Eugen Teodorovici: Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a depasit nivelul de 25%

„Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a depasit nivelul de 25%, suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei in actuala perioada de programare ajungand la peste 4,9 miliarde de euro. In acest an Romania a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro, fapt care a fost posibil datorita masurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor si deblocarii tuturor programelor operationale”, a transmis Ministrul Fondurilor Europene printr-un comunicat de presa. 

„In perioada imediat urmatoare trebuie accelerat ritmul in care solicitam noi rambursari de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar daca beneficiarii implementeaza cat mai repede proiectele, iar institutiile statului din sistem proceseaza in cel mai scut timp documentele necesare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In comunicatul citat se mai arata ca in perioada 1 ianuarie – 28 octombrie a.c., prin Programul Operational Regional au fost solicitate spre rambursare Comisiei Europene fonduri in valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare suma solicitata prin intermediul unui program.

Pe locurile urmatoare din punct de vedere al valorii fondurilor solicitate spre rambursare in acest an se claseaza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in cadrul caruia s-a cerut returnarea a peste 484 milioane de euro, respectiv Programul Operational Sectorial Mediul pentru care au fost transmise documente pentru rambursarea a peste 456 milioane de euro. In acelasi timp, declaratiile de cheltuieli transmise in acest an pentru Programul Operational Sectorial Transport insumau circa 373 milioane de euro la data de 28 octombrie a.c.

,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns