Prima varianta oficiala a Acordului de Parteneriat, publicata / Cadastrul, finantat prin POR; lipsesc sumele alocate fiecarui program

Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe site-ul sau prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, in limbile romana si engleza. Documentul contine o noua schema de organizare a prioritatilor de finantare in functie de cinci “provocari  in materie de dezvoltare” (development challenges). Nimic despre sumele alocate, macar orientativ, programelor operationale  – capitol cu mentiunea “in curs de elaborare”.

De precizat ca intr-o versiune de lucru publicata in luna iunie (varianta “zero”) exista un table cu sumele orientative pe programme operationale, si anume: Marea Infrastructura: circa 7 mld euro, Dezvoltarea Capacitatii Administrative – circa 1 miliard euro, Competitivitate – circa 3 mld euro, Dezvoltarea Resurselor Umane – 2,1 mld euro; Dezvoltare Rurala: 6,6 mld euro.

Finantarea cadastrului care, intr-un document obtinut de HotNews.ro cu trei zile in urma, era prevazuta pe Programul Operational Asistenta Tehnica, va fi realizata prin POR.

Cele cinci “provocari  in materie de dezvoltare” (development challenges), pe care au fost structurate prioritatile de finantare, sunt: competitivitatea, oamenii si societatea, infrastructura, resursele, guvernanta iar acestea sunt corelate cu Obiectivele Tematice (11 la numar) stabilite de Comisia Europeana si cu structura nationala a Programelor Operationale.

Potrivit comunicatului MFE, documentul este supus consultarii publice si va fi discutat saptamana viitoare in cadrul Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP).

După consultarea partenerilor de dialog în cadrul reuniunii CIAP, Ministerul Fondurilor Europene urmează să transmită serviciilor Comisiei Europene, informal, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Documentul va fi transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate încă regulamentele care vor stabili modul în care vor fi implementate fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare.

In anexa III a documentului (numai in limba engleza) sunt centralizate listele complete ale partenerilor de dialog pe elaborarea documentelor 2014-2020.  In total, sunt 303 organzatii publice si private (vezi lista completa aici: Anexa III lista parteneri.)

Comunicatul MFE mai precizeaza: Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 a fost elaborată în urma unui amplu proces de consultare a partenerilor de dialog. Sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene au fost organizate patru reuniuni ale CIAP și 21 focus-grupuri la nivel local sau regional. În acelaşi timp, la nivelul ministerelor de linie coordonatoare ale comitetelor consultative subsecvente CIAP au fost organizate grupuri de lucru dedicate aspectelor sectoriale.

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns