea ce trebuie facut pana la finele anului, e ca fiecare Stat sa decida la ce sume de bani renunta din fondurile structurale in favoarea acestui program. Dupa ce s-a luat aceasta decizie se face un acord tripartit intre BEI, CE, si Statul membru.”, a declarat pentru HotNews Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI.

 Este clar, mai adauga fostul ministru de Finante, ca Guvernul va trebui sa ia rapid legatura cu Comisia pentru a initia demersurile in vederea acestor contracte. Apoi se va lua legatura cu bancile din Romania, cu care s-a discutat la nivel de principiu si deja exista jucatori care si-au aratat disponibilitatea de a participa la acest program.

Potrivit fostului ministru al Finantelor, au fost 3 propuneri  initiale. “Prima propunere a fost  cea de garantare cu fonduri ale Uniunii Eurpene si ai BEI,  care sa aiba un anumit leverage pentru a putea garanta pana la 80% din imprumuturile date IMM.  A doua si a treia propunere au fost mai indraznete dar nu au fost acceptate. Asta pentru ca banii- tot  din fonduri structurale plus bani BEI – urmau sa mearga prin sistemul bancar catre un sistem de derivative. E drept ca aveam un efect de multiplicare mult mai mare- de pana la de 10 ori, dar era prea riscant. In plus, memoria recenta a crizei si a legaturilor crizei cu derivativele nu a putut fi negata. Asa incat s-a mers pe optiunea de garantare” , explica Tanasescu.

    Care este noutatea acestui proiect?

 “Este o initiativa care permite garantarea in proportie de 80% a pierderilor survenite pe durata de viata a unui credit acordat unui IMM. Si se realizeaza un transfer de riscuri ieftin de la banca spre fondurile structurale si BEI. Deci bancile participante nu isi iau niciun risc, ele trebuind doar sa puna banii la dispozitia companiilor, fiind acoperite de acest fond de garantare”, mai spune Tanasescu.

    Garantiile ar putea ajunge la 1 miliard de euro, ceea ce ar atrage credite de pana la 3 miliarde de euro pentru IMM-urile romanesti.

Oficialii Consiliului National al IMM-urilor spun ca garantiile ar putea ajunge la 1 miliard de euro, ceea ce ar atrage credite de pana la 3 miliarde de euro pentru IMM-urile romanesti.  “Mecanismul presupune utilizarea unei parti din fondurile europene alocate fiecarei tari membre pentru a oferi IMM-urilor garantii bancare – prin intermediul Bancii Europene pentru Investitii – in vederea obtinerii mai usor credite de la bancile comerciale din fiecare tara, cu dobanzi reduse. In cazul Romaniei, garantiile ar putea ajunge la 1 miliard de euro, ceea ce ar atrage credite de pana la 3 miliarde de euro pentru IMM-urile romanesti, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor.

Potrivit sefului CNIMM, „Este vorba despre o initiativa luata de sefii de stat si de guvern in Consiliul European, pornind de la faptul ca in foarte multe tari europene IMM-urile au din ce in ce mai greu acces la credite si ca urmare nu pot functiona si nu se pot dezvolta in conditii normal. O parte din banii care sunt alocati pentru sustinerea tarilor urmeaza sa poata fi retinuta la nivelul UE, sa fie data in gestiunea BEI si sa serveasca pentru garantarea in proportie de 80% a creditelor care sa se dea in tara respectiva”, a explicat Nicolescu.
Pentru operationalizarea acestui mecanism, Consiliul IMM-urilor urmeaza sa discute cu cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

Citeste articolul integral pe HotNews.ro

Un raspuns la Cum va functiona mecanismul creditelor de 3 miliarde de euro cu garantii europene pentru IMM-uri, in urmatorii 7 ani

 1. Varga Adrian 28 noiembrie 2013 la 00:16 #

  Sunt administrator la o societate cu profil IMM ,ma intreseaza participarea la un seminar.
  Eu sunt din Roman ,judetul Neamt ,daca aveti seminar in zona mldova asi participa cu plcere.
  Va las numarul de tel. 0721363969 sau 0762627460 astept raspuns la alpanprima@yahoo.it.
  Va multumesc,
  Varga Adrian

Lasă un răspuns