Victor Bostinaru: „Finalizarea negocierilor privind Fondul de Coeziune aduce beneficii directe cetăţenilor europeni”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei REGI şi raportor pentru Fondul de Coeziune, considera ca negocierile care au avut loc luni, 13 mai, au avut cel mai bun rezultat posibil, fapt care se traduce prin beneficii mai mari pentru statele membre şi mai ales pentru România.

Citeste si documentul atasat: Beneficiile Politicii de Coeziune

„Dacă ne raportăm la textul iniţial redactat de către Comisia Europeană şi îl comparăm cu rezultatul negocierilor, este evident faptul că am reuşit câteva schimbări importante. Am reuşit să orientăm Fondul de Coeziune mai mult spre protecţia mediului şi, ceea ce este cel mai important, cetăţenii noştri se vor bucura de beneficiile directe ale Fondului de Coeziune prin reducerea facturilor la energie sau sprijinul pentru economie şi mediu.”, a explicat acesta printr-un comunicat de presa.

Această ultimă întâlnire din cadrul trialogului (Parlament European, Comisia Europeană şi Consiliu) a adus confirmarea unor prevederi negociate deja în întâlnirile precedente, cum ar fi finanţarea din Fondul de Coeziune a unor proiecte legate de eficienţa energetică şi folosirea surselor de energie regenerabilă în sectorul locuinţelor private, publice sau ale companiilor. De asemenea, sistemul de încălzire urbană şi cogenerarea au devenit eligibile, deschizându-se astfel calea pentru actualizarea, îmbunătăţirea sau construirea unor noi sisteme în ţările unde uzanţa lor este răspândită, cum este cazul României. Aceste schimbări majore sunt capabile să reducă facturile utilizatorilor finali.

„Extinderea Fondului de Coeziune pentru sprijiinul eficienţei energetice, pentru energia regenerabilă în sectorul locuinţelor şi pentru sistemele de încălzire şi cogenerare erau oricum un rezultat foarte bun pentru activitatea noastră la acest raport. Am reuşit însă să obţinem mai mult decât atât. Resursele Fondului de Coeziune vor fi disponibile în continuare pentru Reţeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) dar şi pentru finanţarea proiectelor de transport care aduc beneficii mediului, cum ar fi spre exemplu infrastructura regională şi locală sau sectorul apei şi al administrării deşeurilor. Negocierea din trialog a fost dedicată şi alinierii prevederilor Fondului de Coeziune cu cele ale Fondului European pentru Dezvoltarea Regională, din raţiuni importante care ţin de cuplarea celor două fonduri în multe cazuri” a mai declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

La finalizarea negocierilor doar câteva puncte mai rămân deschise, fapt datorat în bună măsură legăturilor cu negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual sau corolarul reglementărilor pentru diferitele fonduri (Regulamentul privind dispoziţiile comune). Aceste aspecte vor fi discutate la nivelul întâlnirilor tehnice fără a afecta însă ceea ce s-a stabilit până în prezent. Mecanismul de Conectare a Europei şi problematica condiţionalităţilor macroeconomice sunt subiectele rămase deschise, Parlamentul European având însă o poziţie fermă cu privire la aceste aspecte.

Sursa: Comunicat de Presa al Cabinetului europarlamentarului Victor Bostinaru

Citeste si documentul atasat: Beneficiile Politicii de Coeziune– o analiza realizata de Victor Bostinaru, Raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul Fondului de Coeziune si Constanze Krehl, Raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul privind Dispoziţiile Comune

 

, , , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns