LIVE TEXT Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene: 7 miliarde euro, alocate marii infrastructuri in perioada 2014-2020

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene:

 • Astazi, 11 iunie, a avut loc ce-a de-a patra reuniune a CIAP/ Vom primi din partea CE comentarii in urmatoarele doua sapamani pe draftul Acordului de Parteneriat; astfel incat la jumatatea lunii iulie sa putem include comentariile si sa transmitem CE forma revizuita
 • Pana in prezen Bulgaria si Polonia au elaborat un astfel de document .
 • Pana la finalul lunii august sa incercam sa definiivam Programele Operationale Sectoriale.
 • AP cuprimde alocarile financiare la nivel macro, structura institutionala pe care o propunem, numarul de Programe Operationale Sectoriale. Propunem o forma simplificata.
 • Sunt doar 3 ministere cu rolul de Auoritati de Management. Vrem sa avem un sistem cat mai suplu. Nu vrem sa avem o legaura directa intre finantarea unor anumite prioritati si institutiile care pot juca rolul de intermediar.
 • Programele Operationale sunt mai putine.
 • Si alocarea financiara este la nivel macro ; urmeaza sa detaliem cat mai clar cat revine fiecarei prioritati
 • Alocarile financiare, in mare, pe Programe Operaionale:- circa 7 mld euro infrastructurii mari, Dev Capacitatii Administrative – 1 miliard euro, Competitivitate – circa 3 mld euro, Dezv Resurselor Umane – 2,1 mld euro; Dezv Rurala: 6,6 mld euro
 • Mecanismul cererilor de plata este in analiza la Minister pentru a fi aplicata si mediului privat.
 • Am avut o intalnire la DG Regio, s-a discutat despre urmaprul cadru financiar, simplificarea ciclului financiar; ideea este sa implicam sistemul bancar. Dupa bun de plata transferul sa dureze o zi, maxim doua, astfel incat rambursarea sa fie simplificata.
 • Incercam sa simplificam cat mai mult posibil achizitiile publice pentru privati. Atata timp cat directivele europene nu impun anumite proceduri, nu vad de ce noi ar trebui sa le impunem. Privatii, odata ce primesc sumele sa poata sa le foloseasca pentru atingerea indicatorilor, nu sa se blocheze in selectia de oferte, publicarea in ziare etc. Discutam cu Comisia Europeana simplificarea procedurilor.
 • In luna august pachetul pentru noul mecanism 2014-2020 sa fie gata astfel incat pachetul sa fie trimis Autoritatii de Audit.
 • Sunt multe etape care se deruleaza in paralel.
 • Nu putem vorbi de o abordare unitara penru beneficiari, publici, privati in perioada 2014-2020. Obioectivul nostru este ca beneficiarul sa simta cat mai puin rigorile sistemului, timp pierdut, nervi etc.
 • Si in Polonia autoritatile au pus mult accent pe ceea ce inseamna relatia cu beneficiarii finali.
 • Veti vedea simplificarea mecanismului pe evaluare si selectie de proiecte. Finalul lunii iunie, iulie – vom finalia evaluarea proiectelor restante din anii anteriori.
 • In maximum 2 luni ne propunem sa evaluam si sa semnam contractele de finantare pe cele mai recente call-uri lansate pe Programul Dezvoltarea Resurselor Umane.
 • Mecanismul pentru privati- cererea de plata.
 • Va trebui sa gasim un mecanism pentru a deconta cererile de plata de la bugetul de stat. Bulgarii au lansat un astfel de mecanism de finantare.
 • A inceput o discutie si cu BERD si cu alte banci penru a fi prins un astfel de mecanism in viitoarele programe de finantare.
 • Vor fi 8 sau 9 regiuni; este o masura care trebuie sa aiba loc in termen cat mai scurt. Regiunile trebuie dimensionate la dimensiunea optima
 • Odata ce regiunile se stabilesc vom incepe sa delegam atributiile de gestionare a fondurilor, acestor structuri
 • 30 de zile , termen de plata, inseamna mult, din punctul meu de vedere. Dar aceasta regula sa va aplica numai pe noile contracte. Pe noile contracte termenele de plata vor fi mult mai scurte.
 • Va exista un Program regional aferent fiecarei regiuni in parte
 • Valoarea declaratiilor de cheltuieli 700 mil euro pana la finalul lunii mai
 • finalul lunii iunie – speram sa fie finalizat mecanismul cererii de plata pentru beneficiari privati
 • in aceasta saptamana se desfasoara discutii la Comisia Europeana pentru a elimina procedura de achizitii publice pentru beneficiarii privati. Practic, din momentul in care beneficiarul a primit aprobarea pentru a afectua anumite cheltuieli in proiect nu mai trebuie sa ne intereseze decat sa atinga obiectivele – achizitia echipamentului respectiv, de exemplu, indicatorii propusi

 

, ,

7 raspunsuri la LIVE TEXT Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene: 7 miliarde euro, alocate marii infrastructuri in perioada 2014-2020

 1. GP 11 iunie 2013 la 14:27 #

  Adica fara control – consumat bugetul in totatlitate pe te miri ce….
  Greu de crezut ca cineva va accepta asa ceva pe bani publici….
  Dl parca spunea ca atrage Eur 6 bio in acest an…

  • sente 1 iulie 2013 la 09:26 #

   NU prea ar fi bine.
   Am putut sa vad inventivitatea privatilor cand era vorba sa fure bani publici. Am vazut situatii in care ( intr-un program PHARE) un beneficiar privat a cumparat un utilaj cu 5000 Euro, l-a invartit printre firmele proprii, crescand pretul, iar la un al doilea apel de proiecte pentru IMM-uri, l-a reachizitionat de pe „piata interna” cu un pret mult mai mare.
   In opinia mea ar trebui sa se respecte legislatia de achizitii publice pentru toata lumea. Oricum implementarea proiectelor care contin numai achizitii de utilaje pentru IMM-uri dureaza numai cateva luni.
   Daca vrem sa scurtam perioada ar fi mai bine sa scurtam procedura de evaluare.

 2. Dedalus 11 iunie 2013 la 15:04 #

  Foarte bine!

  Regulile in sistemul privat sunt diferite de cele din sistemul public.

  Daca eu cumpar masini de inghetata de la acelasi producator de 10 ani si am o experienta excelenta cu masinile lui, pentru ce ar trebui sa fac licitatie?!! Ca sa pun criterii stupide cum pun acum beneficarii publici si sa ma trezesc ca am luat ceva ce nu imi trebuie si scump pe deasupra?!!

  Foarte bine Teodorovici! Trage sistemul aproape de realitate, nu-i mai lasa pe toti incompetentii sa faca pe desteptii impunand reguli acolo unde nu-i nevoie de ele!

  Am fi avut acum peste 50% absorbtie daca istetii din administratie nu ar fi impus super-reguli super-exagerate, super-controale la proceduri.

  Pana acum toate AM/OI verifica in nestire toate detaliile birocratice fara sens, sunt impuse idei stupide consumatoare de nervi cum ar fi:

  a) modificarea contractelor de finantare sau notificari daca se trec alocari in proiecte de pe un an pe altul – de parca ar putea cineva pe lumea asta sa planifice asa de bine pe trei ani inainte- nici macar bugetul de stat nu merge asa, ci are nevoie de rectificari…

  b) declararea drept neeligibile a diferentelor de cost unitar, chiar in conditiile in care suma totala contractata a scazut fata de valoarea estimata – asta e chiar o prostie uriasa: sa cheltuiesti mai putin decat ai prevazut si AM/OI sa declare totusi cheltuieli neeligibile…

  Si mai sunt tone de astfel de prostii, toate izvorate din obsesia bolnava pentru un control exagerat si din pornirea sadica de a face beneficarul sa respecte contractul „la punct si virgula” – lucru evident imposibil pentru oricine.

 3. Dedalus 11 iunie 2013 la 15:10 #

  Cererile de reambursare pot fi prelucrate si paltile facut in 5 zile, dar pentru asta:

  a) Cereti doar situatia la zi a cheltuielilor – in prezent sunt nu stiu cate tabele, si alea cerute in WORD – nu inteleg de ce mai cumparati si Excel daca nu il foloseste nimeni din AM/OI

  UN SINGUR TABEL E SUFICIENT!

  b) NU mai verificati nimic sub 5000 de euro , eventual doar prin sondaj si dati drumul la plati automat daca sunt cheltuieli neeligibile mai putin de 25% din totalul cerut – diferentea calrificati-o ulterior – e posibil daca nu mai cereti nu-stiu cate tabele

  Si mai sunt si alte astfel de idei, simple si legale, posibile, dar daca trecem peste boala asta a controlului de detaliu.

  Nu Comisia Europeana ne tot opreste, ci noi care ne tot …

 4. Petre 12 iunie 2013 la 11:16 #

  Se de drumul la ciordeala! Acum si la privati!…

 5. Dedalus 17 iunie 2013 la 11:33 #

  Realocarile dintre axe!!!

  Faceti realocarile cat mai repede.

  Sunt axe cu cerere foarte mare , dar care nu mai au bani.

  Modificati indicatorii din POS-uri, ca din cauza ca unii au fost deja atinsi pe unele axe, acele axe nu mai pot prini bani, desi si-au epuizat alocarile si sunt avansate si pe cheltuieli.

  Faceti ACUM realocarile dintre axe, CE intra in concediu in august!!!

 6. badea 26 iunie 2013 la 11:30 #

  Salut !
  Am si eu ca ori ce tanar fermier aproape 12 capete vacute si peste 40 de capre , de ce spun cu aporximatie …pentru c vine toamna si cam atit vreu sa intre inernat in realitate sunt mult mai multe . Sunt probleme de genul ….am inceput activitatea de 4 ani si tot de atunci ma chinui sa accesez un fund de european . Nu stiu cum reusesc alte persoane ..dar pe mine numa baga nimeni in seama . Am sunat am dat mailuri ..pe sectiunea pentru tineret care se termina anu asta … mi sa spus sa astept ..sa revin sa schimb anumite lucruri si cind am fost pregatit ..supriza ..sa terminat perioada de depunere a actelor . nu sunt nici chiar asa de batut in cap si nici prostu cred ca sunt … Dar nu este posibil sa nu poti accesa un fond european si moment ce am cu ce si ma incadrez in majoritatea criteriilor . In cosecinta ce fac ? Am ajuns in punctul de sus in cre sunt pe cale sa ma dezvolt sa trec de pragul de sus si nu mai am reusrse sa cumpar harna pentru iarna ce urmeaza . Nu am timp sa alerg la bucuresti dupa acte si sa astept la usi inchise cite 2 zile sa ma intorc acasa cu mina goala . Nu sunt singururl in pozitita asta si chiar nu mi stiu ce sa fac …pentru ca daca era un an secetos acum era fericitutl posesor a unui tir de carne . Voi stimabili domni cum reusiti?

Lasă un răspuns