Cadrul financiar 2014-2020 aprobat in Comisia pentru bugete a Parlamentului European

illus_plenary_statusEuroparlamentarii din Comisia pentru bugete au votat joi, 14 noiembrie, Cadrul financiar multianual 2014-2020 – bugetul de 908 miliarde de euro al UE, dupa ce gruparile politice din Parlamentul European au concluzionat ca au fost intrunite suficiente conditii din cele solicitate. Votul final in plen va avea loc saptamana viitoare, 19-20 noiembrie.

Sursa foto: europarl.europa.eu

Votul de joi asupra bugetului pe urmatorii sapte ani a urmat acordului la care Parlamentul si Consiliul au ajuns in nopatea de luni, 11 noiembrie, legat de acoperirea platilor restante aferente anului 2013 si o serie de cheltuieli suplimentate pentru anul 2014.

Europarlamentarii s-au asigurat, astfel, ca UE va compensa victimele inundatiilor si secetei din 2013 si ca prioritatile Parlamentului pentru 2014 spre exemplu ocuparea, cercetarea si inovarea, managementul frontierelor externe si ajutorul umanitar sunt finantate.

Bugetul pe 2014 va avea cheltuieli in valoare de 135,5 miliarde euro si angajamente de plata in valoare de 142,6 miliarde.

Conditiile solicitate de europarlamentari, pentru votul final pe cadrul financiar 2014-2020, care nu au fost intrunite pana acum prin deciziile Consiliului, se refereau, spre exemplu, la
– o rectificare bugetara pentru 2013, pentru acoperirea platilor restante
– constituirea unui grup de lucru care sa analizeze posibilitatile de modernizare a categoriei de „venituri proprii” ale UE.

Conferinta Presedintilor gruparilor politicie din PE a decis miercuri, 13 noiembrie, ca au fost facute suficiente progrese pentru a vota in plen bugetul 2014-2020, saptamana viitoare.

Prioritatile cheie ale Parlamentului European, incluse in acordul din luna iunie asupra Cadrului Financiar Multianual, includ :
– o mare flexibilitate de a transfera fondurile neplatite (aranjamente de plata) de la un an la altul precum si angajamentele de plata, atat intre ani cat si intre categorii de cheltuieli
– includerea unei „clauze de revizuire” in Cadrul financiar Multianual care da posibilitatea Parlamentului si Comisiei sa aiba un cuvand de spus asupra unui buget care, altfel, ar fi complet blocat pana la finalul perioadei.

Dezbaterea si votul asupra cadrului multianual vor avea loc marti, 19 noiembrie, in sesiunea plenara de la Strasbourg. Tot atunci, se vor discuta punctual regulamentele fondurile structurale – regulamentul comun si regulamente pe fiecare fond, in parte.

Vezi –Agenda sesiune plenara Strasbourg

Citeste explicatii detaliate despre Cadrul Financiar Multianual in Biblioteca Parlamentului European (eng.)

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns