ANALIZA uelive.ro Instrumente financiare sub „umbrela” fondurilor UE: Ce a insemnat JEREMIE / Propuneri cu tenta fresh pentru 2014-2020

Utilizarea capitalului de risc pentru investitii în domeniul cercetarii-dezvoltarii, pentru a stimula start-up-urile si spin-off-urile inovative, utilizarea „seed funds” pentru stimularea înfiintarii de noi afaceri prin punerea la dispozitie a resurselor necesare pentru cercetarea de piata si dezvoltarea produselor – sunt numai doua variante prezentate ca „intentii ale Romaniei privind utilizarea Instrumentelor de inginerie financiara” posibile sub „umbrela” fondurilor UE in perioada 2014-2020.

In cadrul financiar 2007-2013 Romania a beneficiat de un singur instrument financiar sub „umbrela” programelor cu fonduri europene: JEREMIE, cu o finantare alocata catre Comisia Europeana de 100 milioane euro, cu rezultate care denota un succes desi partial, pana la acest moment, al acestui gen de schema de finantare.

Pe scurt, JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises” sau „Resurse europene comune pentru microîntreprinderi si întreprinderi mici si mijlocii”) este un instrument adresat IMM-urilor, finantat prin Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Avantajul este ca fondul alocat este unul de tip revolving, adica primind rambursari de fonduri de la intermediarii financiari, poate realiza altor investitii pentru IMM si ca, astfel, are efect de multiplicare.

Stadiul actual.: Ce a insemnat JEREMIE in Romania. Rezultate.

La inceputul lunii august a fost lansata ultima schema de finantare in cadrul JEREMIE sub POS CCE 2007-2013, cu un capital de pornire de 20 milioane de euro. In acest moment, schema se afla in faza de licitatie pentru selectarea bancilor care vor juca rolul de intermediere financiara.

Vezi mai multe detalii despre noua schema JEREMIE in Comunicatul de presa POS CCE.

Produsul de care vor beneficia firmele va consta practic, in imprumuturi cu dobanda subventionata si preluarea partiala a riscului. Bancile pot depune scrisorile de interes pana la data de 20 septembrie 2013.
Reprezentantii Autoritatii de Management a POS CCE au explicat ca acest instrument nu a fost planificat initial pentru a fi inclus in plafonul de 100 milioane euro al programului JEREMIE. Lansarea acestui tip de produs a fost decisa recent, suma de 20 milioane de euro trebuind sa fie realocata de la alta componenta – schema de garantare – si dupa o analiza derulata in randul bancilor din care a rezultat ca un astfel de instrument ar fi de mare interes. De altfel, precizeaza sursele citate, acest instrument a fost aplicat cu mare succes in Bulgaria.

In prezent, incepand cu anul 2011, sunt in derulare alte doua scheme financiare:

1. Schema de garantare: prin aceasta au fost alocate 62,5 milioane euro (capital de pornire), pana in prezent fiind acordate credite bancare garantate prin Jeremie catre peste 1.000 de IMM-uri in valoare totala de peste 160 milioane euro prin intermediul a trei banci – BCR, Unicredit Tiriac si Banca Transilvania.
Potrivit unui document oficial care sintetizeaza stadiul actual si rezultatele JEREMIE, „datorita alocarii unei sume maxime platibile in contul garantiilor, calculata ex-ante ca totalul pierderilor asteptate si neasteptate ale portofoliului, efectul de multiplicare al instrumentului este de 5x.”. Asadar, produsul este considerat un succes.

2. Instrumentul de capital de risc: prin aceasta schema, au fost alocate 17,5 milioane de euro unui fond de investitii – Catalyst Romania – infiintat in toamna lui 2012 si cu obiectiv de finalizare a strangerii de capital in 2013. Potrivit documentului citat,  „Catalyst a efectuat prima investitie intr-un IMM din domeniul online in iunie 2013 si va investi in 12-15 intreprinderi tinere din sectoarele tehnologie, media si telecom”. Mai exact, deocamdata, Catalyst a achizitionat 30% din actiunile firmei care editeaza AvocatNet.ro.

Vezi mai multe detalii despre JEREMIE si fondul Catalyst aici

Scurt istoric
Lansarea si implementarea schemelor de finantare prin JEREMIE a fost un proces greoi si complicat, in Romania. Cadrul legislativ exista oficial inca din 2008, moment din care, cele 100 milioane de euro alocate de UE pentru acest instrument erau trecute oficial la categoria fonduri absorbite, desi ele erau practic neatinse. (vezi mai multe detalii aici )

Mult a durat pana a fost lansata prima licitatie pentru selectarea intermediarilor financiari, cauzele principale tinand de probleme din zona legislatiei de ajutoare de stat.
Ghinionul a facut ca prima licitatie sa fie un esec (vezi detalii aici), astfel ca in august 2010 aceasta a fost reluata.
Prin urmare, abia in 2011 cele trei banci selectate: BCR, Unicredit Tiriac si Raiffeisen Bank au inceput acordarea de credite. Practic, aceasta componenta a demarat cu 3 ani intarziere.

Propuneri „fresh” pentru 2014-2020

La nivel european, exista posibilitati mult mai vaste si ingenioase pentru a beneficia de scheme de finantare sub „umbrela” fondurilor structurale.

De aceea, Ministerul Fondurilor Europene a prezentat recent un document care face o analiza a implementarii JEREMIE pana in prezent si aminteste de faptul ca un alt instrument disponibil, JESSICA, aplicat pentru polul de crestere Brasov, a ramas doar la stadiul de proiect.

De asemenea, in document sunt sintetizate „Intentiile României privind utilizarea Instrumentelor de inginerie financiara în Acordul de Parteneriat 2014-2020”. Spre exemplu, utilizarea capitalului de risc pentru investitii în domeniul cercetarii-dezvoltarii, pentru a stimula start-up-urile si spin-off-urile inovative, utilizarea „seed funds” pentru stimularea înfiintarii de noi afaceri prin punerea la dispozitie a resurselor necesare pentru cercetarea de piata si dezvoltarea produselor – acestea fiind numai doua din variantele prezentate.

In acelasi document sunt detaliate schimbari la nivel european ale regulilor privind aplicarea instrumentelor de inginerie financiara, spre exemplu:

 • – Instrumentele financiare pot fi utilizate în orice Program Operational pentru oricare din Obiectivele Tematice, acolo unde si pot dovedi eficienta
 • – Acestea vor putea fi utilizate în combinatie cu alte forme de sprijin, în special cu granturi, ceea ce va permite proiectarea de scheme de asistenta bine adaptate, care raspund nevoilor specifice ale statului membru.
 • – Propunerea de utilizare a unui asemenea instrument se va face numai pe baza unei analize ex-ante care sa identifice eventualele deficiente ale pietei sau situatiile de investitii suboptime, nevoile de investitii si valoarea adaugata pe care o poate aduce respectivul instrument financiar.
 • – Norme clare de gestiune financiara
 • – Raportare simplificata privind evolutia implementarii etc

Citeste documentul integral realizat de Ministerul Fondurilor Europene – aici.

 

, ,

5 raspunsuri la ANALIZA uelive.ro Instrumente financiare sub „umbrela” fondurilor UE: Ce a insemnat JEREMIE / Propuneri cu tenta fresh pentru 2014-2020

 1. Anca Hasegan 27 august 2013 la 10:07 #

  Informatie incompleta sau eronata in articol.

  Spuneti in articpol: „Schema de garantare: prin aceasta au fost alocate 62,5 milioane euro (capital de pornire), pana in prezent fiind acordate credite bancare garantate prin Jeremie catre peste 1.000 de IMM-uri in valoare totala de peste 160 milioane euro prin intermediul a trei banci – BCR, Unicredit Tiriac si Banca Transilvania.”

  Va rog sa adaugati la banci Raiffeisen Bank; Cred ca apare in loc de Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Verificati daca aceasta banca are o astfel de schema de garantare.

  Multumesc.

  • Ioana Morovan
   Ioana Morovan 28 august 2013 la 13:35 #

   Multumim pentru observatie! Am corectat.

Trackbacks/Pingbacks

 1. ​ANALIZA Instrumente financiare sub umbrela fondurilor UE: one hundred sixty milioane euro, portofoliu de credite bancare acordate IMM-urilor / Propuneri cu tenta… - Gogoloi - 22 august 2013

  […] Vezi detalii despre ce este si ce a insemnat JEREMIE in Romania pana acum, pentru microintreprinderi… […]

 2. Propuneri de instrumente financiare pentru accesarea fondurilor UE in perioada 2014-2020 | Finantare.ro - 23 august 2013

  […] Mai multe detalii: uelive.ro […]

 3. Instrumente financiare sub “umbrela” fondurilor UE: Ce a însemnat JEREMIE / Propuneri cu tentă fresh pentru 2014-2020 - 26 august 2013

  […] Vezi detalii despre ce este si ce a insemnat JEREMIE in Romania pana acum, pentru microintreprinderi… […]

Lasă un răspuns