Strategia de competitivitate a României 2014-2020 (3): Consultari cu industria constructoare de masini

Construirea unui brand economic de ţară, care să consolideze imaginea României în lume, precum şi scutirea de la plata impozitului a profitului reinvestit în vederea creşterii competitivităţii, reprezintă două dintre numeroasele propuneri făcute de reprezentanţii Industriei constructoare de maşini, utilaje şi echipamente la consultările din acest an de la sediul Ministerul Economiei, în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României),  potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Economiei.

Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.

O altă propunere extrem de interesantă este înfiinţarea unei companii publice (după modelul agenţiei de inovare braziliene FINEP), care să coordoneze, printre altele, firmele de consultanţă şi proiectare industrială din ţară. Potrivit propunerii, toate proiectele de investiţii în bunuri de capital, pentru retehnologizare şi modernizare în industrie, energie, infrastructură, agricultură, etc. să fie realizate de către firme naţionale cu consultanţi şi proiectanţi autohtoni. Totodată, această companie publică ar putea finanţa studii şi cercetări referitoare la fezabilitatea investiţiilor în anumite domenii de interes naţional strategic, dezvoltarea unor sectoare industriale emergente de înaltă tehnologie, etc.

Reprezentanţii Industriei constructoare de maşini, utilaje şi echipamente solicită, de asemenea, înfiinţarea în cadrul Ministerului Economiei a unei structuri care să elaboreze împreună cu agenţii economici o strategie naţională de dezvoltare a industriei pe termen mediu si lung, pe ramuri de activitate, strategie care sa includă sectoarele extractiv, energetic, metalurgic, chimie şi petrochimie, industria de maşini şi utilaje complexe, industria auto şi echipamente pentru transport, industria navală.

Acordarea de subvenţii fermierilor în vederea achiziţionării de utilaje şi echipamente de specialitate, dar şi finanţarea sectorului rural de către sistemul bancar, prin implicarea şi garanţia statului, sunt alte sugestii făcute de reprezentanţii industriei constructoare de maşini .

Sinteza consultărilor cu reprezentanţii industriei constructoare de masini poate fi citita aici.

Informatii de background:
În perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entităţi. Acestea, împreună cu specialişti din Ministerul Economiei coordonaţi de ministrul Varujan Vosganian şi secretarul de stat Adrian Ciocănea, au conturat o viziune coerentă privind perspectivele de dezvoltare şi instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare româneşti.

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns