Guvernul a trimis la Bruxelles varianta oficiala a Acordului de Parteneriat 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene a transmis vineri, 11 octombrie a.c., serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Documentul a fost transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate încă regulamentele care vor stabili modul în care vor fi implementate fondurile europene în viitoarea perioadă de programar, transmite MFE printr-un comunicat de presa.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost publicată pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene la data de 1 octombrie a.c. Documentul a fost discutat în cadrul celei de a cincea reuniuni a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat, organizată în data de 7 octombrie a.c. Suplimentar, acesta a fost realizat pe baza contribuţiilor ministerelor de linie şi a partenerilor de dialog implicaţi în procesul de programare. În data de 8 octombrie a.c., prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost prezentată membrilor Camerei Deputaţilor de premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În documentul transmis serviciilor Comisiei Europene şi republicat pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene au fost incluse propuneri primite în ultimele zile de la partenerii de dialog social.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliază cadrul instituțional – Autoritățile de Management şi Organismele Intermediare, respectiv prezintă principiile implementării efective a fondurilor în conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene. În acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020, se va realiza într-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atribuții de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

· Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operaționale: Infrastructura mare (transport, mediu și energie); Competitivitate (cercetare – dezvoltare, Agenda Digitală); Capital Uman și Asistență Tehnică;

· Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regională, a programelor dedicate cooperării teritoriale europene și a programului Capacitate Administrativă;

· Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltării rurale și pescuitului și acvaculturii.

Potrivit unei analize realizata de HotNews.ro, Ministerul Dezvoltarii Regionale condus de Liviu Dragnea (PSD), ramane cu o importanta influenta peste fondurile europene care vor fi gestionate de Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin (PC), la fel ca si in schema institutionala agreata in Guvern in luna aprilie si criticata de liderul conservator.

Potrivit proiectului de Acord de parteneriat 2014-2020, verisiunea in limba engleza, publicat vineri pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, in fluxul banilor europeni pentru dezvoltare rurala, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) se va interpune intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si beneficiarii care vor derula proiectele europene, adica primarii sau consilii judetene, de obicei. Potrivit schemei din proiectul de Acord de parteneriat postat vineri, 11 octombrie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Dezvoltare Rurala – din subordinea ministrului agriculturii, Daniel Constantin, se va ocupa in principal de gestiunea relatiei cu Comisia Europeana, pentru absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala. De asemenea, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), tot din subordinea Ministerului Agriculturii, se va ocupa de plati.

Citeste analiza integrala pe HotNews.ro

, , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns