Comentarii pe draftul Acordului de Parteneriat: Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea

„Initiativa privata in domeniul agriculturii, reflectata prin numarul mare de mici intreprinzatori (majoritatea mici afaceri de familie sau persoane fizice autorizate) din ultimii ani este mai degraba rezultatul conditionarii obtinerii de ajutoare financiare prin masurile de finantare din fonduri europene de autorizarea si inmatricularea lor in Registrul Comertului. Dupa parerea noastra, ar trebui sa reprezinte doar un inceput, nu un scop in sine acesti bani europeni, care, odata accesati, sa duca la o reala dezvoltare a afacerilor respective, cu impact real in economia regiunii respective”,  transmite ca punct de vedere legat de draftul Acordului de Parteneriate documentul publicat de Ministerul Fondurilor Europene la inceputul lunii iunie.

La solicitarea uelive.ro, reprezentantii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea au transmis mai multe comentarii si propuneri pe marginea documentului (in varianta de lucru) care stabileste prioritatile de finantare europeana in perioada 2014-2020.

Mesajul Camerei de Comert Vrancea, integral:

  • Aspect problematic: fiscalitatea excesiva

„Consideram ca au fost corect identificate vulnerabilitatile mediului de afaceri (nealocarea de resurse pentru cercetare si dezvoltare, lipsa finantarii, problemele referitoare la birocratie si coruptie). In opinia noastra, o deosebita influenta asupra mediului antreprenorial o are fiscalitatea excesiva, aici ar fi necesara o interventie majora si urgenta a statului, prin proceduri de reglementare specifice, astfel incat toate eforturile facute pana acum, de incurajare a initiativelor private, sa nu ramana fara rezultatele scontate. Consideram ca e necesara o viziune de ansamblu si pe termen lung, astfel incat sa existe un interes real nu doar a infiinta noi afaceri, ci si in a le mentine pe cele existente (si implicit a mentine locurile de munca existente in mediul privat). In momentul de fata, efortul financiar si timpul alocat infiintarii si autorizarii unei forme independente de activitate se incadreaza in niste limite rezonabile. Dar, odata infiintate, vor rezista pe piata? Si asta nu din cauza concurentei sau necompetitivitatii, ci datorita reglementarilor fiscale in vigoare (care numai incurajatoare nu sunt) si datorita modalitatilor uneori arbitrare de aplicare a lor. Aici vedem noi un factor deosebit de important, cu impact major in mediul antreprenorial. Si aici sistemul cameral, ca reprezentant al mediului de afaceri si ca liant intre acesta si autoritatile publice ar putea juca un rol major.

  • Oportun- accentul pe cercetare

Consideram oportun accentul pus pe cercetare, ca premisa a dezvoltarii mediului de afaceri, pentru ca poti dezvolta doar daca stii foarte bine de la ce realitati pleci si la ce anume te raportezi intr-un demers, de orice natura ar fi acesta.
La fel, consideram bine sesizat decalajul economic actual dintre regiunile de dezvoltare din Romania si ni se pare importanta sprijinirea initiativelor antreprenoriale in zonele slab dezvoltate.

  • Observatii legate de micile afaceri in domeniul agricol

In ceea ce priveste rezultatele cercetarilor efectuate in diferitele sectoare economice, ne permitem o observatie: initiativa privata in domeniul agriculturii, reflectata prin numarul mare de mici intreprinzatori (majoritatea mici afaceri de familie sau persoane fizice autorizate) din ultimii ani este mai degraba rezultatul conditionarii obtinerii de ajutoare financiare prin masurile de finantare din fonduri europene de autorizarea si inmatricularea lor in Registrul Comertului. Dupa parerea noastra, ar trebui sa reprezinte doar un inceput, nu un scop in sine acesti bani europeni, care, odata accesati, sa duca la o reala dezvoltare a afacerilor respective, cu impact real in economia regiunii respective. Si aici iarasi sistemul cameral ar putea interveni, asigurand un sprijin si un punct de informare si de legatura intre beneficiarii acestor masuri si institutiile publice cu atributii in domeniul agricol.

  • Factor primordial: Corelarea cercetarii cu dezvoltarea antreprenoriala

Revenind asupra unui factor deosebit de important, si in opinia noastra, cel putin pana acum, relativ neglijat, in cultura antreprenoriala, si anume cercetarea si corelatia ei cu dezvoltarea antreprenoriala, consideram acest factor primordial in dezvoltarea unui mediu antreprenorial sanatos, competitiv, in care sa fie loc de inovatie si care, pe langa scopul imediat si declarat, profitul, sa duca la dezvoltarea, in ansamblu, a societatii. Referitor la alocarea financiara propusa pentru mediul de afaceri, consideram absolut necesare interventiile de sprijin financiar in acest domeniu, daca se doreste o reala dezvoltare si inovare a acestuia.
Consideram oportuna implicarea Sistemului Cameral, ca reprezentant al mediului de afaceri, in procesul de consultare, in vederea elaborarii acestor documente care vizeaza fondurile UE 2014-2020, pe langa consultarea cu ceilalti actori si beneficiari din acest domeniu.

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Comentarii pe draftul documentelor pentru finantare UE 2014-2020: "Lipseste ca obiectiv clar legatura intre sistemul de educatie- cercetarea- mediul economic” | caleaeuropeana.ro - 7 august 2013

    […] Camere de Comert si Industrie din tara au transmis, la solicitarea uelive.ro, comentarii si sugestii pe marginea documentul de lucru – draft al Acordului de Parteneriat, […]

Lasă un răspuns