Document oficial al Comisiei Europene, citat in presa, critica draftul Acordului de Parteneriat: „Nicio lectie învătată din implementarea programelor 2007-2013, pentru multe sectoare”. Vezi raspunsul Ministerului Fondurilor Europene

Comisia Europeană a elaborat o analiză detaliată pe 11 directii asupra draftului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul României la Bruxelles pentru atragerea fondurilor europene în exercitiul financiar 2014-2020, documentul fiind obtinut si prezentat de cursdeguvernare.ro. Ministerul Fondurilor Europene a raspuns luni, 22 iulie, printr-un comunicat de presa.

Analiza Comisiei reprosează că, în loc să-si ancoreze proiectul de Acord în analizele tematice, Guvernul României a copiat efectiv documentatia europeană, în spetă recomandările specifice de tară (CSR – country specific recommendations). ”Copy/paste după CSR-uri, neancorat în analiza tematică (Copy/paste of CSRs, not anchored in the thematic analysis)” – se arată în analiza Comisiei Europene, citata de cursdeguvernare.ro.

Citeste articolul integral care prezinta documentul Comisiei Europene aici.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) afirma, intr-un comunicat difuzat luni, ca informatiile aparute in presa prin care se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus „copy-paste” recomandarile specifice de tara in draftul pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020 distorsioneaza imaginea procesului de dialog purtat de tara noastra cu Comisia Europeana pe marginea acestui document.

Potrivit ministerului, preluarea recomandarilor de tara relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat.

MFE mai precizeaza ca Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmeaza sa fie transmis Comisiei in toamna acestui an, iar pana atunci autoritatile romane si serviciile CE poarta un dialog informal, urmand ca, in urma acestor discutii, documentul consultativ sa fie revizuit conform concluziilor agreate de ambele parti.

Pentru comparatie, Ministerului Fondurilor Europene transmite linkurile la :
– modelul documentului pentru Acordul de Parteneriat publicat pe site-ul Comisiei Europene, varianta a treia, din data de 21 mai 2013, in care se specifica, la pagina a doua, ca documentul consultativ trebuia sa contina recomandarile specifice de tara relevante primite din partea Comisiei
– documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, transmis serviciilor Comisiei de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 iunie a.c. si publicat in aceeasi zi pe pagina web a MFE, care contine sinteza recomandarilor specifice de tara relevante, iar la capitolul 1.1 prezinta rezultatele analizelor pentru fiecare obiectiv tematic, analize care vizeaza atat recomandarile specifice de tara, cat si nevoile Romaniei.

Citeste comunicatul MFE integral aici

 

, ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns