Forumul National al IMM / Ce li se pregateste firmelor mici si mijlocii in perspectiva fondurilor UE 2014-2020

Gabriel Friptu, director fonduri UE, MDRAP:  „In mod sigur nu va mai exista primul venit- primul servit, va exista competitie intre proiecte, dar vom avea grija sa nu comparam tipuri diferite de proiecte/ Consiliul National pentru IMM propune o axa prioritara speciala, in Programul Operational Regional, dedicata microintreprinderilor. Daniela Manuc, AM POSDRU, despre stadiul actual al pregatirilor: „Are loc un dialog activ intre noi si Comisia Europeana, intre noi si partenerii traditionali, suntem pe ultima suta de metri asa ca orice input venit de la dv. este binevenit.”.

Organizatiile patronale, trei ministere si autoritati de management pentru fondurile europene au dezbatut marti, 21 mai, pregatirile in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii legate de urmatorul cadru financiar 2014-2020. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) va lansa propuneri de axe şi domenii focalizate pe IMM-uri, propuneri de proiecte şi priorităţi majore pentru IMM-uri la nivel regional.

Forum-ul Naţional al IMM-urilor cu tema “Strategii naţionale şi regionale pentru 2014-2020” este organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) si Ministerul Economiei.

Au fost invitaţi să susţină prezentări referitoare la modalităţile de susţinere şi dezvoltare a IMM-urilor din România:
– Liviu Dragnea, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
– Dl.Valeriu Zgonea, Preşedinte Camera Deputaţilor
– D-na. Maria Grapini, Ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism
– Dl. Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene
– Dl. Aurel Şaramet, Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri
– Dl. Gabriel Friptu, Director general AM POR, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
– Dna. Daniela Manuc, Director general adjunct, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Eugen Teodorovici nu au mai participat la eveniment si au transmis mesaje prin intermediul unor reprezentanti.

Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR:

– Consideram absolut necesar sa avem strategii, avem nevoie de strategii profesioniste. Inseamna sa stabileasca misiunea, optiunile strategice, resursele necesare.

– avem propuneri de domenii, subdomenii care sa fie luate in vedere la viitoaree programe operationale

– propunem un sistem de colaborare la nivelul Consiliului National pentru toate IMM-urile.

– Cei 8 presedinti de federatii regionale au propuneri de portofolii de proiecte

Sevil Shhaideh, secretar de stat MDRAP :

– am luat masura prioritizarii investitiilor realizate din bugetul de stat prin MInisterul nostru. Avem peste 3500 de santiere deschise. Aceste santiere se prioritizeaza.

– am luat masura decontarii sumelor pentru proiectele din POR, deocamdata pentru administratiile locale – sa fie decontate facturile in termen de 3 zile,/ Nu vor mai exista blocaje

– am luat masurile pentru stingerea arieratelor

– vom incerca introducerea avizelor de principiu pentru pregatirea proiectelor. In faza de pregatire a proiectelor vor exista avize de principiu

– vom introduce standardizare pe tot ce inseamna documentatii de atribuire, in colaborare cu ANRMAP, pentru evitarea corectiilor financiare.

– vom asigura o procedura unitara pentru toate programele. Se analizeaza posibiliatea crearii unor instrumente financiare pentru asigurarea cash-flow-ului. Sunt cateva masuri pe care incercam sa le realizam in acest an.

Maria Grapini, Ministru delegat pentru IMM, Turism si mediu de afaceri

– sunt9 directii pe care am convenit cu echipa mea ca trebuie sa le ducem la bun sfarsit. Intre acestea:

– accesul la finantare pentru IMM-uri; imbunatatirea activitatii fondurilor de garantare si contragarantare

– incurajarea spiritului inovator al IMM-urilor ; Guvernul a ales sa incurajeze prin cateva aspecte concrete – se pot deduce 50% din cheltuielile pe cercetare, am reusit sa punem din buget bani dedicati deschiderii de noi clustere;

– promovarea elecronica a afacerilor – un portal al IMM-urilor

– impozitarea afacerilor si nivelul cheltuielilor. Voi sustine intotdeauna ca filosofia fiscala trebuie facuta astfel incat intreprnzatorul sa nu aiba impresia ca ttraieste pentru a plati impozite; am pornit foarte multe studii pe reducerea poverii fiscale.

– imbunatatirea legislatiei legata de conditiile de export-import

– dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii, sigur ca nu pot sa duc la final singura. Am descentralizat OI-urile si din 2014, Doamne-ajuta, acolo (la nivel local, n.r.) va duceti cu proiectele, nu mai veniti la Bucuresti.

-IMM-urile au inca foarte multa nevoie de retehnologizare.

Daniela Manuc, director adjunct  – AM POSDRU:

– Prezentare: Prioritatile Ministerului Muncii pentru 2014-2020. Prezentarea obiectivelor tematice (4 obiective). Abordarea este bottom-up.

