LIVE TEXT Lansarea oficială a granturilor SEE & norvegiene 2009-2014

Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei la București si Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene au lansat oficial liniile de finantare SEE si norvegiene in domeniile energiei, culturii, social si sanatate. Teodorovici, catre ministerele de linie: „vreau sa stabiliti un termen clar pentru lansarea programelor. Va rog sa fiti intr-adevar preocupati de aceste proiecte”.

UPDATE Informatiile detaliate existante in acest moment pe fiecare program, asa cum au fost prezentate la conferinta de lansare poate fi descarcata aici – la finalul comunicatului de presa publicat pe site-ul oficial al Granturilor SEE si norvegiene.

Declaratii Eugen Teodorovici:

 • Romania beneficiaza de fonduri SEE si norvegiene in valoare de peste 300 milioane euro
 • 15 din programe sunt in implementare, 22 programe in total.
 • Am convenit recent realocarea unei sume de 55 milioane de euro, catre un program in domeniul sanatatii; un program privind combaterea saraciei; catre fondul ONG, catre linii de finantare in domeniul social.
 • Maine vor fi lansate apelurile pentru proiecte finantabile in domeniul FONDULUI BILATERAL NATIONAL.
 • Contam si pe sprijinul celorlalte autoritati implicate.
 • Oferim astazi o trecere in revista a obiectivelor asumate si care trebuie indeplinite la finalul perioadei de implementare.

Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei la București

 •  granturile SEE si norvegiene au si obiectivul de a consolida relatiile intre entitati dintre statele donatare si cele receptoare
 • lansarea de azi marcheaza un nou pas in implementarea acestor granturi
 • vor fi lansari individuale ale unor programe; celelalte vor fi lansate in aceasta toamna
 • Romania este cel mai mare beneficiar al fondurilor
 • statele europene inclusiv Norvegia au datoria sa se ocupe de problema incluziunii sociale, inclusiv minoritatea roma.
 • 10% din alocarea totala a finantarilor este directionata catre incluziune sociala, in mod specific minoritatea roma.
 • trebuie mentionat suportul acordat societati civile.

 

CARMEN TINTA – Ministerul Mediului:Programul “Adaptarea la schimbări climatice”

– este un singur proiect predefinit in valoare de 5,3 milioane euro, cu rata de 100% finantare; care vizeaza diferite activitati in domeniul schimbarilor climatice – campanii de constientizare, proiect pilot legat de transport si trafic, proiect pilot in domeniul vulnerbail – energie ; 6 ghiduri cu tema adaptarea la schimbari climetice

Programul  “Servicii de biodiversitate și ecosistem”: Buget total 17,6 milioane euro , proiect predefinit: promovarea valorilor naturale in sprijinul procesului de luare a deciziilor din Romania

– estimam ca vor fi 5 proiecte – studii si training in domeniul ariilor protejate ; 2 proiecte – in domeniul managementului coridoarelor ecologice, 3 proiecte – linie de finantare ddicata exclusiv ONG-urilor.

Programul “Reducerea substanțelor periculoase”: proiect preedefinit „Catre un mediu acvatic adecvat”, preconizat a fi semnat la inceputul lui 2014. Sunt eligibile autoritatile publice, apelurile vor fi lansate in prima parte a anului 2014; cu 7 proiecte pe componenta dedicata factorilor de decizie si alte 2 proiecte pe a doua subcomponenta.

Administratia Fondului pentru Mediu, programul RONDINE

– beneficiari eligibili – operatori economici de stat si privati; unitati admin-teritoriale, operatorii economici privati sau de stat

– vom aduce parteneri din

– lansarea apelurilor, estimata in decembrie 2013

 Prezentarea FONDULUI BILATERAL LA NIVEL NATIONAL- gestionat de Ministerul Fondurilor Europene :

– principalul istrument pe care il are la dispozitie Ministerul Fondurilor Europene pentru a stabili parteneriate intre statele donatoare si Romania.

– APELURILE DE PROIECTE SE VOR LANSA MAINE.

– De fapt va fi vorba de initiative, actiuni in domeniul deplasarilor, vizitelor de studiu intre entitati din Romania si statele donatoare.

– Exista proiecte predefinite, exemplu – unele care s-au desfasurat deja, cum ar fi o conferinta de la Oslo de anul trecut in colaborare cu un partener local norvegian si o alta conferinta in toamna acestui an legata de reforma constitutionala in Romania la care a participat si Comisia de la Venetia. Aceste tipuri de actiuni sunt predefinite.

– Mai sunt actiuni finantabile in cadrul apelurilor. Sunt anumite teme prioritare si call-urile se vor axa pe aceste teme prioritare.

– CEREREA DE FINANTARE NU DEPASESTE 3 PAGINI, mecanismul de finantare este iarasi flexibil. Fondul nu are cofinantare nationala, este finantat exclusiv din granturile SEE si norvegiene, rata de grant este 100%.

– entitatile privte sunt incurajate sa aplice in cadrul unor asociatii profesionale/patronale;

– in general programul vizeaza construirea unor punti in principiu intre autoritatile publice din Romania si cele din statele donatare.

Alte prigrame gestionate de Ministerul Fondurilor Europene:

“Întărirea capacității și cooperarea instituțională între instituțiile publice, autoritățile locale și regionale norvegiene și cele din statul beneficiar”- nu va avea apeluri de proiecte, gestioneaza 2 proiecte predefinite. Are un buget de este 7 milioane euro. Vor fi alocate si fonduri suplimentare, deci se va adauga inca un proiect predefinit.

– 1 proiect in domeniul sigurantei nucleare

– Cresterea integritatii in ANAF prin cooperare institutionala si intarirea capacitatii, cu partener – institutia omoloaga din Norvegia.; buget 2,3 milioane euro.

PROGRAMUL EFICIENTA ENERGETICA- gestionat de Ministerul Ecoomiei – 9,4 milioane euro + 1,4 mil cofinantare de la bugetul de stat. Pt fondul bilateral apelurile de proiecte – in luna decembrie; pentru apelul de proiecte individuale – in luna februarie. Eligibile: IMM-urile din industrie – realizarea unei economii ridicate de energie prin utilizarea eficienta a energiei.

Programul FONDUL ONG (FDSC):

– a inceput in februarie, suntem in evaluarea proiectelor, in noiembrie vom anunta castigatorii pe 2 componente. Pe schema de granturi sunt 25,5 milioane euro, am ales 5 componente pe care sa alocam fondurile.

– in luna aprilie 2014 va fi lansat al doilea call de proiecte

Programul „Copii si tineri aflati in situatii de rsc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor  naționale și pentru promovarea incluziunii sociale” – gestionat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala;  buget total: 26 milioane euro; rata de finantare: 85%

– vor fi 4 apeluri de proiecte . 1) schema de granturi mici – vizeaza comunitatile de romi; rata de fin 100%. Eligibile – autoritatile locale – localitatu pana in 15.000 locuitori. Lansare: luna decembrie cel mai tarziu. estimam 40 proiecte.

2) sinergii pt viitor – 12 mil euro; astimam 35 proiecte finantate. eligibile: entitati publice (finantare 100%); ONg-uri – 90%. Lansarea in luna decembrie.

3) proiecte medii ca valoare – o suma 4,4 mil; nr estimat de proiecte: 25. Ca entitati eligibile: publice si ONG- cresterea incluziunii sociale; cresterea coeziunii economice, reducerea inegalitatilor la nivel local si national

+ un proiect predefinit: Imbunatatirea masurilor antidiscriminare la nivel national prin participarea larga a profesionistilor si a societatii civile.

Ministerul Muncii: programul “Promovarea egalității de gen și a echilibrului între viața profesională și cea privată”/ –

– un singur apel de proiecte ; eligibili doar APL; parteneri – ONG. grant finantare 100%. Cel mai tarziu – luni vor fi postate informatii detaliate pe site-ul Ministerului Muncii.

Ministerul Culturii: “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”

– Promovarea educatiei in arta si cultura; spectacole

– documentare cu privire la istoria culturala – istoria cult a miniritatilor, evenimente & productii pt minoritati

– relatii bilaterale – dezv parteneriatelor.

Conferinta de lansare va fi pe 4 noiembrie. Urmeaza lansarea apelului pt proiecte mari in noiembrie si pt proiecte mici in decembrie.

Al doilea apel – in aprilie anul viitor.

Ministerul Educatiei Nationale: “Cercetare în sectoarele prioritare”/

Lansarea apelurilor de proiecte: 15 noiembrie (o data provizorie; depinde de aprobarea de la Bruxelles a textului apelului care a fost trimis ieri). Proiectele se deruleaza pe o perioada  de 3 ani.Se vor derula in parteneriat cu statele donatoare. Eligibile : organizatiile de cercetare si IMM-urile.

Prezentarea programului “Burse”- 4,44 milioane euro

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul

www.see-burse.ro

Granturile SEE & norvegiene fac parte din fondurile alocate României prin intermediul a două mecanisme: Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (EEA Grants) cu o alocare de aproximativ 191 milioane de euro şi Mecanismul Financiar Norvegian (Norway Grants) cu o alocare de peste 115 milioane de euro. Granturile sunt distribuite prin 22 de programe prin care vor fi dezvoltate proiecte în următoarele sectoare prioritare: managementul şi protecţia mediului, schimbări climatice şi energie regenerabilă, societatea civilă, dezvoltare umană şi socială, protejarea patrimoniului cultural, inovare în industria verde, cercetare şi burse, dezvoltare umană şi socială, justiţie şi afaceri interne, Promovarea muncii decente şi a dialogului tripartit.

In cadrul evenimentului vor fi prezentate programele ce urmeaza sa se desfasoare in perioada 2009-2014:

Mecanismul Financiar SEE – prezentările programelor

Prezentarea programelor: “Servicii de biodiversitate și ecosistem”, “Reducerea substanțelor periculoase”, “Adaptarea la schimbări climatice”

Prezentarea programului “Energie regenerabilă” Prezentarea programului “Monitorizarea mediului și controlul și planificarea integrate” Prezentarea programului “Eficiență energetică”

Prezentarea programului “Fonduri pentru organizații neguvernamentale” Prezentarea programului “Copii și tineri aflați în situații de risc și initiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”

Prezentarea programului “Promovarea egalității de gen și a echilibrului între viața profesională și cea privată”

-Prezentarea programele: “Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”

Prezentarea programului “Cercetare în sectoarele prioritare” Prezentarea programului “Burse”

Mecanismul Financiar Norvegian – prezentarea programelor

Prezentarea programelor: “Inovare în industria verde”, “Fondul Global pentru Muncă Decentă și Dialog Tripartit”

Prezentarea programului “Întărirea capacității și cooperarea instituțională între instituțiile publice, autoritățile locale și regionale norvegiene și cele din statul beneficiar”

Prezentarea programului “Înițiative în sănătatea publică”

Prezentarea programelor: “Violența domestică și violența bazată pe deosebirea de sex”, “Cooperarea și întărirea capacității judiciare și Servicii corecționale, inclusive sancțiuni non-private de libertate”

Prezentarea programului “Cooperare în spatiul Schengen și combaterea crimei organizate și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a traficului și a grupurilor infracționale itinerante”

,

Un raspuns la LIVE TEXT Lansarea oficială a granturilor SEE & norvegiene 2009-2014

 1. Oana 29 octombrie 2013 la 11:35 #

  Buna ziua, as avea si eu o intrebare legata de programul pentru Eficienta Energetica.

  Apelul pentru propuneri va fi lansat in februarie, se mentioneaza in text. Dar care este data limita de submitere a unei propuneri si care este procedura pentru asta? De asemenea m-ar interesa conditiile detaliate de aplicare pentru aceste fonduri? Exista un site unde se pot afla mai multe detalii despre acest lucru?

  Va multumesc

Lasă un răspuns