Bugetul UE 2014-2020, principalele noutati/ VIDEO: Declaratii din sedinta plenara a Parlamentului European

Votul buget 2014-2020 in PEUPDATE Detalii despre alocarile financiare 2014-2020 – comunicatul Comisiei Europene/ Dupa luni de negocieri complexe, Parlamentul a aprobat marti bugetul pe termen lung al UE, pentru 2014 – 2020. Toate conditiile exprimate in rezolutia din iulie – adoptata ca urmare a unui acord politic la cel mai inalt nivel intre Parlament, Presedintia irlandeza si Comisia – au fost indeplinite. Bugetul total pentru urmatorii sapte ani este de 960 de miliarde pentru angajamente si 908 miliarde pentru plati (la preturile din 2011) – potrivit unui comunicat al Parlamentului European. 

Foto:© European Union 2013 EP

VIDEO: Principalele declaratii ale raportorilor, din plenul Parlamentului European:  Jean-Luc DEHAENE (EPP, BE), Ivailo KALFIN (S&D, BG) si Rafal Kazimierz TRZASKOWSKI (EPP, PL).

Lnkul catre materialul video, pe site-ul PE, aici.
Principalele noutati din Cadrul Financiar Multianual pe urmatorii 7 ani:

Remedierea intarzierilor de plata/ Parlamentul a dorit in primul rand ca intarzierile recurente ale platilor sa fie remediate. In ultimii ani, acestea au pus Comisia in imposibilitatea de a isi indeplini obligatiile legale si financiare. Remedierea presupune ca anul 2014 sa nu mai inceapa in rosu. Statele membre au aprobat adaugarea sumei de 3,9 milioane de euro la bugetul pentru 2013.

Bazele legale pentru toate programele UE au fost aprobate/ In al doilea rand, Parlamentul a insistat ca toate bazele legale pentru diferite programe UE sa fie finalizate pe baza codeciziei intre Consiliu si Parlament. Acest lucru a fost indeplinit si ca urmare, multe programe sunt votate in aceasta sesiune plenara.

Grup la nivel inalt pentru resursele proprii/ In al treilea rand, Parlamentul a insistat pentru crearea unui grup de lucru la nivel inalt privind „resursele proprii” care sa lucreze la reformarea aranjamentelor actuale privind resursele UE, intrucat sistemul actual, cu toate exceptiile, reducerile, sursele diferite de finantare si dependenta de bugetele nationale, a devenit inexplicabil. Statele membre au fost de acord cu organizarea acestui grup de lucru, care va incepe sa lucreze curand.

Utilizarea optima a fiecarui euro/ In acordul din iunie 2013, Parlamentul a asigurat deja prioritatile cheie pentru mandatul sau de negociere. Printre acestea se afla o flexibilitate aproape totala de mutare a fondurilor neutilizate (creditele de plata) de la un an la altul si de la o categorie de cheltuieli la alta. Aceasta flexibilitate este necesara pentru a asigura ca fiecare euro din bugetul UE este utilizat acolo unde este necesar, mai ales in situatia actuala in care bugetele anuale vor scadea.

Revizuirea la mijlocul perioadei bugetare/ O alta realizare cheie a Parlamentului a fost insertia unei „clauze de revizuire” care va cere Comisiei Europene sa prezinte o revizuire a modului de functionare a bugetului UE pe termen lung (MFF) in 2016, tinand seama de situatia economica de la acel moment. A fost subliniata in mod special alinierea duratei viitoare a MFF – in prezent fiind de sapte ani – la ciclurile politice de cinci ani din institutiile UE. Revizuirea va fi insotita de o propunere legislativa de revizuire.

Ce urmeaza: Consiliul de Ministri va supune la vot MFF ca punct A in cadrul Consiliului din 2 decembrie privind competitivitatea.

Rezultatul votului

Regulamentul MFF a fost adoptat cu 537 de voturi pentru, 126 impotriva si 19 abtineri. Acordul interinsituttional care insoteste acest regulament a fost adoptat cu 557 de voturi pentru, 118 impotriva si 11 abtineri.

sursa: Parlamentul European

Comisia Europeana a transmis, la randul sau, un comunicat legat de adoptarea bugetului 2014-2020. „[…] putem să asigurăm previzibilitatea finanțării pentru aproximativ 20 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii europene, pentru milioanele de persoane cele mai sărace din lume, pentru aproximativ 100 000 de orașe și regiuni, precum și pentru mii de laboratoare și universități.”, a declarat Comisarul European pentru buget și programare financiară, Janusz Lewandowski.

Citeste comunicatul de presa integral aici

UPDATE – PE a aprobat, in plen, bugetul pe 2014 si platile restante aferente anului 2013. Comunicatul de presa, in limba engleza, aici

Infografic realizat de Comisia Europeana: infografic Politica de Coeziune

 

 

, , , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns