Johannes Hahn, Comisarul european pentru politica regionala, transmite ca opinia publică ar trebui să dea dovadă de mai multă răbdare în privinţa realizării Acordului de Parteneriat

„România nu se descurcă mai bine sau mai rău decât alte state UE în întocmirea Acordului de Parteneriat pentru următoarea perioadă de programare, iar opinia publică ar trebui să dea dovadă de mai multă răbdare în privinţa realizării acestui document care reprezintă o premieră pentru toate ţările”, a declarat joi comisarul european Johannes Hahn, după o întrevedere avută la Bruxelles cu ministrul fondurilor europene din România, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Comisarul european pentru politică regională a precizat că serviciile CE sunt într-un permanent dialog cu autorităţile române, executivul comunitar aşteptând primul draft de Acord de Parteneriat până la ‘sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie’.

„Înţeleg că autorităţile române lucrează din greu la pregătirea viitoarelor programe operaţionale, dezvoltând o strategie coerentă şi asigurându-se că fondurile europene sunt alocate în modurile cele mai eficiente în conformitate cu priorităţile naţionale şi sectoriale şi că va exista o tranziţie lină de la actuala la viitoarea perioadă de programare”, a spus Hahn în cadrul unui briefing de presă.

Întrebat dacă România întâmpină mai multe dificultăţi decât alte state membre în întocmirea Acordului de Parteneriat sau dacă se poate vorbi despre o lipsă de strategie în documentele trimise de autorităţile române, Johannes Hahn a precizat că ‘este un exerciţiu pe care îl facem pentru prima dată cu toată lumea’.

„Politicile noastre au evoluat semnificativ, am introdus multe elemente noi, ca de exemplu alinierea la strategia Europa 2020 şi Master Planul şi, în această privinţă, este o provocare, un prim exerciţiu pentru fiecare ţară. România nu se descurcă mai bine sau mai rău decât orice altă ţară şi am încredere că vom primi un prim draft matur până la sfârşitul lui septembrie. Cred că opinia publică din România, ca şi cele din alte ţări, ar trebui să dea dovadă de mai multă răbdare în această chestiune. Avem un interes să dezvoltăm şi mai mult ţări ca România, dar trebuie să facem acest lucru în conformitate cu o strategie clară privind modul de folosire a banilor şi garantând că nu ne vom confrunta cu problemele pe care le-am văzut în actuala perioadă de programare”, a afirmat înaltul oficial european.

La rândul său, Eugen Teodorovici a subliniat că draftul de Acord de Parteneriat „este un document care necesită şi va necesita o lungă dezbatere cu toţi factorii implicaţi, iar noi în România discutăm foarte mult cu toţi partenerii de dialog astfel încât să avem un document care să răspundă în primul rând observaţiilor CE primite în luna iulie a acestui an pe prima versiune a acestui document”.

În privinţa documentului care va fi trimis CE la finalul lui septembrie, Teodorovici şi-a exprimat speranţa că va fi „o versiune care să fie cât mai aproape de forma finală, pentru ca până la sfârşitul anului să putem semna, împreună cu partea comunitară, acest document de programare”.

„Acest nou document va arăta foarte clar şi modul în care mecanismul de implementare va fi gândit în România, va fi unul mai simplu, mai eficient, cu mai puţine structuri implicate în tot ceea ce înseamnă managementul fondurilor europene, sperăm noi un mecanism care să aducă României un nivel de absorbţie încă din primii ani de implementare mult mai ridicat decât în actualul cadrul financiar”, a mai afirmat Teodorovici.

sursa: www.fonduri-ue.ro

, ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns