Strategia de competitivitate a României 2014-2020 (1): consultari cu industria textila

 Înfiinţarea unui grup de lucru la nivel guvernamental în vederea elaborării unei strategii naţionale privind revigorarea industriei de in, cânepă, mătase naturală şi lână, conform directivei comunitare privind reindustrializarea, este una dintre solicitările făcute de reprezentanţii industriei textile, pielărie şi încălţăminte, la consultările care au avut loc la Ministerul Economiei în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială (Strategia de Reindustrializare a României), potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Economiei.

Documentul de Politică Industrială este o componentă a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a României pentru perioada 2014-2020.

Reprezentanţii Industriei textile au cerut, printre altele, eliminarea TVA-ului din comerţul cu piele de animale, în vederea reducerii evaziunii fiscale şi a scăderii preţului materiilor prime procesate în tăbăcăriile din România, precum şi simplificarea procedurilor vamale pentru importul temporar de materii prime în vederea prelucrării. Totodată, a fost sugerată crearea unui cadru economic stabil la nivel naţional, în scopul atragerii de investitori străini. În acelaşi timp, industriaşii au propus crearea unui fond de garantare în mod special pentru sectorul textile – pielărie şi înfiinţarea unui registru naţional al clusterelor.

Potrivit statisticilor, producţia industrială în sectorul industriei textile a avut un trend crescător până în anul 2005, după care a cunoscut scăderi şi creşteri datorate conjuncturii internaţionale. În anul 2009, faţă de 2008, s-a înregistrat o scădere cu 11,8% pentru articole textile şi o scădere cu 14,4% pentru articole de îmbrăcăminte. În anul 2011, producţia a crescut în ambele sectoare faţă de anul 2009 cu 42% și respectiv 22%.

Sinteza consultărilor cu reprezentanţii industriei textile poate fi citita aici.

Informatii de background:

În perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale şi alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entităţi industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entităţi. Acestea, împreună cu specialişti din Ministerul Economiei coordonaţi de ministrul Varujan Vosganian şi secretarul de stat Adrian Ciocănea, au conturat o viziune coerentă privind perspectivele de dezvoltare şi instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare româneşti.

,

Un raspuns la Strategia de competitivitate a României 2014-2020 (1): consultari cu industria textila

  1. adriana 17 aprilie 2014 la 18:40 #

    Nu functioneaza linkul pentru continuarea citirii articolului de aici: http://uelive.ro/2013/07/strategia-de-competitivitate-a-romaniei-2014-2020-1-consultari-cu-industria-textila/

    Unde pot gasi informatiile respective?

Lasă un răspuns