– la elaborarea analizelor socio-economice am avut probabil cel mai intens dialog cu partenerii traditionali

– formularea obiectivelor si rezultatelor propuse pentru a acoperi nevoile de dezvoltare – suntem in acea etapa, acum

– am lucrat la 5 analize socio-economice: ocuparea, formarea profesionala, afaceri sociale si incluziune.

– exista o serie de provocari in domeniul resurselor umane – rata somajului, imbatranirea populatiei etc.

– accesul la ocupare

Prezentare – Lista strategiilor care urmeaza a fi elaborate la nivelul Ministerului Muncii

Stadiul actual – are loc un dialog activ intre noi si Comisia Europeana, intre noi si partenerii sociali, suntem pe ultima suta de metri asa ca orice input venit de la dv. este binevenit.

Gabriel Friptu, Director general AM POR, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice:

– vom pastra tot ce inseamna scheme dedicate microintreprinderilor

– elaborarea si implementarea unor scheme de finantare combinate de grant si credit, in conditiile unei implicari mai mari a sistemului bancar.

– avem intentia sa schimbam modalitatea de evaluare, nu vom mai avea grile valabile pentru toata lumea, vor fi diferite in functie de tipul de afaceri

– in mod sigur nu va mai exista primul venit- primul servit, va exista competitie intre proiecte, dar vom avea grija sa nu comparam tipuri diferite de proiecte – de exemplu servicii cu productie.

– abordare regionala – incurajam rgiunile sa propuna anumite tipuri de sectoare pentru care sa incurajam dezvoltarea de proiecte.

Ovidiu Nicolescu : Propunerile CNIPMMR privind axele si domeniile majore de interventie

POR: propunem o axa prioritara noua: Infiintarea si dezvoltarea Microintreprinderilor cu 3 componente: infiintarea microintreprinderilor de catre tineri, dezvoltarea mestesugurilor in mediul rural, accesul microintreprinderilor la finantare.

POS CCE: La Axa 1 – sa fie completata cu cel putin 4 domenii noi: dezvoltarea capacitatii de adaptare si inovare a IMM, sprijinirea adoptarii standardelor europene si internationale la nivelul IMM, facilitarea transferului tehnologic in intreprinderi;

O axa prioritara noua: Dezvoltarea instrumentelor financiare pentru proiectele inovative, cu 2 puncte.

POS DRU: AP 1 – Solicitam un DMI – programe doctorale si post-doctorale in prijinul cercetarii-dezvoltarii aplicative

La Axa 3 – Solicitam DMI special – formarea de specialisti pentru profesiile noi ale smart-economiei.

Axa 6 – Promovarea incluziunii sociale – Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali – sindicate si patronate – de a contribui la realizarea incluziunii sociale

PODCA: Propunem DMI special – Sport pentru parteneriat public-privat

 

 

 

, , , ,

2 raspunsuri la Forumul National al IMM / Ce li se pregateste firmelor mici si mijlocii in perspectiva fondurilor UE 2014-2020

 1. Dedalus 22 mai 2013 la 15:53 #

  Nu am absolut nici o incredere in toate aceste vorbe frumoase:

  a) Excesul de detalii in propunere,
  b) verificarile cu „punct si virgula” ale cerereilor de rambursare, verificari facute cu calculatorul de mana pe linii si pe coloane (!!!)
  c) reguli drastice unde de fapt nu e nici o nevoie de reguli,
  d) aberatii cum ar fi obligatia de a respecta alocarea bugetara pe fiecare an in parte, desi este imposibil pentru orice om snatos la cap sa respecte la asemenea rigoare alocarile,
  e) impunererea unui cost unitar maxim unde nu e nevoie de el

  precum si multe alte prostii de acest fel, aflate in covarsitoare majoritate in implementarea proiectelor fac ca de fapt nici un om care tine la sanatatea sa sa nu ceara fonduri europene.

  Se mai adauga si aiureala de a atinge indicatorii economico-financiari si de a-i mentine, altfel dai toti banii inapoi, situatie care a facut ca beneficarii de fonduri saparf, loviti de criza, samai fie si solicitati sa dea toti banii inapoi pe motiv ca nu au putut mentine numarul de angajati conform poprunerii.

  numarul imens de raportari fara sens, solicitari de informatii peste noapte – chiar vreti sa aflati acum de pe forum ce stie toata lumea care a trecut printr-un proiect?

  Va spun clar: nici dusmanilor mei nu le doresc sa implementeze poriecte cu fonduri europene!!!

  Mai bine trei falimente, un incendiu si pierderea banilor in banca decat obtinerea unei finantari europene.

  Cine nu ma crede acum, nu are decat sa experimenteze pe pile propriie, ametit de promisiuni fara sens si de minciunile de la televizor.

 2. Dedalus 22 mai 2013 la 15:55 #

  Ce recomand IMM-urilor?

  Sa-si vada de afacerile lor si sa nu isi puna mintea sa ceara fonduri europene.

Lasă un răspuns