15 mai – termen limita pentru Ministerele de resort, de transmitere a documentelor de baza

Ministerele de linie au primit ca termen limita data de 15 mai pentru a transmite Ministerului Fondurilor Europene analizele si strategiile intocmite, pentru întocmirea primei variante a documentului prin care se stabilesc priorităţile de utilizare a fondurilor UE in perioada 2014-2020, potrivit unui Memorandum aprobat in sedinta de Guvern de ieri, 8 mai 2013 si anuntat de MFE.

„Astfel, ministerele responsabile cu elaborarea strategiilor sectoriale vor transmite rezultatele analizelor socio-economice pe domenii, care identifică nevoile de dezvoltare, precum şi priorităţile propuse pentru a fi finanţate din fonduri UE. Totodată, ministerele implicate în utilizarea fondurilor europene vor transmite estimarea  alocărilor financiare privind obiectivele tematice si prioritătile de finantare aferente domeniului de competentă, respectiv stadiul de îndeplinire a condiţionalitătilor ex-ante.”, a mai transmis MFE printr-un comunicat de presa.

„Documentele transmise de ministere vor ţine cont de recomandările CE si de angajamentele asumate de partea română în faţa Comisiei în timpul primelor două reuniuni tehnice desfăsurate până în prezent în cadrul dialogului informal pentru pregătirea perioadei de programare 2014-2020. În continuare, negocierile cu reprezentanţii Comisiei se vor desfăşura  în cadru informal până la aprobarea regulamentelor europene pentru perioada 2014-2020.”, arata comunicatul citat.

Memorandumul aprobat de Guvernul României prevede, mai transmite Ministerul de resort, şi înfiintarea unui grup de lucru coordonat de MFE, din care vor face parte reprezentanti ai Ministerului Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale. Grupul de lucru va finaliza, până la mijlocul lunii iunie, o propunere a sistemului de  management si control al fondurilor europene în perioada 2014-2020. În vederea stabilirii celui mai eficient sistem de management şi control vor fi consultate ministerele şi autoritătile care urmează să fie organisme intermediare în viitoarea perioadă de programare.

Context

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) ar trebui sa definitiveze în perioada următoare prima variantă a documentului prin care se stabilesc priorităţile de utilizare a fondurilor europene alocate României în perioada 2014-2020 (Acordul de Parteneriat). Acest document va sta la baza negocierilor cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru stabilirea modului în care vor fi utilizate fondurile UE. Acordul de Parteneriat va fi supus aprobării Guvernului României şi apoi va fi transmis, informal, Comisiei Europene până la sfârşitul acestei luni.

În perioada 2014-2020 România urmează să beneficieze de fonduri în valoare de peste 39 miliarde de euro. Din această sumă,  alocarea aferentă politicii de coeziune reprezintă aproximativ 21,8 miliarde de euro.

, , ,

Inca nu exista comentarii.

Lasă un răspuns