Startul trialogului asupra bugetului UE 2014-2020

Monede euroDupa ce Parlamentul European a respins in 13 martie cadrul financiar multianual aprobat in 8 februarie de  Consiliul European, presedintia irlandeza a UE a anuntat ca un trialog intre PE, Consiliu si Comisia Europeana va fi reluat azi, luni 13 mai.

Pentru ca negocierile privind cadrul financiar multianual (CFM sau bugetul UE pentru perioada 2014-2020) sa poata ajunge la o intelegere, va trebui sa fie stabilit un acord privind bugetul UE pentru anul 2013, o preconditie stabilita anterior de Parlament. Practic, Comisia solicita o crestere a bugetului acestui an cu 8,5% sau 11,2 mld. euro fata de suma prevazuta la plati de 132,8 mld.

Luni 6 mai, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Jose Manuel Barosso presedintele CE si Enda Kenny primul ministru al Irlandei – tara care detine presedintia rotativa a UE, au avut discutii exploratorii la Bruxelles privind bugetul 2013. In cadrul acestor dicutii s-a stabilit ca suma suplimentara solicitata de Comisie va fi acordata in doua transe. De asemenea, a fost agreata reluarea discutiilor privind bugetul pe termen lung (CFM). La respectiva intalnire au participat si comisarul Janusz Lewandowski pentru programare financiara si bugetare si Alain Lamassoure, presedintele comitetului pentru buget al Parlamentului European. Propunerea presedintiei Irlandeze a fost ca o suma de 7,2 miliarde euro sa fie platita imediat, ramanand ca diferenta pana la suma solicitata de Comisie sa fie discutata in timpul anului. Statel net contributoare Germania, Olanda, Marea Britanie au impiedicat acordul asupra cifrei, sustinand ca este prea mare. Este de asteptat ca ministrii de finante sa ajunga la un acord in cursul zilei de marti 14 mai asupra cifrei exacte a primei transe. (Nota explicativa: Ministrii de finante aproba bugetele anuale, in timp ce programamre abugetara pe temen lung cade in sarcina Consiliului European si apoi asupra ministrilor de externe sau a ministrilor pentru afaceri europene.)

In ceea ce priveste CFM, ne reamintim ca cifrele agreate de Consiliu asupra bugetului pe termen lung au fost de 959,99 miliarde in angajamente si 908,40 miliarde in plati.

In afara preconditiei privind suplimentarea bugetului european aferent anului 2013, Parlamentul a mai cerut si amendamente la CFM propus de Consiliu printre care, pentru a il accepta:

  •     promisiunea de revizuire a bugetului la jumatatea ciclului financiar, dupa alegerile europarlamentare din 2014
  •     crearea unui mecanism de flexibilizare privind transferurile de fonduri intre capitolele bugetare si dar si de la un an la altul
  •     cresterea veniturilor pentru bugetul european din surse independente de contributiile nationale precum taxa pe tranzactii financiare sau crearea unui TVA European.

Toate acestea vor fi puse pe masa verde a trialogului, iar compromisul rezultat va fi baza configuraririi UE in urmatorii ani.

Sursa foto: Comisia Europeana

, , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns