Ministerul Fondurilor Europene a transmis Comisiei Europene documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis joi, 6 iunie, Comisiei Europene prima versiune a documentului consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, in cadrul dialogului informal care are loc in scopul pregatirilor pentru utilizarea fondurilor alocate Romaniei. Tot astazi, MFE a publicat acest document pe pagina oficiala de web, www.fonduri-ue.ro, in vederea demararii consultarii publice nationale – arata un comunicat de presa al Ministerului.

Documentul poate fi citit si descarcat aici.

Comunicatul mai precizeaza:

  • Ministerul Fondurilor Europene, in spiritul principiului parteneriatului si al transparentei institutionale, incurajeaza partenerii de dialog sa contribuie cu propuneri si observatii astfel incat Acordul de Parteneriat 2014-2020 sa devina un document de programare care sa asigure sustenabilitatea investitiilor din Fondurilor Structurale si de Investitii.
  • Documentul  a fost elaborat respectand principalele elemente prevazute in proiectul de document metodologic  propus de Comisia Europeana si cuprinde o prima viziune strategica privind utilizarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, care a rezultat din analiza nevoilor de dezvoltare si a potentialului de crestere, precum si o propunere indicativa privind alocarea fondurilor, respectiv elemente privind cadrul institutional de implementare.
  • Mentionam ca, in prezent, cadrul legislativ european pentru implementarea Fondurilor Structurale si de Investitii  2014-2020, nu este finalizat fiind in desfasurarea negocieri in cadrul trialogului intre Comisia Europeana, Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European. Avand in vedere acest context, documentul publicat va fi revizuit in functie de evolutia negocierilor si de rezultatele procesului national de consultare publica.
  • Uniunea Europeana a alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020 fonduri in valoare de peste 34 miliarde de euro, din care aproximativ 22 miliarde de euro sunt cele aferente politicii de coeziune.

Punctul de vedere al potentialilor beneficiari

O serie de propuneri privind prioritatile/punctele principale care ar trebui atinse in cadrul viitoarelor Programe cu fonduri europene au fost deja prezentate in cadrul unor dezbateri publice, inclusiv in cadrul intalnirilor cu autoritatile, de catre potentialii beneficiari – partenerii de dialog in etapa de elaborare a documentelor.

Spre exemplu, propunerile din zona IMM pot fi gasite aici iar propunerile din zona economiei sociale, educatiei si ocuparii fortei de munca pot fi gasite aici.

Pasii urmatori

Mihaela Toader, directorul Directiei Programare a declarat recent citata de uelive.ro ca “Primul draft al Programelor Operationale speram sa-l supunem dezbaterii publice in iulie-august si sa trimitem documentele la Comisia Europeana in septembrie.”

Citeste declaratiile si mai multe detalii aici.

, , , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns