Raport KPMG: Romania, pe ultimul loc la atragerea fondurilor UE, intre statele central-est europene. Lectii pentru urmatorul cadru financiar

Rata media a platilor pe proiecte cu fonduri europene, pentru cele 10 noi state membre din zona central-est europeana s-a ridicat la 44%, pe perioada 2007-2012, arata un raport publicat luni, 13 mai de catre KPMGPortofel - 1 euro. Romania se afla pe ultimul loc, cu 12%. Cea mai buna performanta o inregistreaza Estonia si Lituania, cu o rata a platilor de 59%. Tot pe ultimul loc si la rata de contractare – 70%, fata de 83% cat este media in cele zece tari analizate. Raportul traseaza cateva concluzii foflositoare pentru urmatoarea perioada de programare, 2014-2020.

Raportul KPMG arata ca un indicator relevant este raportul dintre contractare si plati. Nici aici tara noastra nu sta cu mult mai bine, decalajul intre contractare si plati fiind de 58%, fiind urmata de Bulgaria, care are rata de contractare de 100% insa plati de numai 34%, deci un decalaj de 66% intre contracte si plati.

Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG in Romania a comentat, pe marginea acestui raport: „Absorbtia fondurilor europene a fost puternic afectată de factori precum capacitatea administrativă limitată a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existenta constrângerilor financiare (cofinantări greu de obtinut în special pentru beneficiarii din sectorul privat, dar si în cazul autoritătilor publice locale), procedurile anevoioase de achizitii care au dus la nerespectarea graficelor initiale de desfăsurare a activitătilor si, implicit, la întârzierea recuperării banilor cheltuiti de către beneficiari. Pentru ca Romania are sansa unica sa iasa acum din acest cerc vicios si perdant, facem un apel la mobilizarea tuturor resurselor capabile si specializate, cu putere de decizie, la nivel guvernamental, interministerial si al mediului de afaceri, politic si social, pentru alinierea in interes national si coagularea unei viziuni coerente si integrate, care sa proiecteze strategic si realist, pe criterii de competitivitate si crestere economica, prioritatile nationale si trans-sectoriale ale urmatoarei perioade”, declara Daniela Nemoianu, Executive Partner, KPMG in Romania.

Lectii pentru urmatorul cadru financiar

Raportul traseaza cateva concluzii folositoare pentru urmatoarea perioada de programare, cu focus pe pregatirea proiectelor de infrastructura. Avand in vedere ca marea majoritate a sumelor din actualul exercitiu financiar a fost indreptata catre proiectele de infrastructura, in toate statele membre analizate, KPMG trage un semnal de alarma asupra procesului de planificare si fazelor pregatirii proiectelor. De asemenea, se mentioneaza ca ar fi inteleapta o discutie legata de proportia alocarii fondurilor catre infrastructura, versus cercetare-dezvoltare si IT&C. „Avantajul competitiv real al statelor central-est europene ar putea consta in zona dezvoltarii de noi abilitati pentru tinerele generatii, pentru a deveni un centru de outsourcing al cunostintelor sau un nucleu de productie low-cost”.

Citeste raportul integral in documentul atasat: EU Funds in Central and Eastern Europe – Progress report 2007-2012

Un raspuns la Raport KPMG: Romania, pe ultimul loc la atragerea fondurilor UE, intre statele central-est europene. Lectii pentru urmatorul cadru financiar

  1. lili 13 mai 2013 la 17:46 #

    Si nici ca exista vreo sansa de imbunatatire in viitorul exercitiu financiar 2014-2020 si asta din cauza „capacitatii administrative scazute” a Romaniei, adica din cauza INCOMPETENTEI ce colcaie in administratia publica romaneasca, din cauza clientelismului politic ce impiedica accesul PROFESIONISTILOR si al MERITOCRATIEI in intreg sistemul bugetar, asa cum recunoaste abia ACUM Dl Leonard Orban fost responsabil cu absorbtia.
    Pacat ca NU a spus asta in mod DIRECT atunci cand era responsabil, cand era atat de evident, numai politicienii rsponsabili o tot scalda in ape tulburi cand e vorba despre gradul scazut ed absorbtie al romaniei, cand de fapt INCOMPETENTA administratiei publice este singura cauza.

    http://www.revista22.ro/leonard-orban-romnia-risca-sa-nu-atraga-fondurile-ue-pentru-20142020-25870.html

Lasă un răspuns