LIVE TEXT Dezbatere: Prioritati de finantare/ Feedback de la beneficiari

Foto1 Coalitia  Dezbatere organizata de Coalitia „ONG-uri pentru fonduri structurale” pe tema prioritatilor de finantare dupa anul 2014 – feedback-ul beneficiarilor, in urma intalnirilor organizate in tara/ Mihaela Toader, Directorul Directiei Programare din Ministerul Fondurilor Europene (MFE): „Primul draft al Programelor Operationale speram sa-l supunem dezbaterii publice in iulie-august si sa trimitem documentele la Comisia Europeana in septembrie./ Nu am primit (de la partenerii de dialog, n.r.) comentarii de fond pe documentele pe care le-am publicat pe site.

„ONG-uri pentru fonduri structurale”  elaborat un document care centralizeaza propunerile. Vezi documentul pe marginea caruia s-au purtat discutiile : Sinteza propuneri -dezbateri regionale.

Acest document va fi actualizat in continuare cu propuneri si observatii iar varianta finala va fi transmisa MFE.

Cei interesati pot transmite propunerile si observatiile legate de prioritatile de finantare 2014-2020 la adresa flavia@ce-re.ro

Principalele idei expuse la dezbatere:

Mihaela Toader, MFE:

 • nimeni nu spune ca totul este perfect, vorbim de un parteneriat si ca in orice familie nu este de vina doar unul dintre actori. Si noua poate ne lipseste aceasta cultura a consultarii. Pe de alta parte, cred ca ambele parti ar trebui sa isi tempereze orgoliile sau abordarile personale si sa incepem acea dezbatere de fond. In ultima vreme raspundem la o serie de clarificari legate de documentul de functionare al CIAP, se pare ca mai departe de acest document nu putem sa trecem. Am postat documentele de continut pe site si nu am primit comentarii pe ele.  Nu am primit nimic pe fond. In grupurile de lucru si comitetele tematice lucrurile au evoluat, totusi pe un trend ascendent, depasind cadrul formal.
 • Dialogul informal cu CE : pana la momentul adoptarii regulamentelor toate discutiile cu CE sunt informale.
 • Reprezentantii CE au spus ca nu ar dori sa fie formalizat acest dialog fiindca regulamentele nu sunt adoptate. Dialogul informal nu priveste sistemul de management si control si modul de alocare a resurselor, acestea sunt atributiile statului membru.
 • Noi ne-am propus ca la finalul lunii mai sa trimitem la CE un document martor al Acordului de Parteneriat (AP), probabil regulamentele vor fi gata undeva in luna septembrie. Au spus ca e suficient un document martor pentru a discuta pe obiectivele tematice care sa fie puse pe hartie intr-o forma coerenta.
 • Speram sa fie gata spre 27 mai, pana atunci mai sunt cateva discutii bilaterale specifice cu CE. Nu va fi repet un document complet, poate sa nu atingamulte detalii, ne interseaza sa punem prima parte de analize, sa punem prioritatile de investitii.
 • La nivelul AP alocarile vor fi pe obiective tematice, nu pe Programe Operationale, se refera la modul cum ne propunem sa alocam banii pe obiective tematice. AP va fi intr-o continua modificare pana in septembrie-octombrie, speram sa primi
 • Primul draft al PO speram sa o supunem dezbaterii publice in iulie-august si sa trimitem la CE in septembrie.
 • Pe 7 iunie va fi un prim raport- in cadrul proiectului de evaluare ex-ante a AP. Avem un acord cadru si speram sa putem sa-i dam drumul efectiv undeva in luna iunie.
 • Vom demara evaluare ex-ante a Programelor Operationale. Programele de agricultura si Pescuit se vor realiza de Ministerului Agriculturii.
 • Dialogul cu CE se desfasoara efectiv prin intermediul MFE. Noi coordonam toate comitetele consultative tematice.

Daniela Tarnovschi – Fundatia Soros Romania – a prezentat capitolul din documentul de sinteza referitor la prioritatile de finantare in domeniul incluziunii sociale

Din comentariile pe marginea documentului prezentat:

 • Daniela Tarnovschi : Ceea ce nu a facut statul roman in ultimii ani este informarea intregii societati asupra beneficiilor integrari grupurilor vulnerabile.
 • Tudor Dorobantu, Agrostar: In domeniul agricol, nicio persoana nu poate urma un curs de calificare in domeniul agricol daca nu este angajata unei persoane juridice. Sunt milioane de persoane care nu au un loc de munca.
 • Problema evaluarii prin certificare a evaluarii competentelor obtinuta pe cale informala si pe cale formala.

Mihaela Toader:

– legat de dezvoltarea incubatoarelor pt grupuri vulnerabile – sincer, nu cred ca am avea foarte maulte rezultate. Incubatoarele ar trebui gandite pentru zonele competitive.

– despre implicarea Autoritatilor locale in proiecte integrate de dezv comunitara – am propus dezvoltarea unor instrumente care vizeaza obiectivul de incluziune sociala. Deja incercam sa dezvoltam mecanismul pentru aceste instrumente.

– Strategiile de dezvoltare locala vor putea fi finantate prin Programele Operationale.

Anca Vamesu, FDSC, a prezentat capitolul din documentul de sinteza referitor la prioritatile de finantare in domeniul economiei sociale.

Comentarii pe marginea documentului:

– Ionel Scripcariu Asociatia InterConcordia – nu este inca niciun cadru legal pe economie sociala. Din cate am inteles este legea in discutie dar se tot taraganeaza. In alte state aceste intreprinderi au o serie de facilitati.

MFE: impreuna cu Minusterul Muncii am stabilit in conditionalitatile ex-ante ca aceasta lege va fi finalizata deci va exista fundamentul legal pentru implmentarea acestor masuri.

Ministerul agriculturii: intarim necesitatea existentei cadrului legal pentru ca aceste intreprinderi sa fie sprijinite prin PNDR. Sa speram ca de va definitiva si incercam sa le sustinem, pe diferite domenii.

Ana Suciu, Asociata Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni capitolul din documentul de sinteza referitor la prioritatile de finantare in domeniul ocupari fortei de munca.

Comentarii pe marginea documentului publicat

 • Radu Munteanu, Institutul Economic Roman: poate ca autoritatile au inteles ca trebuie sa porneasca de la o strategie, o directie clara, apoi sa trece la interventii, eliminandu-se veriga politicilor puiblice. Daca ar exista un set clar de politici publice care sa puna in acord toate interventiile atunci lucrurile ar fi mult mai clare. Sigur ca un cadru legislativ favorizeaza lipsa de asumare a unei raspunderi din partea factorilor decizionali. Formarea d emanageri pentru economie sociala nu trebuie sa se indreopte catre grupurile vulnarabile. // Din experienta britanica – ar trebui sa ne preocupe mai mult sistemele de management ale performantei adresate angajatorilor.
 •  Reprezentanta UNICEF:  In special strategia de reducere a saraciei – stiu ca exista cel putin 2-3 scenarii alternative fara niciun pas concret/ Ma uit la documentul prezentat si mai ales la partea de economie sociale, dar aveti o lista de obiective, cu activitati, indicatori, nu neaparat corelate intre ele, focusate pe institutie si nu pe servicii, cum recomanda
  Comisia Europeana.
 • Oana Preda, Ce-Re: acest document se bazeaza doar pe experienta oamenilor care lucreaza in teren, mai departe este rolul oamenilor din ministere de a corela aceste informatii. Am considerat ca este relevantaexperienta celor din teren.
 • Ioana Ciocoiu, MFE: Strategiile bazate pe conditionalitatile ex-ante sunt in lucru. Au fost semnate in Guvern memorandumuri tocmai opentru a obliga ministerele sa isi asume documente, cu termene .La Ministerul Educatiei, de exemplu, am vazut seriozitate in abordarea procesului de consultare publica.

Cristina Iova, OI POSDRU Ministerul Educatiei: Va asigur ca acest document pe care l-ati prezentat aici va fi prezentat si conducerii Ministerului si cred ca discutia ar trebui incet-incet concentrata pe sectoare si ar trebui sa ne intalnim si sa discutam punctual, pe sectoare.

 

, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns