Varianta de lucru a documentului oficial fonduri UE 2014-2020: Sistemul electronic care sa functioneze intre autoritati si beneficiari (cerinta UE), dezvoltat si neutilizat / Un contract de peste 1 milion euro

O varianta de lucru recenta a Acordului de Parteneriat, obtinuta de HotNews.ro, dezvolta problemele in indeplinirea cerintei UE legata de schimbul electronic de informatii intre autoritati si beneficiari si arata ca sistemul electronic care ar permite acest lucru (MySMIS) este finalizat dar neutilizat. Potrivit SEAP, contractul pentru dezvoltarea MySMIS a fost atribuit pentru suma de 5,360,076 lei companiei INTRAROM. Pentru noua arhitectura institutionala, insa, a fondurilor post-2014, va fi nevoie de un nou contract.

„In termeni de indeplinire a cerintelor minime mentionate in noile Regulamente ale Comisiei Europene, singura zona de ingrijorare ramane cerinta specifica e-Cohesion pentru „implementarea completa a schimbului de date intre beneficiari si autoritati. In prezent, cu sistemele electronice existente, aceasta zona este practic neacoperita. Exceptiile sunt putine si extrem de limitate”, se arata in noua varianta (cu data de 28 septembrie) a documentului de lucru de baza privind viitoarele fonduri europene 2014-2020, Acordul de Parteneriat; document obtinut de HotNews.ro.

„Sistemul MySMIS care a fost dezvoltat recent si tocmai a trecut de faza de testare va rezolva multe aspecte ale acestei probleme. Pentru cele 6 programe operationale pentru care a fost conceput, va indeplini complet cerintele e-Cohesion” – se mai arata in documentul citat.

Noul document contine o descriere mult detaliata, fata de varianta existenta in prezent pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, a necesitatilor actuale socio-economice precum si o structura modificata a prioritatilor de finantare. In acelasi timp, prezinta o varianta modificata de arhitectura institutionala pentru gestionarea fondurilor – descrisa pe larg de HotNews.ro aici.

In partea 4 a documentului in varianta de lucru se analizeaza „demersurile facute pentru implementarea Acordului de Parteneriat”, conform prevederilor Comisiei Europene din noul Regulament pentru fondurile structurale si de coeziune.

La acest capitol se explica, practic, ca solicitarea EU privind schimbul de informatii electronic intre autoritati si bgeneficiari nu este indeplinita, cu sistemele electronice existente, insa va fi indeplinita odata cu lansarea oficiala a sistemului MySMIS – adaptat la nou sistem de gestionare a fondurilor UE 2014-2020. Acesta va reprezenta dezvoltarea si adaptarea, pentru a fi utilizabil de catre beneficiari, a actualului Sistem Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS-CSNR), folosit numai intre autoritatile din sistem.

„MySMIS este un sistem electronic online care va permite schimb electronic de date intre beneficiari sau potentiali beneficiari si autoritati. Este conceput pentru 6 programe operationale, este dezvoltat si testat, dar inca neutilizat. Este integrat cu SMIS si acopera intregul ciclu de viata al unui proiect”.

De asemenea, in document se mai arata ca va fi nevoie de un nou contract de dezvoltare software pentru adaptarea SMIS si MySMIS la noul cadru institutional si procedural. Acestea vor avea ca rezultat sistemele SMIS 2014+  si MySMIS 2014+ .

Contractul anterior pentru dezvoltarea MySMIS (sistem care nu se utilizeaza) a fost atribuit in  2011 companiei INTRAROM, pentru suma de 5,360,076 lei. Anuntul de participare la licitatie are numarul 112560/09.12.2010 iar la data de 28.01.2011 Softwin a depus o contestatie. Contractul a fost atribuit, in final, in luna august.

Urmatorii pasi, potrivit documentului citat:

„Summary of actions planned
 Elaboration of the system concept based on the new institutional and procedural framework
and contracting the software application development services for SMIS 2014+ / MySMIS 2014+
(January-December 2014)
 Developing of the electronic management system (January-December 2014)
 Testing phase and enter into production of the SMIS2014+ (September-December 2014)
 Training for SMIS 2014+ / MySMIS 2014+ users (September-December 2014)
 Launching use SMIS 2014+ / MySMIS 2014+ (December 2014).”

In noul Regulament CE pentru fondurile structurale si de coeziune se solicita (la Art. 14, despre ce trebuie sa contina Acordul de Parteneriat, punctul e) – masuri pentru asigurarea aplicarii eficiente a fondurilor , alin. iii) – „o evaluarea sistemelor existente pentru schimbul electronic de date si a actiunilor planificate pentru a se asigura ca toate schimburile de informatii intre beneficiari si autoritatile responsabile pentru gestiunea si controlul programelor pot fi desfasurate exclusiv prin schimb electronic de date”.

Vezi noul Regulament CE aici.

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns