Strategia de competitivitate a României 2014-2020 (4): Consultari cu industria electronica si electrotehnica

Crearea unei bănci cu capital românesc pentru industria autohtonă, care să finanţeze activităţile performante de cercetare aplicată, inovare şi producţie, precum şi scutirea de impozitul pe profitul reinvestit în cazul investiţiilor în tehnologie şi utilaje pentru producţie, sunt doar câteva dintre solicitările  reprezentanţilor Industriei electronice şi electrotehnice la consultările din acest an de la sediul Ministerul Economiei, în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României), potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Economiei.

Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.

În acelaşi timp, elaborarea unor strategii regionale şi naţionale referitoare la inovare şi înfiinţarea, în cadrul Ministerului Economiei, a unei entităţi specializate pentru elaborarea, promovarea şi monitorizarea de programe CDI (cercetare-dezvoltare-inovare), dedicate dezvoltării industriei, sunt văzute ca priorităţi de industriaşii din electronică şi electrotehnică.

Aceştia propun, totodată, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene şi derularea unei campanii de informare în privinţa necesităţii cumpărării produselor româneşti.

Asigurarea finanţării activităţilor de cercetare-dezvoltare şi de inovare prin fonduri de la bugetul de stat în cuantum de 2% din PIB până în anul 2016 şi alocarea pe bază de programe naţionale cu derulare continuă reprezintă o altă solicitare făcută la întâlnirea de la Ministerul Economiei.

De asemenea, s-a propus impozitarea graduală a IMM-urilor nou înfiinţate pe o perioadă de trei ani: 0% în primul an, 50% în al doilea an şi 100% începând din cel de al treilea an, precum şi scutirea la plată a impozitului pentru dividende, pe o perioadă de 3-5 ani, în cazul societăţilor comerciale ce reinvestesc profitul în tehnologii, echipamente şi cercetare – inovare.

Sinteza consultărilor cu reprezentanţii industriei electronice si electrotehnice poate fi citita aici.

Informatii de background:
În perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entităţi. Acestea, împreună cu specialişti din Ministerul Economiei coordonaţi de ministrul Varujan Vosganian şi secretarul de stat Adrian Ciocănea, au conturat o viziune coerentă privind perspectivele de dezvoltare şi instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare româneşti.

,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns