Strategia de competitivitate a României 2014-2020 (2): consultari cu industria lemnului

Scăderea TVA la 20%, înfiinţarea unei burse a deşeurilor de hârtie şi carton, precum şi introducerea programului „Rabla” pentru tractoarele forestiere cu o vechime de circa 20 ani, sunt câteva din doleanţele reprezentanţilor Industriei lemnului, mobilei şi hârtiei, făcute publice la consultările de la Ministerul Economiei, în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României),  potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Economiei.

 Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.

Potrivit industriaşilor, este considerată prioritară dezbaterea în Parlament a modificărilor aduse Legii 46/2008 privind Codul Silvic, în forma propusă de Comisia de agricultură şi silvicultură, după o negociere cu toate instituţiile şi ONG-urile din domeniu silvic. Este necesară, în opinia acestora, şi modificarea şi completarea legislaţiei subsecvente Codului Silvic, respectiv a ansamblului de regulamente, norme şi instrucţiuni care reglementează regimul silvic.

De asemenea, reprezentanţii Industriei hârtiei solicită modificarea legislaţiei existente în vederea limitării exportului de maculatură, precum şi trecerea maculaturii în categoria materiilor prime de bază.

Reprezentanţii industriilor lemnului şi mobilei sunt preocupaţi de exporturile de lemn brut. În acelaşi timp, aceştia cer revizuirea reglementării prin care Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în calitatea sa de administrator al proprietăţii publice a statului, este obligată să verse la bugetul de stat 85% din profitul net, dar şi revizuirea nivelului taxelor locale în industria producerii de mobilă.

Au fost exprimate, de asemenea, suspiciuni de practici anticoncurenţiale privind comerţul cu plăci aglomerate.

Producătorii de mobilă şi-au exprimat interesul pentru îmbunătăţirea designului produselor şi susţinerea din partea Ministerului Economiei pentru a-şi putea creşte prezenţa pe pieţele externe.

Sinteza consultărilor cu reprezentanţii industriei prelucrării lemnului, fabricării hârtiei şi a mobilei poate fi citita aici.

Informatii de background:

În perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entităţi. Acestea, împreună cu specialişti din Ministerul Economiei coordonaţi de ministrul Varujan Vosganian şi secretarul de stat Adrian Ciocănea, au conturat o viziune coerentă privind perspectivele de dezvoltare şi instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare româneşti.

,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns